Cum îți crești șansele să obții finanțare

Una dintre preocupările importante pe care le vei avea ca antreprenor va fi obținerea fondurilor care să te ajute să îți crești și dezvolți afacerea. Pe lângă alegerea surselor de finanțare potrivite pentru stadiul în care se află business-ul, e important și felul în care te pregătești pentru ele. Iar despre acest lucru vei afla în acest material.

În primul rând, în funcție de stadiul în care se află afacerea, instrumentele de finanțare potrivite sunt diferite, așa cum ai aflat în primele articole din acest curs. 

Sursă

Pentru etapele foarte de la început, instrumentele de finanțare clasice (cum e creditul bancar de exemplu) nu reprezintă o opțiune accesibilă. În schimb, există instrumente alternative:  crowdfunding, premii în competiții, granturi nerambursabile.  

În al doilea rând, înainte de a lua în considerare instrumente de finanțare tradiționale, trebuie să îți răspunzi sincer și complet la întrebarea: e lipsa fondurilor principala mea problemă? 

De ce e important să te întrebi asta? Pentru că uneori presiunea te poate face să omiți alte soluții mai potrivite pentru situația ta. De exemplu: să zicem ai nevoie de un om cu o anumită competență, doar că asigurarea unui salariu în plus îți va da peste cap situația financiară și te gândești de unde poți obține banii pentru asta.  

Aici ar merita să investighezi întâi dacă totuși competența respectivă există deja în echipa ta. Poate va trebui să redistribui/realoci niște roluri, așa încât cineva din echipă să poată învăța și acoperi acea nevoie pe o perioadă determinată. Sau poate poți lucra cu un furnizor extern/un freelancer pe o perioadă limitată de timp. Ori poate răspunsul va fi atragerea unui persoane care e la început de drum în domeniul respectiv, care poate lucra contra unei remunerații primite în viitor sau cu obținerea unor acțiuni din companie.  

Oricum ar sta lucrurile, trebuie întâi să verifici toate scenariile pe care poți merge. Dacă totuși situația nu este așa de simplă și ai într-adevăr nevoie de resurse financiare consistente care să îți susțină creșterea, iată ce ar trebui să ai în vedere.  

Cum te pregătești pentru obținerea unei finanțări  

  • Analizează industria și mediul în care activează afacerea ta. Vezi care sunt trendurile pe care le-ai observat tu însuți, ce anticipează rapoartele externe, care a fost evoluția ultimilor ani.  

  • Cunoaște foarte bine afacerea pe care o deții în ansamblu: care sunt schimbările și oportunitățile, care sunt acele activități ce aduc cel mai mare venit și ce procent reprezintă ele din cifra de afaceri; 

  • Analizează-ți competiția și cum se poziționează ea față de afacerea ta. Este posibil ca aici să fie lucruri pe care ei le fac mai bine și din care poți învăța. Evident, poți învăța din experiența și bunele practici din mai multe industrii, nu doar din a ta.  

  • Alege foarte bine oamenii care sunt parte din echipa ta. Într-o afacere la început, contează la fel de mult și competențele / experiența membrilor echipei (ceea ce oferă încredere investitorilor),  și viziunea și valorile comune care îi unesc.  

  • Fii conștient de schimbările care pot apărea și pe care le poți anticipa. De exemplu, gândește-te care ar fi impactul pierderii celui mai important client din porofoliu sau al celui mai important furnizor. Care sunt șansele reale de revenire? Care sunt alternativele pe care le ai la îndemână?  

  • Urmărește mereu situația vânzărilor - care sunt canalele pe care le folosiți și ce particularități pot fi observate pentru fiecare, ce strategie de vânzări are compania ta, cât de flexibile sunt etc 

  • Acordă atenție fluxului de numerar. 

  • Asigură-te că situațiile financiare sunt “curate”, că reflectă realitatea pe care firma ta o trăiește. Orice investitor sau creditor, indiferent de tipologia din care face parte, le va analiza cu mare atenție.  

  • Lucrează cu un consultant financiar  – adică nu, nu e suficient să ai un contabil bun 😊  Ci ai nevoie și de cineva care să poată privi strategic situația în care se află compania și alături de care să poți face planuri pe perioade mai lungi – peste 5 ani.    

Cum te ajută diferitele instrumente de finanțare  

  • În funcție de stadiul în care se află afacerea poți apela la finanțări venite de la Business Angels, care sunt accesate în faze incipiente ale afacerii (seed și pre-seed). Le poți folosi pentru product development, capital uman și validarea unui MVP. Pe lângă asta, poți accesa cunoștințele investitorului: partea de consultanță, business mentoring și growth management. Evident, aici diferă la fiecare persoană în parte - în funcție de cât de implicat va fi acest om de afaceri în colaborarea cu tine și ce fee va cere pentru toată partea de împărtășire de cunoștințe și expertiză; acesta poate solicita chiar și un procent din companie. 

  • Fondurile de investiții  (de tip Venture Capital) pot fi accesate în etapele mai avansate ale companiei. Le poți folosi pentru marketing, comercializare, scalare (seed și Series A, B etc.). Fondurile acestea câștigă mai departe bani din dividende, iar mai apoi din vânzarea acțiunilor din firmă. 

  • Factoring-ul se adresează atât companiilor la început de drum (în primele luni de existență), cât și celor mai mari și cu experiență - e acea operațiune financiară prin care puteți să cesionați creanțele rezultate din contracte de vânzare de bunuri sau prestări servicii către un “Factor”, o companie specializată de factoring (poate fi și o divizie a unei bănci sau a unui IFN). Această modalitate a devenit aproape necesară în perioada pandemiei, de exemplu, când termenele de plată către furnizori au crescut ca urmare a problemelor de vânzare și încasare de la clienți. Antreprenorii pot obține un maxim de 80% din valoarea facturii prin acest tip de produs. 

  • Creditul bancar a rămas una din opțiunile multor antreprenori. După cum ai citit în articolul anterior, acesta se face în anumite condiții de siguranță, de obținere a banilor înapoi. 

Finanțări de supraviețuire 

În perioade de criză, așa cum este pandemia de COVID-19, afacerile din industriile afectate pot să acceseze instrumente de finanțare de suport. Înainte însă de a lua această decizie, antreprenorul ar trebui să știe exact în ce măsură îi este afectată afacerea – este blocată total sau parțial? Are nevoie să se reinventeze? Care e cea mai mare problemă cu care se confruntă? Practic, trebuie să evalueze obiectiv situația în care se află și ce opțiuni are.

Tipuri de finanțare de supraviețuire: 

  • Granturi nerambursabile în funcție de industrie 
  • Susținerea ajutoarelor de șomaj 
  • Programul IMM Invest (care este în esență un credit garantat de stat) 
  • Programul de amânare la plată a ratelor de credit 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail