Ce face o relație între antreprenori să devină sustenabilă? Răspund cuplurile din spatele Zitec, Impact Hub, SmartBill, J'ai Bistrot, Coftale, MindBlower & more
Pentru multe cupluri, menținerea unei proporții sănătoase între viața de familie și cea profesională este un exercițiu de echilibristică: vacanțele sunt planificate din timp, evenimentele neprevăzute vin la pachet cu stresul, iar pentru cinele împreună sunt setate notificări cu două săptămâni înainte. Cei doi caută să împace ambele arii ale propriei vieți, fără să o neglijeze pe vreuna.
Când vorbim însă de familiile care au împreună un proiect antreprenorial (sau două), energia depusă pentru buna funcționare a acestora este proporțională. Ambele au nevoie de grijă și atenție - așa că limitele dintre viața profesională și cea personală devin incerte. Cum poate fi sustenabilă o relație care le reunește pe amândouă?
Pentru a răspunde la această întrebare am invitat familiile de antrepreori din comunitate să își împărtășească experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, seria rezultată este una pe care vă încurajăm să o parcurgeți pe îndelete, în special dacă vă gândiți să porniți împreună o afacere.
Mai jos puteți citi câteva dintre concluziile comune extrase din interviuri, iar seria întreagă o descoperiți aici: #PowerCouples - Interviuri în cuplu cu antreprenori români: Zitec, SmartBill, Impact Hub, J'ai Bistrot, Coftale, MindBlower & more
Care ar putea fi avantajele unui cuplu în care ambii parteneri sunt oameni de business?
-
Sinergie crescută
Când un cuplu găsește modul optim de a lucura împreună, devine o echipă mai puternică, profesional și personal. Rolurile fiecăruia și activitățile se schimbă în funcție de context, resursele comune sunt folosite mai eficient, conflictele sunt acceptate și depășite cu mai puține efecte negative.
- Susținere & înțelegere reciprocă
Când ambii parteneri înțeleg care sunt provocările ce vin ”la pachet” cu o afacere, este mai ușor să depășească perioade dificile și să facă diferența între tensiunile care țin de cuplu și cele care sunt produse de business.
După ce am terminat facultatea și m-am angajat, mi-am dat seama destul de repede că aș prefera să fac ceva pe cont propriu, să nu muncesc pentru cineva. Să fac cu drag ceea ce urmează să fac o mare parte din viața mea, pentru că munca ne ocupă cel mai mult timp. Și spre norocul meu, prietenul meu, Marius Muntean, avea aceeași viziune ca și mine. - Andra Otava, Donuterie
- Sharing de resurse & cunoștințe
În cazul în care cei doi au background-uri profesionale diferite, este mai ușor să acceseze diverse informații utile pentru funcționarea business-ului. În mod similar, este mai simplu să învețe lucruri care țin de partea administrativă (proceduri legislative sau contabile, relația cu autoritățile, oportunități de finanțare.etc)
Cred că există un echilibru între noi și atunci când unul se blochează, devine obosit sau anxios în legătură cu un proiect (și nu numai), celălalt este acolo în mood-ul de let's get stuff done. De asemenea, ne ajutăm reciproc cu sarcinile administrative, care țin de gestiunea SRL-ului. - Ana Fornoga, Mura & Sorin Andrei Trăistaru, Bine Scris
- Comunicare mai clară
Relațiile profesionale sunt un exercițiu de comunicare în care trebuie să ne calibrăm continuu discursul și cerințele: suntem provocați să formulăm nevoi clare, să oferim feedback constructiv, să gestionăm sănătos conflictele. De multe ori, aceste eforturi se reflectă benefic și în cadrul relației.
Pentru 65% dintre inițiativele de business care eșuează, motivul este reprezentat de conflictele generate de o comunicare defectuoasă între parteneri. - Noam Wasserman, Harvard Business School
Ce obstacole poate întâmpina un cuplu în care ambii parteneri sunt oameni de business?
- Timpul pentru relația personală
Adesea, antreprenoriatul nu funcționează după un program clasic, de la 9 la 18. Așa că focusul devine partea profesională și mai puțin viața de cuplu. În timp, acest lucru poate da naștere conflictelor și frustrărilor.
În cazul nostru, limita maximă de supraviețuire a cuplului care lucrează împreună 24/7 a fost atinsă la 3 ani. Este foarte greu să păstrezi granița între viața personală și viața profesională deoarece această graniță, la început de drum, nu există. Există doar viața profesională. - Antonio Iftimescu, Coftale
- Gestionarea conflictelor
Divergențele de opinii, nevoia de a demonstra că părerea proprie este cea corectă și indisponibilitatea de a accepta alternative - ele pot să apară și în relația de cuplu, și în viața de business. Când nu sunt gestionate ferm într-una dintre ele, își fac simțită prezența și în cealaltă.
Încercăm să ne ascultăm și să găsim argumente până unul dintre noi se lasă convins. Uneori amânăm o anumită decizie ca să ne pregătim și să câștigăm perspective noi. Alteori implicăm colegi seniori din echipă, ne bazăm pe inteligența colectivă. În ultima instanță, regula este că unul dintre noi își asumă și duce la bun sfârșit și deciziile pe care nu le împărtășim din prima. - Oana Craioveanu, Impact Hub Bucharest
- Evitarea consultării unui specialist
Încrederea în partener și în experiența lui îl poate face pe celălalt să nu mai simtă nevoia consultării unui adviser extern, care ar propune poate soluții mai potrivite problemelor punctuale de business.
Cheia relațiilor de business, la fel ca a celor de cuplu, stă în câțiva factori importanți: respectul reciproc, abilitatea de a gestiona conflictele și asumarea responsabilității. - Esther Perel, psihoterapeut
CITESTE ȘI: Asocierile în afaceri: Ce trebuie să știi din punct de vedere legal
Ce întrebări merită să vă puneți înainte de a porni pe drumul antreprenoriatului de cuplu?
- Care este gradul de toleranță pe care îl avem în privința incertitudinii?
Un proiect antreprenorial își câștigă stabilitatea treptat - atât din punct de vedere al proceselor, cât și din punct de vedere financiar. Din acest motiv, este important să vă pregătiți pentru impactul financiar pe care l-ați putea resimți. Sunteți dispuși să vă modificați stilul de viață? Care este bugetul lunar care acoperă toate nevoile voastre? Aveți un fond de urgență?
- Ce și cât suntem dispuși să sacrificăm?
Înainte să începeți să lucrați la un business, este indicat să vă și listați o serie de priorități: care sunt lucrurile la care nu sunteți dispuși să renunțați, indiferent de situație. În cazul în care ele diferă, trebuie negociate astfel încât să nu cauzeze conflicte viitoare.
- Ne sunt clare rolurile asumate?
Cât vom investi în acest business sau aceste business-uri, împreună și/sau separat? Cum sunt distribuite responsabilitățile de afaceri? Cum împărțim responsabilitățile casnice/de familie?
De multe ori, viața profesională ajunge să devină viața personală. Sau invers. Dacă nu vreți să ajungeți la despărțire, ar fi bine să clarificați de la început care este rolul fiecăruia și modul în care veți lucra împreună. - Vlad Craioveanu, Impact Hub Bucharest
- Ce se întâmplă dacă...?
Firește, eforturile antreprenorilor trebuie să se concentreze asupra succesului unui business. Chiar și așa, în planul de afaceri ar trebui integrat și un plan de criză, un fel de worst case scenario, care să ghideze în cazul în care lucrurile nu se întâmplă conform așteptărilor.