#AntreprenoriatSocial: Atelierul de Pânză, Recicleta

Antreprenoriatul social este un domeniu care cere multă pasiune, dedicare și perseverență, spun cei de la ViitorPlus. Din 2009, ei conduc două afaceri sociale care s-au dezvoltat foarte frumos în acești 10 ani.

Pe Startarium discutăm adesea despre provocările antreprenoriatului: de la cele specifice începuturilor și rafinării ideii, la cele aduse de etapa de scalare. Există dificultăți specifice fiecărui stadiu, pe care le regăsim indiferent de industria în care activează, de exemplu.

Cu toate acestea, există o serie de provocări sau dificultăți particulare care apar în cazul antreprenoriatului social. Iar pentru că antreprenoriatul social este încă într-un stadiu incipient în România, sunt în general mai rar aduse în discuție. De aceea, am pregătit o serie de materiale dedicate acestui subiect.

Descoperă întreaga serie de materiale despre Antreprenoriatul social pe Startarium: Interviuri cu Alăturide Voi, Social Innovation Solutions, Ashoka România, Atelierul de Pânză, MamaPan & more


Povestea Viitor Plus și a Atelierului de Pânză

În 2006 lua ființă asociația ViitorPlus, din dorința de a contribui la soluțiile pentru o societate care se dezvoltă sustenabil, în armonie cu natura și cu oamenii. Am căutat domeniile cele mai arzătoare și relevante pentru România și ne-am propus să venim cu concepte inovatoare, cu soluții practice, multidisciplinare și bune pe termen lung. Asociația a început cu cei 3 membri fondatori și voluntari care și-au dorit să susțină cauza.

În 2009 am lansat Atelierul de pânză, o întreprindere socială care se autosusţine şi care îşi propune să reducă prezenţa deşeurilor din mediul înconjurător în paralel cu oferirea unor şanse de angajare unor categorii defavorizate a populaţie. 

Tot atunci am lansat și RECICLETA. Aceasta este o întreprindere socială ce oferă un serviciu de transport pentru materialele reciclabile nepericuloase – în special hârtie, carton, sticla plastic PET, folie bax și doze de aluminiu, în cantități mai mici de 150 de kilograme/1mc . Transportul se realizează cu mijloace de transport alternative nepoluante, cargotriciclete mecanice și asistate electric, oferind astfel locuri de muncă prietenoase cu mediul. Programul se adresează în special agenților economici zona centrală și semi-centrală a Bucureștiului, dar si scarilor de bloc (peste 600 de scări de bloc din sectorul 2 la finalul anului 2018). În 2013 RECICLETA a câștigat marele premiu la secțiunea de mediu a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute.

Printre proiectele educationale Viitoplus se numara si ecOprovocarea, lansat in 2010 si care isi propune acoperirea nevoii orelor de educație ecologică lipsa în școlile din România. Proiectul a fost premiat cu ,,Cel mai bun proiect educațional de mediu din România 2014” și Energy Globe Award. 

Printre cele mai noi proiecte ale organizatiei se numara instrumentul Harta Reciclării, care îţi arată unde poţi colecta selectiv. Dacă nu ştiai unde poţi duce deşeurile reciclabile, acum poţi afla unde sunt depozitele de colectoare, magazinele sau containerele de colectare separată (stradal) din Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Călăraşi. Harta te ajută să identifici punctele de reciclare aflate în proximitatea casei tale, a serviciului tău.  

Provocările cu care s-au confruntat proiectele de-a lungul timpului

Fiecare etapă parcursă a reprezentat o provocare în sine, mai ales ca ambele proiecte s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Provocările au venit în principal din zona financiară, de asigurare a sustenabilității economice a ambelor proiecte și aici ne-am confruntat nu doar cu dificultățile inerente oricărui business social de a livra un produs competitiv în raport cu concurența (păstrându-și în același timp și componenta socială și de mediu, dar și cu indiferența statului la asemenea inițiative și lipsa de sprijin din această zonă). Să menționăm doar ca în 2017, într-o singură lună, au fost anulate facilitățile fiscale indirecte acordate unităților protejate, lucru care a condus la falimentarea multor astfel de business-uri și, implicit, la o pierdere masivă de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu.

Recicleta, pe de alta parte, un proiect premiat la nivel internațional, nu a beneficiat niciodată de suportul autorităților locale. 

Antreprenoriatul social în România - mituri 

Antreprenoriatul social este un domeniu care cere multă pasiune, dedicare și perseverență. Toate greutățile și responsabilitățile asumate în cazul unui business "obișnuit" par să se dubleze în cazul unui business social - fie că este vorba de angajați cu nevoi specifice, distincte, cu productivitate limitată și probleme de integrare, fie că vorbim de costuri operaționale mult mai mari în acest context. Pe de alta parte, ca în orice alt business, e nevoie să livrezi calitate și să rămâi aliniat la piață. 

Unul dintre cele mai mari mituri, din punctul nostru de vedere, este acela prin care cauza sociala sau de mediu ar justifica o calitate mai slabă a produselor sau serviciilor comparativ cu concurența. Indiferent de motivația din spatele unui business social, într-un final decizia de cumpărare se va baza pe calitatea a ceea ce livrezi și nu pe valorile sociale asociate produselor sau serviciilor. 

Recomandări pentru cei care vor să dezvolte o afacere de acest tip 

Oricărui antreprenor social la început de drum i-aș recomanda tenacitate, perseverență și o dorință nestrămutată de a-și vedea împlinit visul. E important să nu te dai bătut, oricât de multe obstacole ar apărea, să testezi la scară mică întâi atunci cand îți experimentezi ideile. Să nu renunți. Să cauți mereu idei noi, experiențe noi, să înveți continuu de la cei mai buni. Să te înconjori de oameni cu valori similare și să ai răbdare.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail