Comisioane, facilități, suport tehnic și apropierea față de IMM-uri - ce contează mai mult atunci când te hotărăști cu ce bancă să lucrezi? Dacă nu știi de unde să o apuci cu cercetarea de piață, îți recomandăm câteva lucruri de care să ții cont în acest proces de selecție.
Pe lângă aspectele financiare, este important să le iei în considerare și pe cele practice. Iată 5 lucruri esențiale:
Comisioanele
Începem cu ce ne doare cel mai tare.
În funcție de activitatea pe care o desfășori ar fi bine să consulți broșura de comisioane pentru următoarele operațiuni și, dacă e nevoie, să ceri mai multe detalii de la bancă.
Mai jos, lista comisioanelor de care trebuie să ții neapărat cont:
- Comisioane de deschidere și administrare pentru conturi, indiferent de monedă;
- Comisioane la încasări;
- Comisionul de retragere a numerarului;
- Comisionul la transferul către alte bănci;
- Comisioane la depunere numerar;
- Comisionul de administrare al cardului;
Schimbul valutar
Dacă tranzacționezi sume importante de valută, să știi că poți obține cursuri valutare semnificativ mai bune decât cele afișate la ghișeu.
Marja de negociere pe piața valutară diferă de la caz la caz, în funcție de bancă, de relația pe care o ai în calitatea de client, dar și de fluctuațiile din piața interbancară.
Negocierea cursului poate avea loc la telefon, iar cotația obținută are o valabilitate de 5 sau 10 minute, dacă depășești acest termen fiind necesar să soliciți un nou curs.
De cele mai multe ori, poți să obții un curs mai bun pe platformele de internet banking, nu uita să arunci și acolo o privire.
Internet și mobile banking
Un drum scurt către un viitor mai relaxat. E mai ușor să monitorizezi încasările, iar pentru un business mic sau mediu, acest serviciu poate să facă diferența în termeni de timp, bani și resurse umane.
Iată ce operațiuni poți să faci de la distanță:
- Consultarea soldurilor și a extraselor de cont în orice moment;
- Plata diverșilor parteneri/furnizori;
- Descărcarea confirmărilor de plată pentru operațiunile realizate;
- Transferuri între conturi;
- Realizarea de schimburi valutare;
- Constituirea sau lichidarea depozitelor la termen;
- Rambursarea creditelor;
Rețeaua
Dacă totuși depinzi de operațiuni la ghișeu, nu uita să consulți harta unităților, pentru a vedea dacă banca respectivă are sucursale într-una din zonele frecventate de către tine. Cu cât sucursala este mai apropiată, cu atât vei economisi timp și bani și te vei putea concentra pe ceea ce contează cu adevărat - business-ul tău.
Finanțarea
Verifică dacă banca pe care vrei să o alegi are o divizie de afaceri dedicată creditării companiilor mici și mijlocii și ce procent din activitatea lor este orientată spre acest segment de piață. Mai mult decât atât, caută să vezi dacă banca este familiară și confortabilă cu industria în care tu activezi, ca business.
O modalitate mai simplă de a afla este să intri pe site-ul băncii la secțiunea dedicată IMM-urilor, sau poate chiar cea a business-urilor mici, și, eventual, să stabilești o întâlnire cu un consilier al băncii.