Pe 21 septembrie am avut-o ca invitată pe Daniela Bololoi, președinta asociației Help Autism, care a ne-a povestit cum s-a lansat în antreprenoriat social și care a fost evoluția asociației în peste 15 ani de existență.
Who's Who sunt evenimente la care te invităm să îți iei doza de inspirație chiar de la antreprenorii din comunitatea Startarium.
Primul eveniment Startarium al toamnei, Who’s Who – La povești cu Daniela Bololoi, Președinte Asociația Help Autism, a avut loc la ceainăria SanThe din București pe 21 septembrie.
De-a lungul serii, am avut privilegiul să aflăm povestea de antreprenor a Danielei Bololoi și a asociației Help Autism.
Help Autism a pornit în urmă cu 15 ani din nevoia Danielei de a-și ajuta propriul copil diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) să facă terapie și a devenit în timp o platformă de fundraising pentru alți părinți aflați în situații similare, un furnizor de terapie pentru TSA, iar în curând va lansa o franciză socială.
Iată câteva idei pe care le-am extras din discuția cu Daniela:
- Am strâns în foarte scurt timp 2.000 de formulare 230 făcând din fiecare om cu care vorbeam mesagerul cauzei. Vorbeam cu toți cei pe care îi cunoșteam.
- Nebunia mea e să cred că se poate face orice pe lume cu un gram de risc. Dacă nu e un pic de adrenalină în ce fac, nu simt că trăiesc. Mă îndrept spre acele direcții care par imposibile.
- Când am strâns mai mulți bani decât aveam nevoie pentru fiul meu, o provocare a fost să găsesc alte familii care să accepte să ia bani de la asociație.
- Principiul pe care am mers a fost de transparență totală în relația cu părinții – fiecare părinte are contul propriu în asociație și știe ce sume intră și ce sume ies din acesta.
- Mi-am recunoscut limitele și am adus în consiliul director oameni cu experiență în business, ca să consolidăm și să creștem sănătos.
- Pasul al doilea a fost programul „Părinți pentru părinți”: am zis ce-ar fi dacă cei care s-au pus puțin pe picioare i-ar ajuta pe alții la început de drum să primească un an terapie gratis pentru copii.
- Mi-am dorit personal să ajut toți copiii cu autism din România. În prezent, 1 din 44 de copii e diagnosticat cu TSA.
- Am spus că trebuie să modificăm legile să obținem drepturi pentru familiile cu copii diagnosticați cu TSA. De 10 ani particip la întâlniri la Guvern, la Parlament. Lucrurile nu le poți face singur, ONG-urile nu lucrează în locul statului. Am făcut fundația casei, abia de acum începem să construim.
- Ce e important când pornești o astfel de inițiativă: 1. Să crezi în ceea ce faci și că nu se poate face decât cu implicarea ta. 2. Să ai curajul să-ți recunoști limitele. 3. Să crezi că nimic nu e imposibil.
- Dacă vrei să faci ceva pentru copilul tău, nu e cazul să faci un ONG. Dacă vrei să faci ceva și pentru alți copii, ia în considerare că trebuie să dedici timp și poate va fi chiar cazul să renunți la ceea ce faci acum.
- Cred cu tărie că să ai concurență aduce calitate. Dacă împărtășesc din ceea ce fac vor fi mai multe asociații cu mai multe servicii pentru copii.