Impactul tehnologiilor și al serviciilor digitale asupra sănătății mentale, fizice și emoționale a oamenilor este cunoscut sub numele de bunăstare digitală. Aceasta este și una dintre componentele principale ale cadrului de capacități digitale.
Digital wellbeing este un termen care descrie modul în care tehnologia și serviciile digitale afectează bunăstarea mentală, fizică, socială și emoțională a oamenilor. Este o idee complicată care poate fi examinată din mai multe unghiuri și în diverse contexte și situații.
Din punct de vedere individual, este vorba despre contexte personale, de învățare și de muncă: ar trebui să identifici și să înțelegi atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale implicării în activități digitale, precum și să fii conștient de modul în care le poți reglementa și controla pentru a-ți spori starea de bine.
Pe de altă parte, avem punctul de vedere societal sau organizațional - care este, în esență, obligația furnizorilor de sisteme, servicii și conținut digital de a se asigura că acestea sunt bine gestionate, întreținute, accesibile și egalitare. De asemenea, ei trebuie să împuternicească și să dezvolte capacitățile utilizatorilor, astfel încât toți cei care interacționează cu acestea să o poată face într-un mod care să le promoveze și/sau să le îmbunătățească bunăstarea.
Fiecare persoană ar trebui să se ocupe de bunăstarea lor digitală, dar s-ar putea să nu aibă întotdeauna posibilitatea sau capacitatea de a gestiona influența tehnologiilor sau a serviciilor digitale asupra vieții lor. De exemplu, la locul de muncă, unde este posibil ca angajații să nu fie în măsură să facă schimbări, sau în mediile personale, unde indivizii nu pot accesa sau participa la oportunități digitale care le-ar putea îmbunătăți viața. De asemenea, merită să ne amintim că este posibil ca anumite persoane să nu aibă resursele sau capacitatea de a atenua consecințele negative ale tehnologiei.
Tehnologiile și activitățile digitale pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra bunăstării fizice, mentale, sociale și emoționale. Măsura în care lucrurile pot afecta o persoană este determinată de contextul, circumstanțele și aptitudinile unice ale acesteia de a face față - sau de a beneficia - de aceste efecte. Cele patru contexte în care poate fi examinată bunăstarea digitală sunt cele sociale, personale, de învățare și profesionale.
Persoanele sunt responsabile pentru aspectele care țin de controlul lor și ar trebui să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că realizează și mențin o abordare pozitivă a bunăstării digitale:
Accesează și aplică pentru cursuri de formare și asistență care sunt relevante pentru sistemele și instrumentele digitale în cadrul studiilor și carierei tale. Dacă există lacune în sprijinul acordat de organizația ta, solicita formare și asistență.
Aloca timp pentru a-ti cunoaște și a-ti înțelege propriile preferințe și nevoi digitale, inclusiv orice deficiențe permanente sau temporare, precum și orice probleme de sănătate mintală sau fizică care te pot afecta capacitatea de a utiliza tehnologia. Folosește în avantajul tău caracteristici precum contrastul ecranului, dimensiunea fontului, modificările de culoare și tehnologia de asistență.
Gândește-te la modul în care acțiunile tale digitale afectează sănătatea ta și a celorlalți. Ia măsuri de precauție pentru a evita obiceiurile nesănătoase. Poti reduce efectele dăunătoare, prin:
-
Menținerea unei poziții sănătoase, luarea de pauze regulate de utilizare a ecranului, reducerea luminozității monitorului, somnul suficient și evitarea comportamentelor care creează dependență.
-
Contestă și evită comportamentul online neplăcut al altor persoane - știi unde și cum să îl raportezi și cum să faci acest lucru (probabil că se va face referire la politica IT și la politica de utilizare acceptabilă).
-
Raportează orice problemă de mediu către canalele adecvate (de exemplu, conducerea, serviciile IT, personalul de resurse de învățare și serviciile de asistență socială a studenților).
-
Utilizează elemente de securitate, cum ar fi parolele și procesele de autentificare în doi pași.
Gestionează volumul de lucru digital: acesta poate fi o problemă majoră. În timp ce tehnologia poate contribui la creșterea productivității, ea poate genera, de asemenea, așteptări false că asistența va fi disponibilă 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, ceea ce poate duce la stres.
Învață cum să utilizezi mai bine tehnologiile digitale și familiarizează-te cu tacticile și abordările pentru gestionarea e-mailurilor și evitarea distragerii atenției. Indivizii pot încerca să își reglementeze volumul de lucru digital, dar nu este în întregime în mâinile lor. În cadrul evaluărilor personalului, al gestionării performanțelor și al inițiativelor de dezvoltare profesională continuă (DPC), managerii ar trebui să evalueze impactul volumului de muncă digital.
Asigura-te că ești familiarizat cu modul de utilizare în siguranță a echipamentelor, instrumentelor, serviciilor și informațiilor digitale. Acest lucru va contribui la menținerea bunăstării tale fizice și mentale. Acest lucru poate presupune să te asiguri că mediile de lucru și de studiu sunt construite ergonomic și respectă reglementările privind sănătatea și siguranța.
Asigurarea faptului că interacțiunile digitale nu au o influență negativă asupra sănătății mintale face, de asemenea, parte din utilizarea în siguranță. Studenții și angajații ar trebui să fie informați cu privire la politicile și procedurile organizației pentru o utilizare sigură.
Crearea și menținerea unei prezențe online pozitive (profesională și personală). Fiecare persoană poate alege cât de vizibil dorește să fie online și în rețelele digitale, dar toți studenții și profesioniștii trebuie să fie conștienți de amprenta lor digitală și de modul în care comportamentele online proprii și ale altora o afectează. Încearcă întotdeauna să ai un impact pozitiv. Asigură-te că toate serviciile, materialele sau sistemele pe care le oferi sau le creezi sunt accesibile și incluzive.