Creșterea accelerată: insights de la un Growth Angel

Provocările antreprenorilor nu dispar atunci când apare profitul, ba chiar revin uneori în forme și mai puternice, căci provocările cresc și ele odată cu mizele. Află care sunt ele de la Sergiu Neguț (FintechOS & Business Angel) și Mihai Cepoi (cofondator Jobful).

La ce să te aștepți în momentul în care ajungi să ai o afacere operațională, pe care vrei să o crești, și cum îți alegi traseul? Folosește insighturile de la Sergiu și Mihai și vezi care sunt cele mai relevante pentru tine, în punctul în care te afli.  

1. “Care e modelul tău de business?”

E prima întrebare pe care o vei primi de la un investitor, urmată de întrebări precum: care e potențialul de internaționalizare și scalare a business-ului, cât de matură este echipă din spate și câtă tracțiune ai obținut până în prezent. Dacă ai nevoie de mai multă claritate, poți revedea webinarul despre Business Modelling aici.

2. Cei mai buni bani sunt banii clienților.

Trebuie să te asiguri că ai găsit soluția potrivită pentru care clienții tăi ar da bani. Validează-ți ideea. Dacă nu ai găsit încă soluția, pivotează până o găsești.

3. Sales & marketing.

Pentru orice afacere e important să ai oameni de marketing și vânzări în echipă, dar pentru un startup este vital. Așa vei avea tracțiunea de care ai nevoie pentru a valida produsul și a deveni interesant pentru investitori. De cele mai multe ori, antreprenorii se concentrează pe produs, când eforturile de product development și de vânzări ar trebui să se întâmple cât mai echilibrat și, pe cât posibil, în paralel.

4. Good enough for now, safe enough to try.

Nu aștepta ca produsul să fie perfect când lansezi. Daca nu ți-e rușine de prima lansare, ai lansat prea târziu.

5. Raportarea la schimbare și bucuria nebună de a învăța.

Dacă te ferești de schimbare, te plafonezi, mai ales la viteza cu care se întâmplă lucrurile în universul startup-urilor din ziua de azi. Așa că întâlnește-te cu cât mai mulți oameni: potențiali clienți, investitori, antreprenori care au reușit și învață din experiențele și greșelile lor. Și din fiecare discuție și context nou, aplică ceva concret în business-ul tău.

6. Investește-ți timpul într-un mod deștept.

Dacă participi la programe, competiții sau alte oportunități de dezvoltare și finanțare pentru antreprenori, asigură-te că ele se aliniază cu propriile tale obiective și că, de fapt, nu pierzi timp care este extrem de valoros la început de drum și ar putea fi investit în altceva.

7. Clarifică-ți traseul pe care vrei să mergi.

Visează constant și setează-ți planuri pe termen mediu și lung. Dar nu uita de pașii mici, acționabili. Acțiunile concrete te aduc mai aproape de vis și te ajută să schimbi o piață.

Urmarește înregistrarea webinarului

Mai jos poți urmări întreaga conversație:

Despre speakeri 

Sergiu Neguț este Associate Dean of Entrepreneurial Growth la Maastricht School of Management România, cunoscut speaker și consultant specializat în creștere antreprenorială, agilitate și inovație. Sergiu are la activ investiții ca Business Angel în afaceri locale, printre care frufru, 2performant, Softelligence, sau FintechOS. 

Mihai Cepoi este CEO și co-fondator Jobful, prima platformă de recrutare prin gamification din România. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail