Oportunități pentru antreprenorii creativi: surse de finanțare, programe și investitori

În ultimii ani, au fost lansate din ce în ce mai multe inițiative de sprijin - atât financiare, cât și educaționale - pentru a susține ecosistemul antreprenorial creativ. Indiferent de tipul lor, acestea au un mare potențial de a consolida inițiativele aflate la început de drum și de a contribui la dezvoltarea unor scale-up-uri creative înfloritoare.

Pentru a identifica inițiativele care se potrivesc afacerii tale, este foarte important să faci cercetări periodice cu privire la acestea, la datele de deschidere și la criteriile de selecție. În acest articol vei găsi unele dintre cele mai relevante pentru antreprenorii europeni, împreună cu sfaturi utile privind scopul și domeniile pe care le vizează.  

Surse de finanțare  

1. EUROPA CREATIVĂ 2021 - 2027, un program-cadru al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. O umbrelă pentru alte 2 programe:  

Subprogramul Cultură - pentru sectorul artelor și culturii non-audiovizuale, care acoperă toate artele, cultura, patrimoniul și industriile creative.   

  • Eligibilitate: proiecte mici (cu peste 3 parteneri din țări diferite) și proiecte mari (peste 6 parteneri), cu o durată de până la 4 ani.   

  • Trebuie pregătit un buget detaliat (venituri, cheltuieli).   

  • Oferă granturi de la 20.000 Euro la maximum 2.000.000 Euro.   

Subprogramul Media - care acoperă sectorul audiovizual.   

  • Acesta oferă acces la subvenții pentru dezvoltarea publicului (prin intermediul cinematografelor, festivalurilor de film etc.), distribuție, sprijin pentru producători, formare (inclusiv acces la piețe) și un anumit sprijin pentru costurile (comune) de producție.    

  • Există 14 scheme și diverse termene limită pe parcursul anului.  

Este interesant de știut că birourile de creație europene au un rol de informare, consiliere și asistență tehnică (pregătirea dosarelor), diseminarea documentației și crearea de rețele pentru toți profesioniștii care doresc să aplice.   

2. Mecanismul de garantare pentru sectorul cultural și creativ (CCS GF)  

  • Programul oferă împrumuturi și alte produse financiare întreprinderilor creative, celor implicate în proiecte sau activități bazate pe valori culturale și/sau expresii artistice și alte expresii creative, orientate sau nu spre piață, inclusiv dezvoltarea, crearea, producția, difuzarea și conservarea bunurilor și serviciilor care întruchipează expresii culturale, artistice sau alte expresii creative, precum și funcții conexe, cum ar fi educația sau managementul.   

  • Prin intermediul FG CCS, Comisia s-a angajat să acopere parțial pierderile potențiale ale intermediarilor financiari la nivel de portofoliu pentru împrumuturile acordate pentru proiecte din sectorul cultural și creativ. În acest fel, Comisia speră să încurajeze angajamentul finanțatorilor față de acest sector.  

  • În plus, intermediarii financiari vor beneficia de cursuri de formare pentru a înțelege mai bine nevoile proiectelor din sectorul cultural și creativ, în vederea creșterii angajamentului lor în acest sector.   

  • Cine este eligibil pentru a solicita finanțare: Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sau întreprinderile publice mici din sectoarele culturale și creative, stabilite și care își desfășoară activitatea în oricare dintre țările participante (în prezent, statele membre ale UE, Islanda și Norvegia).    

3. Fundația Henry Moore

  • Sprijină dezvoltarea sculpturii prin programul de granturi (registre istorice, moderne și contemporane, urmărind să finanțeze cercetări care să extindă aprecierea sculpturii). Artistul trebuie să fie susținut de o instituție gazdă pentru rezidență care poate dura între două și șase luni. Instituția gazdă ar trebui să depună cererea de finanțare.  

  • Eligibilitate: proiectele finanțate trebuie să aibă legătură cu sculptura internațională din Marea Britanie, precum și cu sculptura britanică din străinătate.       

4. Accion Cultural Espanola (AC/E) - Programul de mobilitate 

  • Acesta are ca scop oferirea de stimulente pentru organizațiile și instituțiile culturale străine - atât publice, cât și private - pentru a le încuraja să prezinte artiști, profesioniști și creatori din domeniul culturii spaniole în programe de peste hotare, pentru a spori vizibilitatea internațională și mobilitatea.  

  • Eligibilitate: artiști sau organizații internaționale   

5. CirCoAX (CircullarInnoBooster Fashion and Textile (F&T) este un proiect finanțat prin Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) al Uniunii Europene.   

  • Programul se adresează industriei de modă și textile și are ca scop transformarea companiilor din acest sector în companii sustenabile, circulare și regenerative, pe o perioadă de 8 luni.   

  • Acesta are un buget de 1.128.000 de euro, cofinanțat în proporție de 75% de către Comisia Europeană.   

6. Creative Scotland - Open Project Funding sprijină artele, ecranele și industriile creative, prin proiecte care le ajută să exploreze, să realizeze și să își dezvolte potențialul creativ, să extindă accesul la munca lor și să îmbogățească reputația Scoției ca națiune creativă distinctă conectată la lume.     

7. Rețeaua (rețelele) europeană(e) de incubare pentru inovare bazată pe creativitate (parte a COSME, programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).   

  • Cererea de propuneri are ca scop sprijinirea creării de rețele transnaționale de incubatoare și acceleratoare de afaceri, cu accent pe oferirea de sprijin pentru IMM-uri și întreprinderi nou-înființate din sectoarele modei și turismului, integrând creativitatea, arta și competențele de design din ICC (industriile culturale și creative) cu tehnologia de vârf, știința și alte competențe relevante.  

8. CREACT4MED (CReative Entrepreneurs ACTing FOR the future MEDiterranean) este un proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE) prin intermediul programului EuropeAid, care vizează consolidarea întreprinderilor și a spiritului antreprenorial în industriile culturale și creative, cu un accent deosebit pe tineri și femei.   

  • Bugetul disponibil: 2.220.675 Euro (cu 90% din buget finanțat de către Comisia Europeană).  

Programe 

1. PROGRAMUL DE ACCELERARE A STARTUP-URILOR CREATIVE

  • Un program de accelerare a antreprenorilor creativi care lucrează pentru a-și construi și extinde companiile, dezvoltând economia creativă.   

  • 10 săptămâni riguroase, mentori de clasă mondială, investitori și echipa noastră de experți.  

2. LABORATOARE: PREACCELERATOR 

Un pre-accelerator pentru Creative Startups, care are ca scop să-ți ducă startup-ul de la lansare până la venituri, cu un cadru de creștere, abilități critice și instrumente esențiale pentru a-ti construi o companie creativă.  

LABS este ideal pentru antreprenorii care doresc să afle dacă startup-ul lor este pregătit pentru piață și să determine următorii pași pentru a ajunge rapid și cu succes la acest nivel. LABS te va ajuta să-ți identifici clientul ideal, să înveți cum să-ți prezinți afacerea și cum să te conectezi la resurse suplimentare care te vor ajuta la creșterea afacerii.  

3. Creative Incubator este un program digital, conceput în colaborare cu Art Directors Club of Europe. Programul oferă conținut preînregistrat, precum și sesiuni digitale live, lucru în grup și pe proiecte, precum și întrebări și răspunsuri cu mentorii și antrenorii.   

4. Incubatorul ENCC este un incubator dezvoltat de Rețeaua Europeană a Centrelor Culturale (ENCC).   

Acesta își propune să sprijine profesioniștii de nivel mediu-superior din centrele culturale implicate sau care doresc să se implice în proiecte europene precum Europa Creativă sau Erasmus+.   

Programul anual include 4 etape:   

  • o cerere de candidaturi și procesul de selecție  

  • un stagiu intensiv de formare/consultanță de 3 zile pentru liderii de proiect selectați  

  • mentorat în timpul fazei de dezvoltare a proiectului  

  • un proces de evaluare.   

5. Citizen Artist Incubator este un proiect conceput și implementat cu scopul de a facilita inițiative inedite la limita dintre inovația artistică și nevoia umană.  

În centrul activităților s-au aflat cele două tabere de incubare, care au reunit 30 de artiști emergenți din întreaga Europă și nu numai, care au participat timp de 4 săptămâni, au învățat mai multe și au creat noi idei care se concentrează asupra cetățenilor și a societății în general.  

6. B.creative - este atât o rețea globală pentru antreprenori culturali și creativi, creată pentru a facilita schimburile și colaborările între membrii săi, pentru a le promova dezvoltarea și creșterea și pentru a declanșa schimbări societale, cât și un eveniment global pentru antreprenoriatul creativ - este interdisciplinar, având ca scop să reunească participanți dintr-un spectru larg de profesii creative, factori de decizie politică în domeniul culturii, oameni de știință, ingineri, investitori și cadre universitare, pentru a declanșa idei care să influențeze dezvoltarea societății.  

7. Incubatorul de idei ArtUp - oferă experiență, instruire, sprijin și mentorat antreprenorilor creativi ale căror idei de afaceri pot produce efecte economice transformatoare în cartierele lor.   

Antreprenorii creativi (numiți ArtUp Fellows) vor învăța să își dezvolte ideile în afaceri viabile și sustenabile prin intermediul a 4 metode practice: capital, curriculum, coaching, catalizator.   

Investitori și finanțare cu capital de risc

1. DAVINCI VENTURES - de peste un deceniu identifică, investește și accelerează companii creative care schimbă regulile jocului. Aceștia oferă îndrumare și investiții pentru diverși fondatori care escaladează companii creative.  

2. EuroQuity: este o platformă online de potrivire pentru investitori, companii și partenerii acestora. Platforma europeană a investitorilor enumeră ≈360 de cazuri de startup-uri și investiții în industrii creative, inclusiv investitori internaționali în mai multe etape.   

3. Bertelsmann Digital Media Investments: este o firmă de capital de risc (VC) specializată în creșterea veniturilor pe care companiile de media le generează cu ajutorul serviciilor de abonament.   

4. IPR.VC este un investitor cu capital de risc axat pe conținut media și de divertisment. Fondurile IPR sunt susținute de investitori instituționali nordici de top.   

5. FELIX CAPITAL este o firmă de capital de risc pentru creativi, care își desfășoară activitatea la intersecția dintre tehnologie și creativitate.   

6. Access Ventures - sprijină întreprinderile din sectorul economiei creative. Aceștia propun un mediu economic care a fost conceput în mod intenționat pentru a sprijini creatorii, factorii de decizie și visătorii care vor construi cu adevărat viitorul fiecărei comunități. Ei lucrează în mod intenționat pentru a crea programe care sprijină creatorii și dezvoltarea creativă a acestora pe măsură ce se maturizează în meseria lor.  

7. CIM Fund - Fond de risc pentru industriile creative. În calitate de investitor de capital de risc, CIM face investiții de capitaluri proprii pentru o perioadă limitată de timp în companii de conținut: divertisment, educație și industria drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). CIM ajută companiile să își dezvolte operațiunile și să câștige piețe internaționale.  

8. Designer Fund investește în lideri și le dă posibilitatea de a îmbunătăți lumea prin design. Designer Fund este specializat în sprijinirea produselor de design și a echipelor de design la scară largă prin programele lor de dezvoltare profesională Bridge și Designer Founder Guild.   

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail