A digitális marketing típusai

A digitális marketinget úgy írják le, mint a különféle digitális módszerek és platformok használatát az ügyfelek megszólítására ott, ahol idejük nagy részét töltik: online. A „digitális marketing” név alatt számos stratégia létezik, magától a webhelytől a vállalkozás online márkaépítési eszközeiig – digitális reklámozás, e-mail marketing, online brosúrák és még sok más.

Íme néhány legjellemzőbb digitális marketing módszer lebontása, valamint az általuk használt csatornák. 

SEO (keresőoptimalizálás) 

Ez a folyamat az organikus (vagy ingyenes) forgalom mennyiségének növelésére a webhelyére azáltal, hogy optimalizálja azt, hogy magasabb helyre kerüljön a keresőmotorok eredményoldalain. A webhelyek, blogok és infografikák azon médiumok közé tartoznak, amelyek profitálnak a SEO-ból. 

A SEO-nak számos megközelítése létezik, amellyel minőségi látogatókat hozhat létre webhelyére. Ezek közül néhány: 

  • Oldalon belüli SEO: Amikor egy webhelyet nézünk, ez a fajta SEO az oldalon található összes tartalomra összpontosít. Válaszolhatunk az olvasók kérdéseire, és jobb helyezést érhetünk el a keresőmotorok eredményoldalain (SERP), ha tanulmányozza a kulcsszavakat a keresési mennyiségük és szándékuk (vagy jelentésük) alapján. 

  • Oldalon kívüli SEO: Amikor webhelye optimalizálásáról van szó, ez a fajta SEO mindenre összpontosít, ami az oldalon kívül történik. "Milyen tevékenységek lehetnek hatással a helyezésekre, amelyek nem szerepelnek a saját webhelyemen?" Kérdezhetnénk. A bejövő linkek, amelyeket gyakran backlinknek is neveznek, adják meg a választ. Azt, hogy az Ön számára fontos kulcsszavak milyen előkelő helyen helyezkednek el, az Önhöz linkelő megjelenítők száma és a megfelelő „hatóságuk” befolyásolja. Előfordulhat, hogy a webhelye megfelelő SERP-ek eléréséhez szükséges backlinkeket más kiadványokkal való kapcsolatteremtéssel, vendégcikkekkel (a webhelyre mutató hivatkozással) és külső figyelem felkeltésével szerezheti meg. 

  • A technikai SEO a webhely hátterével és az oldalak kódolásával foglalkozik. Az olyan technikai SEO technikák, mint a képtömörítés, a strukturált adatok és a CSS-fájlok optimalizálása, mind elősegíthetik a webhely gyorsabb betöltését, ami kulcsfontosságú rangsorolási tényező az olyan keresőmotorok számára, mint a Google. 

Tartalom marketing 

Ez a szó a tartalomelemek előállítására és marketingjére utal a márka láthatóságának, a forgalom, a lead generálás és az ügyfélszerzés növelése érdekében. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan csatornát, amelyeket tartalommarketing-stratégiájában használhat: 

  • Cikkek egy vállalati blogon: A céges blogon cikkek írása és közzététele segít bemutatni iparági szakértelmét, miközben organikus keresési forgalmat is irányít webhelyére. Ennek eredményeként több esélye lesz arra, hogy a webhely látogatóit értékesítési potenciális ügyfelekké alakítsa értékesítői számára. 

  • E-könyvek és tájékoztatók: Az e-könyvek, tanulmányok és más hosszú formátumú információk segíthetnek a webhely látogatóinak többet megtudni. Lehetővé teszi továbbá, hogy tartalmat cseréljen egy olvasó elérhetőségi adataira, potenciális ügyfeleket hozzon létre, és irányítsa az egyéneket a vevő vállalkozásához vezető úton. 

  • Infografika: Az olvasók inkább azt akarják, hogy mutassák, mint mondják. Az infografikák olyan vizuális anyagok, amelyek segítik a webhely látogatóit egy olyan ötlet megjelenítésében, amelyet szeretnének megérteni. 

Közösségi média marketing 

Ez a módszer a közösségi médiát használja a márka és a tartalom népszerűsítésére, hogy növelje a márka ismertségét, növelje a forgalmat, és potenciális ügyfeleket hozzon létre a vállalat számára. A közösségi média marketinghez különféle csatornákat használhat: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest stb. 

Ha még nem ismeri a közösségi médiát, számos platform létezik, amelyek segíthetnek a közösségi oldalak, például a LinkedIn és a Facebook egy helyen történő összekapcsolásában. Ezzel könnyedén megtervezheti egyszerre több csatorna tartalmát, valamint nyomon követheti a mérőszámokat a platformról. 

Pay per Click (PPC) 

A PPC egy olyan stratégia, amely a webhely forgalmának növelését szolgálja azáltal, hogy minden alkalommal fizet a kiadónak, amikor a hirdetésére kattintanak. A Google Ads a PPC egyik legelterjedtebb formája. Lehetővé teszi, hogy a Google keresőmotorjának eredményoldalain elhelyezkedő első helyekért fizessen úgy, hogy „kattintásonként” fizet az Ön által elhelyezett linkekért. A PPC a következő csatornákon is használható: 

  • Fizetett Facebook-hirdetések: Itt a felhasználók fizethetnek egy videó, képbejegyzés vagy diavetítés személyre szabásáért, amelyet a Facebook azután közzétesz azon személyek hírfolyamaiban, akik megfelelnek a vállalat célcsoportjának. 

  • Twitter: A felhasználók fizethetnek azért, hogy egy sor bejegyzést vagy profiljelvényt elhelyezzenek egy bizonyos közönség hírfolyamában, mindezt azzal a céllal, hogy elérjék az Ön vállalkozása számára meghatározott célt. Ez a cél lehet a webhelyek forgalmának növelése, a Twitter-követők számának növekedése, a tweet interakció növekedése vagy akár az alkalmazások letöltése. 

  • LinkedIn: A tagok fizethetnek azért, hogy közvetlenül küldjenek üzeneteket a kiválasztott LinkedIn-felhasználóknak iparáguk és hátterük alapján, a LinkedIn Szponzorált üzenetei segítségével. 

Affiliate Marketing 

Ez egyfajta teljesítmény alapú hirdetés, amelyben Ön kompenzációt kap mások termékeinek vagy szolgáltatásainak reklámozásáért a webhelyén. 

Az affiliate marketing lehetővé teszi, hogy bárki pénzt keressen mások termékeinek és szolgáltatásainak reklámozásával. Lehet, hogy Ön a promóter vagy a promóterrel együttműködő cég, de a folyamat mindkét esetben ugyanaz. 

Bevétel-megosztási alapon működik. Ha Ön leányvállalat, akkor minden alkalommal kap fizetést, amikor valaki megvásárolja az Ön által hirdetett terméket. Ön fizet a leányvállalatnak minden olyan eladásért, amelynek lebonyolításában Önt segítik, ha Ön a kereskedő. 

Egyes kapcsolt marketingszakemberek úgy döntenek, hogy egyetlen vállalat termékeire összpontosítanak, esetleg egy blogra vagy más harmadik fél webhelyére. Másoknak sok kereskedői kapcsolata van. 

Az első lépés, függetlenül attól, hogy leányvállalat akar lenni, vagy meg kell találnia egyet, a kapcsolat kialakítása a másik féllel. Elindíthat egy kiskereskedő programot, vagy csatlakozhat hozzá, vagy olyan platformot használhat, amely összeköti a leányvállalatokat a kereskedőkkel. 

Számos dolgot megtehet üzletként annak érdekében, hogy partnerprogramja érdekes legyen a potenciális promóterek számára, ha közvetlenül leányvállalatokkal kíván foglalkozni. Meg kell adnia ezeknek a leányvállalatoknak a sikerhez szükséges eszközöket. Ez magában foglalja a kiváló teljesítményért járó jutalmakat, valamint a marketingtámogatást és a késztermékeket. 

Natív hirdetés 

A natív reklám natív reklámnak álcázott marketing. Célja, hogy beleolvadjon a körülötte lévő információkba, így reklámként kevésbé lesz észrevehető. 

A natív hirdetéseket a mai ügyfelek reklámokkal szembeni idegenkedésére válaszul fejlesztették ki. Sok vásárló azt feltételezi, hogy egy hirdetés előítéletes, ha az alkotó fizet a megjelenésért. Ennek eredményeként figyelmen kívül hagyják. 

A natív hirdetés elkerüli ezt az előítéletet azáltal, hogy tájékoztatást vagy szórakoztatást nyújt, mielőtt bármilyen kereskedelmi tartalomba belemenne, ezáltal minimalizálva a „hirdetés” összetevőt. 

Nagyon fontos, hogy mindig pontosan jelölje meg natív hirdetéseit. Használjon olyan kifejezéseket, mint a „szponzorált” vagy „előléptetett”. Ha ezek a jelek el vannak rejtve, az olvasók sok időt tölthetnek azzal, hogy foglalkozzanak a tartalommal, mielőtt rájönnének, hogy reklámról van szó. 

A fogyasztók pozitívabban érzik magukat a tartalommal és a márkával kapcsolatban, ha pontosan tudják, mit kapnak. A natív hirdetéseknek kevésbé tolakodónak kell lenniük, mint a normál hirdetéseknek, de nem célja félrevezetőnek lenni. 

Marketing automatizálás 

A marketingautomatizálás egy olyan szoftvereszköz, amelyet a digitális marketing erőfeszítések ösztönzésére használnak, növelve azok hatékonyságát és relevanciáját. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megfeleljenek a testreszabási igényeknek. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy: 

  • Ügyféladatok gyűjtése és elemzése célzottabb marketingstratégiák létrehozásához. 

  • Marketing üzenetek küldése és utókezelése a megfelelő közönségnek a megfelelő időpontokban. 

  • A potenciális ügyfelek elköteleződését (vagy annak hiányát) egy adott üzenettel számos marketingautomatizálási megoldás használja annak meghatározására, hogy mikor és hogyan kell legközelebb kapcsolatba lépni velük. 

A valós idejű testreszabás ezen szintjének köszönhetően minden fogyasztó számára személyre szabott marketingszemléletet alakíthat ki anélkül, hogy több időt fektetne be. 

E-mail marketing 

Az e-mail marketing alapötlete egyszerű: promóciós üzenetet küld a leendő ügyfélnek, és reméli, hogy rákattint. A végrehajtás viszont sokkal nehezebb. Mindenekelőtt győződjön meg arról, hogy e-mailjeit keresik. Ez egy olyan feliratkozási listát jelent, amely megfelel a következő kritériumoknak: 

  • Egyedivé teszi a törzsanyagot és a tárgysort. 

  • Azt jelzi, hogy milyen típusú e-maileket fog kapni az előfizető. 

  • Egyszerű módja a leiratkozásnak. 

  • Mind a tranzakciós, mind a promóciós e-mailek integrálva vannak. 

Azt szeretné, ha a potenciális ügyfelek úgy tekintsenek kampányára, mint egy értékes szolgáltatásra, nem pedig pusztán marketingeszközként. 

Így egy e-mail marketing kampányban a következő típusú e-maileket küldheti: 

  • Hírlevelek blog-előfizetőknek. 

  • A webhely látogatóinak küldött e-mailek, akik letöltöttek valamit. 

  • Üdvözlő e-mailek az ügyfeleknek 

  • A hűségprogramok tagjai üdülési kedvezményre jogosultak. 

  • Az ügyfelek támogatása érdekében küldjön ki egy sor e-mailt tippekkel vagy valami hasonlóval. 

Még jobb lehet, ha további taktikákat alkalmaz, például marketingautomatizálást, amely lehetővé teszi az e-mailek szegmentálását és ütemezését, hogy jobban megfeleljenek ügyfelei igényeinek. 

Bejövő marketing 

A bejövő marketing olyan marketingstratégia, amely magában foglalja a fogyasztók vonzását, bevonását és örömet okoz a vásárló útja során. Minden fent leírt digitális marketing módszer felhasználható egy bejövő marketingstratégia részeként, hogy olyan ügyfélélményt hozzunk létre, amely a fogyasztóval dolgozik, nem pedig ellene. Íme néhány klasszikus bejövő marketing és hagyományos marketing példa: 

  • Pop-up hirdetések kontra blogírás 

  • Kereskedelmi reklám vs. videó marketing 

  • E-mail spam és e-mail névjegyzék 

Szponzorált tartalom 

Ön fizet egy másik cégnek vagy szervezetnek azért, hogy olyan anyagokat állítson elő és reklámozzon, amelyek valamilyen módon megemlítik az Ön márkáját vagy szolgáltatását szponzorált tartalmakon keresztül. 

A befolyásoló marketing a szponzorált tartalom kiemelkedő fajtája. Egy márka finanszírozza a szektorában működő influencert, hogy a közösségi médiában a céghez kapcsolódó cikkeket vagy videókat készítsen a szponzorált tartalom ilyen formájával. 

A szponzorált tartalom másik példája egy blogbejegyzés vagy cikk, amelynek célja egy téma, szolgáltatás vagy márka hangsúlyozása. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail