Totul despre influencer marketing, în România: ce este și cum te ajută să-ți scalezi afacerea

Trăim într-o eră digitală în continuă schimbare, așa că antreprenorii sunt determinați să implementeze strategii moderne de dezvoltare a businessului lor, care să țină cont de importanța mediului online în viața consumatorilor.

Una dintre cele mai populare strategii din ultima vreme este influencer marketingul, care a dovedit că poate completa cu succes metodele convenționale de marketing (campaniile proprii pe rețelele de socializare sau content marketingul). Dar cum arată, mai exact, acest influencer marketing, în România? Poate într-adevăr să te ajute să-ți dezvolți businessul? Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi pe această temă.

Pe scurt

  • Influencer marketing: ce este și ce beneficii poate aduce unui business
  • Cum găsești influenceri cu care să colaborezi
  • Cum știi care sunt influencerii potriviți pentru afacerea ta
  • Modalități de colaborare cu influencerii
  • Viitorul în influencer marketing: 3 lucruri la care să te aștepți

Influencer marketing: ce este și ce beneficii poate aduce unui business

Având în vedere că acest concept de „influencer marketing” este menționat pe toate canalele de comunicare de câțiva ani buni încoace, sigur ai auzit deja de el. Dar te-ai interesat mai mult, ai vrut să vezi în ce mod îți poate ajuta businessul? Fie că răspunsul tău este „Da” sau „Nu”, ai ajuns în locul potrivit, pentru a afla mai multe.

Pentru început, este important să știi că influencer marketingul se referă la colaborarea dintre afaceri și persoane populare (influenceri/creatori de conținut) din mediul online, pentru a promova anumite produse sau servicii. Acești influenceri au câteva caracteristici comune:

  • un număr semnificativ de urmăritori pe rețelele sociale;
  • influență de cumpărare;
  • prezență constantă în special în mediul online, pe principalele platforme de socializare.

Datorită acestor caracteristici, printr-o strategie de influencer marketing ca la carte, poți obține următoarele beneficii pentru compania ta, în România:

  • Creșterea vizibilității și a notorietății brandului. Colaborând cu influenceri care au o audiență bine definită și angajată în mediul online, brandul tău poate ajunge la un public mai larg decât în mod normal.
  • Îmbunătățirea credibilității și încrederii consumatorilor în brandul tău. Recomandările venite din partea influencerilor potriviți sunt percepute ca fiind mai autentice și mai de încredere decât reclamele tradiționale, lucru care poate îmbunătăți percepția consumatorilor despre brandul tău.
  • Conținut de calitate. Influencerii sunt creatori talentați de conținut, iar colaborările cu aceștia pot aduce brandului tău conținut vizual de înaltă calitate, care poate fi folosit în diverse campanii de marketing, în funcție de clauzele contractuale pe care le stabilești cu respectivul influencer.

👉 Având în vedere aceste beneficii, influencer marketingul îți poate fi de mare ajutor, atunci când ești la început de drum. Te ajută să-ți crești notorietatea și contribuie la creșterea încrederii consumatorilor în brandul tău. Însă știi ce ți-ar mai putea fi de folos? Câteva informații despre cum să-ți gestionezi mai bine afacerea din punct de vedere administrativ. Pentru asta, poți să apelezi la cursul Startup Edu, care cuprinde 80 de materiale utile despre managementul businessului și cum depășești obstacolele de afaceri!

Cum găsești influenceri cu care să colaborezi

Ca să te bucuri de toate beneficiile pe care le poți obține în urma influencer marketingului, în țara noastră, este important – înainte de toate – să știi unde găsești acești influenceri de care ai nevoie. Iată câteva idei care te-ar putea ajuta:

  • Pe rețelele sociale. Utilizează contul personal sau pe cel al afacerii, pentru a găsi influenceri care activează în nișa ta. În procesul de căutare, te poți ghida după hashtag-urile relevante sau poți chiar să analizezi paginile brandurilor mai mari, care au deja astfel de colaborări.
  • Pe platforme/aplicații de influencer marketing. Există aplicații mobile special concepute pentru a pune în legătură brandurile și influencerii. Trebuie doar să-ți faci un cont de companie și să alegi creatorul de conținut care crezi că te poate ajuta să-ți promovezi afacerea/produsele/serviciile. De asemenea, dacă ești deschis la colaborări internaționale, te poți folosi de platformele dedicate ce permit filtrarea influencerilor pe baza unor criterii specifice.
  • Cu ajutorul unor agenții de marketing. Există multiple astfel de agenții în România, care se ocupă cu managementul influencerilor. Asta înseamnă că o agenție de marketing administrează activitatea mai multor creatori de conținut, iar printr-o colaborare cu ele poți avea acces la mai mulți influenceri care activează pe nișa ta.
  • La evenimente și conferințe. Și participarea la evenimente și conferințe din industria ta poate fi o oportunitate excelentă pentru a întâlni influenceri, dar și alți potențiali colaboratori de business.

👉 Influencer marketingul este doar un exemplu de strategie care ar putea funcționa pentru afacerea ta. Descoperă și alte tipuri de marketing digital pe care să le implementezi!

Cum știi care sunt influencerii potriviți pentru afacerea ta

Acum știi unde găsești influencerii de care ai nevoie, dar cum îi alegi pe cei mai potriviți pentru colaborare? Ei bine, deși pare un proces dificil, află că nu este deloc așa. Primul lucru pe care îl poți face este să-ți definești obiectivele și publicul-țintă. Pentru asta, întreabă-te ce vrei să obții prin influencer marketing? Creșterea vânzărilor sau doar creșterea notorietății brandului? Și care este publicul tău țintă? Ce caracteristici (vârstă, locație, interese, comportament de cumpărare) au persoanele care ar cumpăra produsele/serviciile tale?

După ce răspunzi la toate aceste întrebări, te poți orienta către selectarea influencerilor. În acest pas, este important să știi că ei se împart în mai multe categorii, în funcție de numărul de urmăritori din mediul online:

  • mega-influenceri – cei care au peste 1 milion de urmăritori (de obicei, vedetele);
  • macro-influenceri – creatori care au între 100.000 și 1 milion de urmăritori;
  • micro-influenceri – cei care au între 1.000 și 100.000 de urmăritori;
  • nano-influenceri – persoane cu cel mult 1.000 de urmăritori.

Alegerea influencerilor potriviți din categoriile de mai sus poate fi făcută atât din perspectiva obiectivelor tale, cât și a bugetului pe care ești dispus să îl investești în influencer marketing. În timp ce colaborarea cu macro-influenceri poate presupune un buget mai consistent, dacă alegi să lucrezi cu micro-influenceri, s-ar putea să te poți încadra într-un buget limitat. Totuși, ține cont că, de cele mai multe ori, rezultatele obținute sunt influențate de numărul de urmăritori ai creatorului ales.

Totuși, relevanța unui influencer nu stă doar în numărul de urmăritori pe care îi are. De aceea, odată ce ai identificat o listă de potențiali influenceri, este important să-i evaluezi, pentru a te asigura că se potrivesc cu brandul tău. Iată la ce să fii atent:

  • Engagement. Evaluează nivelul de implicare al urmăritorilor (Like-uri, comentarii, Share-uri). Acesta ar trebui să fie direct proporțional cu nivelul de popularitate.
  • Autenticitate. Vezi dacă respectivul creator de conținut are o voce autentică și nu promovează orice produs, într-un mod forțat sau excesiv de comercial, deoarece asta ar putea dăuna serios imaginii afacerii tale.
  • Conținut de calitate. Videoclipurile clare și calitative pot spori brand awareness-ul brandului tău.

👉 Și optimizarea motoarelor de căutare te poate ajuta să ajungi la mai mulți clienți, însă pentru asta ai nevoie de cunoștințe SEO. Află tot ce trebuie să știi despre SEO.

Modalități de colaborare cu influencerii

După ce alegi câțiva influenceri care consideri că se potrivesc cu viziunea businessului tău, îi poți contacta în vederea unei colaborări. Poți face acest lucru fie direct (prin e-mail sau prin mesaj pe pagina/canalul lor online), fie prin intermediari (cum ar fi aplicațiile sau agențiile de marketing).

În funcție de bugetul pe care îl ai și de modalitatea în care ești dispus să plătești pentru serviciile furnizate, poți propune una dintre următoarele modalități de colaborare cu respectivul creator de conținut:

  • Colaborare tip barter. Aceasta reprezintă un acord încheiat între tine și influencer, prin care acesta îți promovează afacerea, în schimbul unui bun sau serviciu oferit de compania ta. Acest tip de colaborare nu implică o plată directă în bani și, de obicei, se utilizează în campaniile în care sunt implicați nano- și micro-influencerii.
  • Plată pe campanie. Aceasta se încheie, de obicei, atunci când lansezi un produs nou și ai nevoie de o campanie de publicitate pe o perioadă determinată, pentru a-l promova.
  • CPC (Cost per Click)/CPA (Cost per Acquisition). Prin intermediul primei modalități de colaborare, plătești influencerul de fiecare dată când urmăritorii săi accesează un link postat de acesta către site-ul tău sau către anumite landing page-uri. În schimb, printr-o colaborare CPA, plata va fi făcută doar atunci când urmăritorii acestuia chiar cumpărăceva din magazinul tău online, de exemplu.
  • Plată per postare. Este una dintre cele mai populare modalități de colaborare folosite și presupune să plătești influencerul cu o sumă fixă, pentru o singură postare, indiferent de rezultatele pe care le obții în urma acesteia.

Viitorul în influencer marketing: 3 lucruri la care să te aștepți

Având în vedere beneficiile reale pe care influencer marketingul le poate aduce unui business și multiplele metode prin care creatorii de conținut sunt dispuși să colaboreze, un lucru este clar: această tendințăva face parte mult timp din strategiile de dezvoltare ale afacerilor. Însă sub ce formă?

Așa cum am menționat și la începutul articolului, mediul digital este unul dinamic, deci influencer marketingul în România va cunoaște și el schimbări și abordări diferite, pe viitor. Iată câteva dintre ele:

  1. Apariția unui număr din ce în ce mai mare de micro-influenceri și nano-influenceri, deoarece aceștia au (de obicei) o relație mai autentică și mai angajată cu urmăritorii lor, lucru care poate duce la rate de conversie mai mari, pentru brandurile care îi subcontractează. Ce înseamnă asta pentru un business? Campanii mai bine personalizate și o creștere mai accelerată a autenticității conținutului.
  2. Conținutul video și live streaming-ul vor fi principalele tipuri de conținut, deoarece oferă un mod dinamic și autentic de a interacționa cu audiențele, iar platformele care le susțin se află în expansiune. Pentru afaceri, acest lucru înseamnă ajustarea strategiilor de marketing, prin utilizarea mai frecventă a conținutului video în campanii și prin integrarea  funcțiilor de cumpărături directe, în timpul transmisiunilor live.
  3. Diversificarea platformelor social media care promovează conținutul video de scurtă durată, deoarece utilizatorii migrează constant către platforme noi, care oferă experiențe unice și conținut specializat. Astfel, brandurile trebuie să devină flexibile și să se adapteze rapid la noile platforme emergente, prin diversificarea strategiei de influencer marketing.

Concluzie

În concluzie, marketingul prin infuenceri este o resursă valoroasă pentru antreprenori, în România, indiferent de nivelul la care să află businessul lor. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, poți să pui bazele unei strategii de influencer marketing care să te ajute să îndeplinești obiectivele businessului tău și să ocupi o cotă mai mare de piață, în fața competitorilor.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail