Tipuri de marketing digital

Marketingul digital presupune utilizarea unei varietăți de metode și platforme digitale pentru a ajunge la clienți acolo unde aceștia își petrec cea mai mare parte a timpului: online.

Există o arie vastă de strategii care se încadrează sub denumirea de "marketing digital", de la site-ul web în sine până la activele de branding online ale unei afaceri - publicitate digitală, marketing prin e-mail, broșuri online și nu numai. 

Iată o prezentare a unora dintre cele mai utilizate metode de marketing digital, precum și a canalelor pe care le utilizează fiecare dintre ele.  

SEO (optimizarea motoarelor de căutare)  

Acesta este procesul de creștere a cantității de trafic organic (sau gratuit) către site-ul tău web, prin optimizarea acestuia pentru a se "clasa" mai sus în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare. Site-urile web, blogurile și infografiile se numără printre mediile care profită de SEO.  

Există mai multe abordări ale SEO care pot fi folosite pentru a crea vizitatori de calitate pe site-ul tău web. Acestea sunt câteva dintre ele:  

 • On-page SEO: Atunci când se analizează un site web, acest tip de SEO se concentrează asupra întregului conținut care se află "pe pagină". Poți răspunde la interogările cititorilor și îți poți poziționa mai bine în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP) prin studierea cuvintelor cheie în funcție de volumul de căutare și de intenția (sau semnificația) acestora.  

 • Off-page SEO: Când vine vorba de optimizarea site-ului tău web, acest tip de SEO se concentrează pe tot ceea ce se întâmplă "în afara paginii". "Ce activități care nu se află pe site-ul meu ar putea avea un impact asupra clasamentului meu?" Ai putea întreba. Legăturile de intrare, cunoscute adesea sub numele de backlink-uri, sunt răspunsul. Cât de bine poziționezi pentru cuvintele-cheie care te interesează este influențat de numărul de editori care au legături către tine și de "autoritatea" lor respectivă. Poți obține backlink-urile de care ai nevoie pentru a-ti avansa site-ul web în SERP-urile corecte prin crearea de rețele cu alte publicații, prin producerea de articole de invitați pe site-urile lor web (cu un link către site-ul tău web) și prin crearea unei atenții externe.  

 • SEO tehnic se referă la partea din spate a site-ului tău web și la codificarea paginilor tău Tehnicile SEO tehnice, cum ar fi compresia imaginilor, datele structurate și optimizarea fișierelor CSS, pot ajuta la încărcarea mai rapidă a site-ului tău web, ceea ce reprezintă un factor cheie de clasificare pentru motoarele de căutare precum Google.  

Marketing de conținut  

Acesta presupune producția și comercializarea de conținut pentru a crește expunerea mărcii, traficul, generarea de lead-uri și achiziția de clienți. Iată câteva dintre canalele care pot fi utilizate în strategia de marketing de conținut:  

 • Articole pe un blog al companiei: Scrierea și publicarea de articole pe un blog al companiei te va ajuta să îți prezinți expertiza în domeniu și, în același timp, să conduci traficul de căutare organică către site-ul tău. Ca urmare, veți avea mai multe șanse de a converti vizitatorii site-ului web în clienți potențiali pentru personalul tău de vânzări.  

 • Cărți electronice și cărți albe: Cărțile electronice, cărțile albe și alte informații de lungă durată pot ajuta vizitatorii site-ului web să afle mai multe. De asemenea, îți permit să schimbi conținutul în schimbul informațiilor de contact ale cititorilor, creând clienți potențiali și ghidând persoanele prin călătoria cumpărătorului pentru afacerea ta  

 • Infografice: Cititorii vor să li se arate mai degrabă decât să li se spună. Infografiile sunt un tip de material vizual care ajută vizitatorii site-ului web să vizualizeze o idee pe care dorești să o înțeleagă.  

Social Media Marketing  

Această metodă utilizează social media pentru a-ti promova marca și conținutul, pentru a crește recunoașterea mărcii, a conduce traficul și a crea clienți potențiali pentru compania ta. Poți utiliza diferite canale pentru social media marketing: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest etc.  

Dacă ești nou în social media, există o serie de platforme care te pot ajuta să sinconizezi contentul de pe site-urile de socializare, cum ar fi LinkedIn și Facebook, într-o singură locație. Acest lucru te va ajuta să planifici fără efort conținutul pentru mai multe canale în același timp, precum și să urmărești indicatorii de pe platformă.  

Pay per click (PPC)  

PPC este o strategie de creștere a traficului pe un site web prin plata unui publisher de fiecare dată când anunțul tău este accesat. Google Ads este una dintre cele mai răspândite forme de PPC. Aceasta îți va permite să plătesti pentru locuri de top în paginile de rezultate ale motorului de căutare Google, plătind "per clic" pentru link-urile pe care le plasați. PPC poate fi utilizat, de asemenea, în următoarele canale:  

 • Anunțuri plătite pe Facebook: În acest caz, utilizatorii pot plăti pentru a personaliza un videoclip, imagine sau un carusel, pe care Facebook le va posta apoi în newsfeedurile persoanelor care se încadrează în grupul demografic țintă al companiei tale.  

 • Twitter: Utilizatorii pot plăti pentru ca o serie de postări sau profile badges să fie plasate în fluxurile de știri ale unei anumite audiențe, toate acestea cu scopul de a atinge un obiectiv specific pentru afacerea ta. Acest obiectiv poate fi creșterea traficului pe site-ul web, creșterea numărului de urmăritori pe Twitter, creșterea interacțiunii cu tweet-urile sau chiar descărcarea de aplicații.  

 • LinkedIn: Membrii pot plăti pentru a trimite mesaje direct către anumiți utilizatori de LinkedIn, în funcție de domeniul de activitate și de trecutul acestora, folosind Mesaje sponsorizate pe LinkedIn.  

Marketing afiliat  

Acesta este un fel de publicitate bazată pe performanță, în care ești recompensat pentru promovarea produselor sau serviciilor altora pe site-ul tău web.   

Marketingul afiliat permite oricui să câștige bani făcând publicitate pentru produsele și serviciile altora. Poți fi promotorul sau să ai o companie care colaborează cu promotorul, dar procesul este același în ambele cazuri.  

Acesta funcționează pe baza unei împărțiri a veniturilor. Dacă ești un afiliat, vei fi plătit de fiecare dată când cineva cumpără produsul pe care îl promovezi. Dacă ești comerciant, vei plăti afiliatul pentru fiecare vânzare cu care te ajută.  

Unii comercianți afiliați aleg să se concentreze pe produsele unei singure companii, eventual pe un blog sau pe un alt site terț. Alții au mai multe link-uri ale comercianților.  

Prima etapă, indiferent dacă doresti să fii afiliat sau să găsești un afiliat, este de a stabili o relație cu cealaltă parte. Poți fie să lansezi sau să te alături unui program cu un singur comerciant, fie să utilizezi o platformă care pune în legătură afiliații cu comercianții.  

Există numeroase lucruri pe care le poți face ca retailer pentru ca programul tău de afiliere să fie interesant pentru potențialii promotori, dacă dorești să lucrezi direct cu afiliații. Va trebui să le oferi acelor afiliați instrumentele de care au nevoie pentru a avea succes. Acest lucru include recompense pentru performanțe, precum și asistență de marketing și produse dedicate.  

Publicitate nativă  

Publicitatea nativă este marketing deghizat în publicitate nativă. Scopul acesteia este de a se amesteca cu informațiile din jur, făcând-o mai puțin ”evidentă” ca publicitate.  

Publicitatea nativă a apărut ca răspuns la aversiunea clienților de astăzi față de reclame. Mulți clienți presupun că o reclamă nu prezintă realitatea dacă creatorul plătește pentru ca aceasta să apară. Prin urmare, nu o vor lua în considerare.  

O reclamă nativă evită această prejudecată prin furnizarea de informații sau de divertisment înainte de a intra în orice conținut comercial, minimizând astfel percepția de "reclamă".  

Este esențial să îți marchezi cu acuratețe anunțurile native de fiecare dată. Folosește expresii precum "sponsorizat" sau "promovat". Dacă aceste semne sunt ascunse, cititorii vor petrece o mare parte din timp consumând conținutul înainte de să își dea seama că e vorba de publicitate.  

Consumatorii vor avea o atitudine pozitivă față de conținutul și brandul tău dacă știu exact ce primesc. Anunțurile native sunt menite să fie mai puțin intruzive decât anunțurile standard, dar nu sunt menite să inducă în eroare.  

Maketing automation

Marketing automation este un tip de instrument software care este utilizat pentru a alimenta eforturile de marketing digital, sporind eficiența și relevanța acestora. Acesta permite companiilor să satisfacă cererea de personalizare. În plus, ajută la:

 • Adunarea și analiza datelor despre clienți pentru a crea strategii de marketing mai bine targetate.  

 • Trimiterea și postarea mesajelor către publicul adecvat, la momentul potrivit.  

 • Prospectarea interacțiunii / engagementului - sau a lipsei acesteia -  cu un mesaj anume este folosită soluțiile de marketing automation pentru a determina când și cum să intre în legătură cu audiența pe viitor

Datorită acestui nivel de personalizare în timp real, poți concepe o strategie de marketing personalizată pentru fiecare consumator, fără a mai investi timp.  

Marketing prin e-mail  

Ideea din spatele e-mail marketingu prin este simplă: trimiți un mesaj promoțional potențialilor clienți și speri că aceștia vor da click pe el. Practicaa, pe de altă parte, este mult mai dificilă. În primul rând, asigură-te că mesajele tale sunt dorite. Acest lucru presupune să ai o listă opt-in care să respecte următoarele criterii:  

 • Individualizează materialul din corpul mesajului și subiectul acestuia.  

 • Indică tipul de e-mailuri pe care le va primi abonatul.  

 • Oferă o modalitate simplă de dezabonare.  

 • Asigură-te că sunt integrate atât e-mailurile tranzacționale, cât și cele promoționale.  

Îți dorești ca potențialii tăi clienți să considere campania ta mai degrabă un serviciu valoros decât ca pe un simplu instrument de marketing.  

Astfel, într-o campanie de email marketing, poți trimite următoarele tipuri de e-mailuri:  

 • Buletine informative pentru abonații la blog.  

 • E-mailuri trimise vizitatorilor site-ului web care au descărcat ceva.  

 • E-mailuri de bun venit către clienți  

 • Membrii programelor de loialitate sunt eligibili pentru promoții de sărbători.  

 • Pentru engagementul clienților, trimite o serie de e-mailuri cu sfaturi legate de ceea ce oferi (sau ceva similar).  

Ar putea fi chiar mai bine dacă utilizezi tactici suplimentare, cum ar fi automatizarea marketingului, care îți permite să segmentezi și să programezi e-mailurile pentru a corespunde mai bine cerințelor clienților tăi.  

Inbound Marketing  

Inbound marketing este o strategie de marketing care implică atragerea, implicarea și încântarea consumatorilor pe parcursul întregului parcurs al cumpărătorului. Fiecare metodă de marketing digital descrisă mai sus poate fi utilizată ca parte a unei strategii de marketing inbound pentru a crea o experiență a clientului care să lucreze cu, și nu împotriva, consumatorului. Iată câteva exemple clasice de inbound marketing vs. marketing convențional:  

 • Reclame pop-up vs. blogging  

 • Publicitate comercială vs. marketing video  

 • Spam-ul prin e-mail vs. listele de contacte prin e-mail  

Conținut sponsorizat  

Plătește o altă firmă sau organizație să genereze și să promoveze materiale care menționează într-un fel sau altul marca sau serviciul tău prin conținut sponsorizat.  

Influencer marketing este un tip special de conținut sponsorizat. Un brand face un parteneriat plătit cu un influencer din industria sa pentru a produce articole sau videoclipuri legate de companie pe rețelele de socializare, folosind această formă de conținut sponsorizat.  

O postare pe blog sau un articol menit să vorbească despre un subiect, un serviciu sau o marcă este un alt exemplu de conținut sponsorizat.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail