Antreprenor sau nu, în pregătirea unui pitch puternic merită să investești! Așa îți crești șansele de a primi finanțare, de a găsi mentori și de a atrage parteneri. Descoperă cum din cursul următor, susținut de Anna Heijker. Anna pregătește antreprenori și profesioniști în a-și prezenta afacerea în fața investitorilor.
Imaginează-te într-o sală cu o audiență de cel puțin 100 de oameni, iar în dreapta ta vezi un grup de investitori care așteaptă să te audă prezentându-ți ideea. Este timpul să îți prezinți afacerea cu mai mult impact!
Pasul 1: fii sigur că ai o structură clară a prezentării
Asta va ajuta audiența să înțeleagă despre ce vorbești și prezentarea ta va avea mai mult impact. În ceea ce privește structura, ne vom uita la două elemente. Primul: deschiderea. De obicei recomand să se înceapă cu valoarea promisă. În primele 10 secunde, împărtășești într-o singură frază: ce vrei să vinzi, cine sunt clienții tăi, care e unicitatea produsului sau a serviciului tău și de asemenea, cum îmbunătățești viața clienților tăi. Toate aceste elemente cuprinse într-o singură frază formează valoarea propusă. Și este un început perfect pentru prezentarea ta pentru că întreaga audiență și investitorii vor ști despre ce vrei să le vorbești. În ceea ce privește finalul prezentării, este important să propuneți o acțiune. Acest apel la acțiune este o cerere adresată investitorilor și audienței. Ar putea fi: căutăm 10.000 euro ca investiție, sau căutăm un mentor care să ne ajute din punct de vedere financiar, sau căutăm o persoană din zona de marketing care se poate alătura echipei noastre. Este important să spuneți ce căutați înainte să se termine timpul. La multe evenimente dedicate start-up-urilor am văzut că participanții nu au propus o acțiune și asta ar putea fi cea mai importantă parte a prezentării voastre.
Pasul 2: repetă și cronometrează-te
Ai o structură foarte bună pentru prezentarea ta, acum e timpul să o repeți și să te cronometrezi. Am văzut multe prezentări care erau prea lungi. Este o capcană în care cad mulți antreprenori și se gândesc că un minut sau 2 minute durează mai mult decât estimează ei și ulterior nu mai au timp pentru apelul la acțiune, care poate fi cea mai importantă parte a prezentării. Așadar, asigură-te că te cronometrezi când exersezi!
Pasul 3: cunoaște-ți audiența
Asigură-te că știi totul despre panelul cu investitori: în ce companii au investit, care este domeniul care îi interesează, care este expertiza lor. Când le cunoști expertiza, ei pot să îți ofere un feedback personalizat pentru o anumită parte a companiei tale. În afară de asta, fii sigur că îți cunoști audiența pentru că acolo poate fi un viitor partener sau client și ulterior îl poți aborda în sesiunea de networking.
Am văzut că e important să ai o structură clară a prezentării, să termini prezentarea la timp și să cunoști persoanele din panelul cu investitori și din audiență. De fiecare dată când cunoști o persoană nouă este o oportunitate să îți prezinți produsul sau serviciul, dar și să îți îmbunătățești mesajul și să testezi diferite moduri de a-ți exprima mesajul. O prezentare puternică te va ajuta să obții o finanțare, să comunici mai bine, să atragi investitori și clienți, deci merită să investești timp și să exersezi continuu.
Practica te face perfect și îți urez succes în pregătirea prezentării!