Ce trebuie să știi despre dinamica fondurilor de investiții în 2020

Pentru startup-urile care vor ca în 2020 să acceseze investiții, noul an se anunță a fi promițător - despre oportunitățile viitoare explică pe larg avocatul Cătălin Grigorescu, în următorul material de opinie, parte a unei noi serii de resurse pe tema tranzacțiilor și a elementelor de negociere în relația cu VC-urile.

Ianuarie este luna retrospectivelor, analizelor și predicțiilor. Este și luna pentru new year’s resolutions, în cazul în care nu ați rezolvat acest aspect în decembrie. Sunt sigur că pentru mulți antreprenori din start-up-uri unul dintre planurile pentru 2020 este să obțină finanțarea care să îi susțină în faza următoare de dezvoltare. Pentru aceștia am două vești bune:

Investițiile de venture capital în start-up-uri românești se vor intensifica. 

Anul 2019 a fost caracterizat la unison ca fiind cel mai bun an de până acum pentru ecosistemul de investiții de tip VC din Romania. Cred că 2020 va fi și mai bun. Câțiva factori contribuie la a susține această tendință:

  • VC-urile americane, mari, lichide și cu avantajul accesului mai facil la piețe globale în multe sectoare, sunt tot mai active pe piața din Europa și vin pe teritoriul VC-urilor europene, intrând în competiția pentru investiții în companii europene promițătoare și punând presiune de creștere pe evaluări, în special în finanțările de stadiu avansat (later stage) . Aceasta determină VC-urile europene să caute oportunități de investiție timpurie în geografii în care nu s-ar fi aventurat anterior, când se uitau preponderent la UK, Germania, Franța, țările scandinave și Europa de Vest, în general.  
  • “România” atrage atenția, iar atitudinea interlocutorilor nu mai este indiferentă când povestești despre proiectele din România. Pentru asta, cu toții trebuie să fim recunoscători “Unicornului” (știți voi care),  precum și tuturor celorlalți antreprenori și VCs care țin titlurile cu știri despre investiții substanțiale și expansiune globală. Faceți name-dropping cu numele lor în toate conversațiile voastre cu cei care încă încearcă să plaseze România pe harta antreprenoriatului și a investițiilor VC și vă faceți vouă înșivă un bine. 
  • Cele mai active fonduri VC de early-stage din România sunt abia la începutul perioadei de angajare (commitment period) în care investesc pentru prima dată în companiile selectate, în timp ce alte fonduri care intră în companii în stadii ulterioare de dezvoltare tocmai finalizează ridicările de capital pentru noi investiții în regiune. Dacă aveți o propunere interesantă, acum e cel mai bun moment să atrageți o finanțare, pentru că întreg ciclul investițional este sau va fi reprezentat la momentul la care veți avea nevoie de bani în early stage și în growth stage

Veți fi în măsură să negociați bine prima sau următoarea voastră rundă de investiție. 

Vom contribui si noi la acest lucru. Prin “bine” nu mă refer neapărat la a obține mai mulți bani decât ați visat vreodată că puteți obține, ci la a încheia acel deal care vă va pune pe traiectoria unei relații pozitive de lungă durată cu investitorii în compania voastră, fără de care nu e posibil să atingeți succesul râvnit indiferent de scara la care vi-l prefigurați.  

Pe parcursul acestui an, eu și echipa de noastră de avocați specializați în tranzacții vă vom da informații și o perspectivă bazată pe practică despre cum v-ați putea poziționa în discuții și aborda anumite elemente de negociere în relația cu VC-urile. Unele vor fi juridice și vom încerca să le dezbrăcam de jargon, pe cât posibil, altele nu vor avea încărcătură juridică. Cu unele veți fi de acord, cu altele nu - în orice caz, sperăm să fie ”food for thought” la momentul potrivit. Vă vom indica și unele resurse care ne-au inspirat atunci când am avut noi nevoie de îndrumare. Nu există niciodată o limita la cât poți să citești și să înveți de la alții. În orice moment ne puteți trimite un mesaj prin orice canal disponibil dacă aveți nevoie de o îndrumare cu privire la resursele pe care le puteți accesa pentru a vă documenta și lămuri cu privire la investițiile în start-up-uri din perspectiva antreprenorilor sau a investitorilor.


Cătălin Grigorescu este avocat, antreprenor, investitor și mentor pentru și în companii aflate în diverse stadii de dezvoltare. Conduce practica de tranzacții corporative și consiliere în tehnologie a bpv Grigorescu Ștefănică, o societate de avocați clasată în ultimii ani în mod constant în eșalonul #1 al firmelor de avocați cu focus pe tehnologie, media și telecomunicații din România.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail