Moș Crăciun nu există!

Cel mai important cadou pe care ni-l putem face ca antreprenori e să fim sinceri cu noi înșine, moment în care începem să vedem lumea cu mai puține filtre, adică mai multă rațiune și mai puțină emoție.

Cel mai important cadou pe care ni-l putem face ca antreprenori e să fim sinceri cu noi înșine, moment în care începem să vedem lumea cu mai puține filtre, adică mai multă rațiune și mai puțină emoție. Ușor de zis, aproape imposibil de făcut. De ce? Pentru că așa suntem croiți, înainte de toate trebuie să trăim noi cu noi înșine și asta înseamnă să ne croșetăm un univers în care noi suntem în centru, noi avem dreptate, nouă ni se cuvine, noi suntem speciali, noi știm etc.

OK, dar care este legătura cu antreprenoriatul?

Antreprenoriat înseamnă înainte de toate luare de decizii, iar deciziile noastre sunt foarte mult influențate de aceste filtre setate de propriul nostru univers. Este și bună și necesară această "nebunie", pentru că altfel nici acum nu s-ar fi descoperit America, însă majoritatea curajoșilor se îneacă pe drum, unii repede, alții după ce se chinuie o vreme. Șansa noastră de reușită e direct proporțională cu nivelul de înțelegere a realității. E important să nu uităm acest lucru. Și da, o formă de reușită poate fi chiar și să spunem "Nu" din start, să nu investim ani și bani într-un eșec sigur. Spun aceasta deoarece unele businessuri nu ar trebui începute pentru marile motive că nu au piață sau nu pot fi competitive.

Cum nu am fost niciodată fanul teoriei, voi da un exemplu. Andrei și-a deschis un business cu banii economisiți în ultimii ani și are nevoie de un website, pentru care bugetul său este de 500 de euro. Începe să întrebe în stânga-dreapta și primește câteva oferte de mii de euro despre care gândește: "Ei fac avioane, mie îmi trebuie ceva simplu". De fapt, ce își dorește el nu este chiar simplu, dar crede așa deoarece nu are experiență și pentru că avem tendința să ne autoconvingem că problema nu e la noi.

Citește în întregime materialul dedicat Startarium în revista Biz.

Startarium

Andrei ajunge pe forumuri și grupuri de discuții de unde primește informații contradictorii pe care le filtrează fără să își dea seama, rămânând astfel cu cele care îi convin și fără a-și pune problema că poate au dreptate "ceilalți". Află de la mulți că poți face site și cu 150 de euro, iar 500 e deja mult și se îndrăgostește de această idee. Andrei contactează "niște băieți" cu experiență, care știu și SEO și promovare, și se apucă de treabă.

Realitatea e însă alta. Un programator decent costă cu tot cu taxe între 1.500 și 3.500 de euro/lună, iar într-o lună de programare nu se pot face foarte multe. Ca și când problema costului nu ar fi suficientă, dacă fete superbe mai găsești libere, programatori buni care să stea degeaba nu există.

Nu vrem neapărat programatori buni, ne mulțumim și cu "un băiat" care știe să instaleze o temă de WordPress. Dar ne-am opera la "un băiat"? Ne-am repara mașina nouă la "un băiat"? Atunci, o afacere de ce ar merita acest tratament? Mai ales că în business avem competiție, care poate nu apelează la "un băiat".

Povestea lui Andrei, la rece, se traduce așa: cei care au bugete de mii sau zeci de mii de euro așteaptă după programatori ocupați, iar Andrei, fără experiență și fără bani, l-a găsit liber pe băiatul acela ieftin și bun. În realitate, Moș Crăciun nu există. Nu vreau să spun că trebuie să plătim mii de euro pentru un website, vreau doar să punctez faptul că pe o piață extrem de scumpă este extrem de dificil să obținem ceva ieftin și bun, unde bun înseamnă competitiv, nu doar simpla sa existență.

În concluzie, orice business trebuie să aibă sens analizat matematic. Atât al nostru, cat și al celor pe care ne bazăm. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că este. Avem buget scăzut? E perfect normal, dar trebuie să acceptăm că e problema noastră și nu a lumii, oricât ne displace. Nu suntem speciali, lumea nu ne datorează nimic și nimeni nu ne va rezolva problemele.

Poate suna dur, dar e cel mai sănătos să gândim așa. Antreprenoriatul înseamnă să acceptăm realitatea, oricât ar fi ea de crudă, și să reușim în ciuda tuturor piedicilor.

MIRCEA CĂPĂȚÎNĂ - Cofondator al Smart Bill, Mircea Căpățînă a ales calea antreprenoriatului în urmă cu 11 ani, iar ca membru al juriului Startarium PitchDay și mentor pentru startup-uri, împărtășește propriile experiențe pentru a influenta pozitiv dinamica antreprenoriatului românesc.

Opinie publicată în revista Biz nr. 316. Autor: Mircea Căpățînă, mentor pentru antreprenorii din programul de incubare Startarium.Inc.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail