Pentru SmartDreamers, drumul de la idee la investibilitate a fost unul sinuos: au pivotat, au căutat soluții, s-au orientat către alte piețe. Află povestea companiei chiar de la fondatorul său, Adrian Cernat:
Dorința de a deveni antreprenor
Dorința de a deveni antreprenor a apărut încă din timpul facultății. Am zis ”până în 30 de ani, e musai să fiu antreprenor”. S-a întâmplat mai repede. Am zis că se va întâmpla probabil pe la 30 de ani, până în 30 de ani să capăt experiență în cadrul altor companii... undeva la 27 de ani am făcut primii pași către antreprenoriat. Am început un alt business, dar a fost o experiență de scurtă durată, după care a apărut ideea de SmartDreamers.
Începuturile SmartDreamers
Eu lucrasem anterior să încep SmartDreamers, lucrasem într-un alt start-up de HR care erau focusați pe blue-collar workers, acolo am dobândit experiența de HR. Și am observat că în piața de online recruitment sunt jucători clasici de care companiile nu sunt foarte mulțumiți, dar în același timp au o situație financiară foarte bună, adică au un net profit foarte mare. Și atunci am zis că e loc pentru un serviciu mai bun care să satisfacă mai bine companiile. Și așa a apărut ideea de SmartDreamers. Am fost primii care am adus în piață ideea de social media recruitment, chiar dacă acum social media recruitment sună ca un termen foarte uzual, comun. În 2014 era o chestie foarte nouă. Am început în martie 2014, atunci am lansat SmartDreamers și am avut tracțiune încă de la început cu social media recruitment.
Companiile aveau o reacție foarte pozitivă la serviciul nou pe care îl aduceam noi în piață. După ce am reușit să aducem primele companii, să aducem și primii candidați pe platformă... că practic eram un mix între social media recruitment și o platformă de job-uri. Am început să avem primele discuții pentru business angel investment. Iar în decembrie 2014, am și creat prima rundă de finanțare, tocmai în contextul în care nu mergeam doar cu o idee de business, aveam deja o oarecare tracțiune, nu spectaculoasă, dar exista o tracțiune, adică mergeam cu mai mult decât...nu aveam doar o idee pe masă.
Practic, de acolo am intrat într-o primă scară de investment, am pivotat foarte mult și am ajuns în punctul în care suntem astăzi. Long story short.
Primirea finanțării a depins de extinderea pe alte piețe & scalabilitatea modelului de business
Eram conștienți că dacă vrem să fim atractivi pentru finanțare din partea unui venture capital, trebuie să mergem în alte piețe. Cea mai accesibilă era cea din Ungaria, noi având sediul în Târgu Mureș, mulți vorbitori de limbă maghiară am zis ok, facem un pas către Ungaria. E o poveste de care suntem tare mândri, am mers în Ungaria, am semnat contracte într-un timp relativ scurt cu companii mari și aveam o poveste mai appealing, adică mergeam către venture capital și spuneam ”uite, ăsta e SmartDreamers, noi vrem acțiune în 2 piețe”. Adică noi arătam deja un mindset de we want more, nu vrem doar România, vrem să mergem către o piață mai extinsă”. În schimb, nu aveam un model de business care să fie scalabil la nivel internațional. Am reușit totuși să încheiem o rundă de finanțare în 2016 în septembrie. 3TS Capital Partners s-au alăturat business-ului. Ulterior ne-am focusat foarte mult pe dezvoltarea produsului, am pivotat de mai multe ori cu modelul de business, astfel încât să ajungem într-un punct în care să avem o soluție software scalabilă 100% la nivel global. Când am renunțat la ideea de platformă de social media, platformă de job-uri...pentru că intram într-o....eram, de fapt, într-o piață foarte competitivă unde erau jucători clasici care acopereau și în continuare acoperă foarte bine piața. Pe modelul nou, ne-am diferențiat foarte mult de acești jucători, practic nici nu mai concuram și ne permite as we speak să avem scalabilitate la nivel global. În acest context a venit investiția de anul trecut.
Presupunerile, diferențiatorii și impactul lor
În mod inevitabil, când începi business-ul, începi cu un assumption. ”Am ideea asta”, care cu siguranță ți se pare fantastică, ”mă duc în piață, totul va merge perfect”. Mergi în piață, realitatea kicks in și îți dai seama că trebuie să modifici modelul de business. Noi credeam că suntem suficient de speciali cu social media recruitment și o să reușim să avem tracțiune în piață, ceea ce nu era suficient ca diferențiator de alți jucători. Și practic, cum te diferențiezi de concurență e un aspect foarte important. Astăzi, am mers probabil în extrema cealaltă în care software-ul e unic, nu unic 100%, adică la nivel regional e unic, la nivel global sunt și alți jucători care sunt în același spațiu de recruitment marketing automation.
Antreprenor în România: birocrație și mindset
Cu siguranță, un element care din nou, probabil nu-l iei în calcul chiar când începi drumul în antreprenoriat, e birocrația, care de-a lungul timpului e un consumator de timp, e un aspect important, sprijinul pe care îl vei avea e destul de limitat, deci trebuie să iei în calcul că, în mod inevitabil, în calitate de antreprenor, de fondator, vei fi nevoit să ai un focus și către zona birocratică. Un alt element e faptul că, inevitabil, dacă nu ai altă experiență în piețe noi, vei avea un anumit mindset. E mindset-ul acela de antreprenor din Europa Centrală și de Est, care nu au curajul de la început să se uite către o piață globală. A fost nevoie de un shift în mindset-ul nostru ca să avem curajul să mergem în direcția asta.
Planuri de viitor
Ne propunem ca SmartDreamers să fie lider în piața de recruitment marketing automation la nivel global. Spre exemplu, recent am semnat client global în Paris, L’Oreal, lucrăm cu ei la nivel global. E un pas foarte important pentru business și, în același timp, avem discuții cu jucători foarte importanți din Fortune Five Hundred.
Recomandări pentru antreprenori la început de drum
Să se bazeze cât mai puțin pe recomandări externe. Poate suna atipic, dar atunci când ceri sfaturi din extern, în mod inevitabil le vei primi de la oameni care nu îți cunosc business-ul foarte bine. Nu au cum, nu-l cunosc în detaliu. Și atunci, ei îți pot da niște sfaturi la nivel macro, care sunt importante, normal, și trebuie să le asculți că un aspect foarte important pentru antreprenori e să fie deschiși la feedback. Nu le știi pe toate. De fapt, ești chiar în partea opusă, știi foarte puțin, le vei dobândi pe parcurs. Indiferent cu ce experiență intri într-o piață, când începi un business de la 0, te vei lovi de elemente pe care nu le poți lua în calcul. Dar, în același timp, trebuie să fii conștient că de tine depinde cel mai mult ce decizii vei lua în business și oamenii din exterior nu pot influența la nivel granular ce se întâmplă...nu au the big picture. E tendința asta în zona de antreprenoriat, din ecosistemul de start-ups...cele de succes foarte mare o să fie date ca și exemplu. Ceea ce e foarte ok, dar până la urmă e punct, adică alea sunt excepții.
Majoritatea start-up-urilor n-au parcurs exploziv, nu pot fi date...uite Facebook, uite UiPath...sunt exemple spectaculoase, ceea ce au făcut e spectaculos, dar în același timp, majoritatea start-up-urilor...unu la mână, majoritatea nu vor supraviețui, după care, dacă eliminăm acea majoritate, ajungem la cealaltă parte care nu vor avea un parcurs de unicorn.
Poți să ajungi un start-up de 100 milioane de euro revenue, dar să nu fii unicorn că ești într-un alt spațiu. Și atunci probabil că trebuie să te uiți la start-up-uri mai puțin cunoscute de unde să iei sfaturi, nu neapărat la cele care au un succes uriaș.