Interviu cu Nicoleta Chirica, fondator Iutta

Iutta este un brand de genți, pantofi și accesorii din piele cu un design folk contemporan. Creațiile lor se inspiră din cultura tradițională traduse într-o manieră personală, exclusivă. Fondatoarea Iutta, Nicoleta, crede că antreprenoriatul este în primul rând despre căutarea constantă de soluții. Cum a luat naștere Iutta și ce planuri de viitor are echipa poți afla din interviul următor.

Cum a apărut dorința de a fi antreprenor

Antreprenoriatul a venit natural pentru mine după vreo 6 ani într-o multinațională, lucram în telecomunicații. Mi-am dat seama că nu mai vreau să fac asta. Simțeam că vreau să fac altceva, simțeam că îmi doresc altceva, simțeam că nu mai vreau să mai merg la job, nu mă mai trezeam dimineața, nu auzeam ceasul când suna. Și am căutat, am căutat să văd ce îmi place să fac, ce trezește entuziasmul în mine și într-o zi m-am trezit chiar făcând genți în sufragerie.

Ce înseamnă pentru Nicoleta antreprenoriatul

E cel mai bun curs de dezvoltare personală pe care l-am găsit până acum. Pot să spun că am crescut în câțiva ani cât în tot restul. E o provocare la care ești supus continuu și pe care trebuie să o urmezi, căreia trebuie să îi găsești soluțiile și rezolvările.

Să fii antreprenor nu e un lucru neapărat ușor, e mult mai confortabil să mergi la job zi de zi și să știi că faci un lucru și doar pe ăla îl faci. Să fii antreprenor înseamnă să cauți mereu soluții. E foarte mare satisfacția atunci când vezi că ce îți place devine un job pe care îl faci zi de zi.

Povestea Iutta

Iutta este o poveste inspirată, numele vine de la un personaj redat de artiști în operele lor, de la Iuditta. E o poveste care mi-a apărut la momentul în care eram în căutările numelui și e o poveste despre curaj, bucurie și despre românesc.

 Drumul de la idee la afacere

A fost un proces în care ideile au fost puse pe hârtie și în care am tot căutat să văd ce am de făcut și cum pot să fac asta mai bine, au fost oameni care m-au ajutat în parcursul ăsta.

Am avut mentori, am avut programe în care am participat, am avut oameni, resurse potrivite la momentul potrivit și pot să zic că în continuare există necunoscutul și imprevizibilul, însă e mult mai clar pe măsură ce înaintezi și ajungi să îți cunoști clientul, să înțelegi ce își dorește, să știi ce vrea cu adevărat.

Cele mai mari provocări întâmpinate ca antreprenor

Pentru mine, toate provocările care mi-au apărut în cale au fost la nivel personal. În momentul în care mi-am dat seama că de acolo se întamplă transformarea, lucrurile s-au mișcat și s-au transformat și în jur.

Planuri pentru următorii ani

Iutta începe să se dezvolte și la nivel internațional, e prezentă deja în UK, există colaboratori acolo cu care lucrăm la dezvoltarea business-ului, participăm la târguri internaționale unde practic întâlnim cumpărători din toată lumea și cu care stabilim parteneriate. Pe lângă asta, de curând avem și producția proprie. Ne-am organizat și ne-am pus la punct un atelier propriu pentru a avea mult mai multă libertate, zic eu, în a face lucrurile cât mai bine.

Recomandare pentru un antreprenor la început de drum

Să caute și să afle, să găsească ce își dorește cu adevărat să facă. Să aibă curaj să meargă în direcția aia și să se bucure pe parcurs de orice întâlnește în cale.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail