4GOOD Ambassadors: Interviu cu Oana Mîndruț

Formator și facilitator al multor programe de formare (inovare socială, antreprenoriat social, leadership, comunicare, mangementul clasei de elevi), autoare a 2 cărti și un visător profesionist. Oana este inovator social prin proiectele derulate în ultimii 8 ani cu asociația Life Education for All și antreprenor social de 1 an jumătate la întreprinderea socială de inserție, asociația Natura Vie.

Oana are o experiență de 10 ani în formare și a lucrat atât în mediul instituțional cât și în mediul de business în rol de formator sau facilitator pentru foarte multe cursuri, printre care Comunicare, Leadership, Businees Etiquette, Antreprenoriat social, Inovare socială. Îi place să lucreze cu oameni, este foarte atentă la nevoile lor și bine pregatită în ceea ce alege să predea. Se consideră un om care acceptă un proiect doar dacă se simte pregătită să-l ducă la bun sfârșit. 

Despre Oana

De meserie sunt formator (în ultimii 14 ani am întâlnit foarte mulți oameni cărora nu doar le-am predat, ci de la care am și învățat). Iubesc oamenii și natura și-mi doresc să fac tot ce ține de mine să contribui și eu la binele general al umanității. Am predat câțiva ani antreprenoriatul social, l-am exersat în conducerea unui ONG timp de 8 ani de zile și acum, din postura de antreprenor social cu "acte în regulă", simt că pot face acest lucru în mod autentic vorbind nu doar din cărți, ci și din propria mea experiență.

Interesul pentru antreprenoriatul social

Acum câțiva ani am primit un telefon din partea Ashoka România prin care eram anunțată că sunt unul din cei 932 de inovatori sociali din România. Prima oară am fost foarte surprinsă deoarece nu m-am gândit nicio clipa că ceea ce făceam cu Life Education for All era inovare socială, dar când mi s-a explicat conceptul am înțeles și am acceptat cu mândrie acest rol. Pe urmă, deloc întâmplător, am început să predau studențior de la UBB exact conceptul de inovare socială. Astfel că, înainte de a fi eu însămi antreprenor social, am predat antreprenoriat social sau am evaluat proiecte în acest domeniu. 

De 1 an jumătate conduc propria afacere socială (o întreprindere socială de inserție) numită Asociația Natura Vie, o experiență provocatoare și nouă pentru mine, dar când stiu exact motivul pentru care o fac, importanța conceptului și a valorilor pe care le promovăm prin această afacere face ca totul să devină mai clar și mai ușor. 

Sunt genul de om care se îmbogățește sufletește dăruind celorlalți din ceea ce știe. 

Cred, cu convingere, că noul model predominant de business în următorii 10 ani va fi antreprenoriatul social. E foarte important ca în afară de bani, să mai conteze și alte lucruri atunci când construiești o afacere, cum ar fi, moștenirea pe care o lași în urmă, faptul că trebuie să-ți ajuți semenii mai vulnerabil sau să contribui la binele societății în care traiești.  

Care sunt proiectele la care ai contribuit și care dintre ele crezi că au avut cel mai mare impact în comunitatea ta?

Aș alege două:

  • Sunet pentru sănătatea copiilor”, un proiect inovator în România prin care am dotat 20 de spitale de copii din țară (saloanele de copiii bolnav cronic) cu audioteci pentru promovarea meloterapiei ca metodă non medicală dar care are atât de multe indicații în zona de vindecare în multe boli (boli psihice, boli neuronale, astm, Parkinson etc) 
  • Școala din curtea școlii” prin care am documentat (printr-o amplă analiză de nevoi în care am chestionat 10.000 de elevi, profesori și părinți din toată țara) oportunitatea ca elevii din Romania să învețe măcar câteva ore pe lună în aer liber atunci când vremea o permite. Am mers mai departe catre Ministerul Educației Naționale cu propunerea pentru a introduce în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) această prevedere și pentru a încuraja școlile să practice învățarea outdoor. Am obținut mai mult decât am sperat: o comisie de experți care lucrează pe un ghid pentru profesori pentru a-i învăța cum să practice lecțile în aer liber, precum și un grant pentru școli pentru a-și forma profesorii și a se dota cu spații de învâțare outdoor pentru practicarea aceastei metode.  

Care este impactul pe care speri să îl ai în cadrul organizațiilor cu care vei lucra în toamnă?   

Îmi doresc să le inspir să îndrăznească să-și facă o afacere socială (sau să o dezvolte în cazul în care o au deja) pentru a nu mai depinde doar de donațiile externe și să împărtășesc ce am învățat eu pe acest drum, atât diin reușite, cât și din  eșecuri. 

Mi se pare foarte important ca ONG-urile să aibă o afacere socială ca sursă complementară, dar sigură de venituri pentru proiectele lor. Sunt multe ONG-uri mici care fac o treabă excelentă în comunitate, dar nu au timp sau nu au găsit oportunitați de creștere sau de scalare a activității lor. Programul Startarium le oferă această șansă de a învăța, de a face schimb de informații sau de a-și testa propriile idei în ceea ce privește antreprenoriatul social. 

Din ce ai învățat în toți acești ani de antreprenoriat, ce ar fi util pentru antreprenorii de acum? 

Cum să nu renunțe la visurile lor, cum să identifice resurse și să solicite ajutor cand se împotmolesc și cum să vorbească altora despre visul lor pus în practică. Vreau să mă las inspirată de idei inovatoare și de oameni frumoși care înțeleg să facă business cu un scop și o misiune socială, nu doar de dragul afacerii.  


Înscrierile sunt deschise la Startarium 4GOOD: Local Editions! Vezi lista orașelor și trimite-ne aplicația ta! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail