4GOOD Ambassadors: Interviu cu Cristina Radu

Cristina are o experiență de 11 ani în resurse umane, fiind responsabilă de departamentul de training si dezvoltare organizațională timp de mai bine de 3 ani, cu roluri de HR Business partner la nivel local si internațional.

Despre Cristina 

Sunt absolventă de administrarea afacerilor și științe politice. Am peste 12 ani de experiență în zona de resurse umane având diferite responsabilități de la coordonare departament de training și dezvoltare organizațională, la rol global de HR business partner. Am avut ocazia să lucrez într-un mediu internațional locuind în Mexic și in Germania pentru perioade mai lungi de timp. Mi-am început călătoria profesională în zona de training într-o multițională, am coordonat echipa de training și dezvoltare organizatională continuând în ultimii 5 ani în zona de consultanță strategică de HR la nivel global. Am livrat training-uri de time management în perioada 2014-2015 și am facilitat mai multe tipuri de workshopuri pe parcursul carierei.

Sunt pasionată de citit și țesut. Misiunea mea persoanală este să îi ajut pe ceilalți să își atingă cea mai bună versiune a lor. Fac asta prin a-i ghida să se cunoască mai bine, să se descopere și să stabilească ce au de făcut pentru a ajunge la cea mai bună versiune a lor prin intermediul abilităților de coaching și prin crearea de contexte de învățare informală. În ianuarie 2022 am fondat LOOMescu – un atelier de textile țesute din textile uzate. Misiunea LOOMescu este să contribuie la o viață sustenabilă pe Pământ prin crearea de produse unicate refolosind materiale textile uzate care ar ajunge altfel în gropile de gunoi. 

Încă din liceu am făcut voluntariat la Crucea Roșie, în timpul facultății am fost membru activ al asociației studențești și am fost voluntar în proiecte culturale și sociale. În 2014 am inițiat la nivel local proiectul incubator107Sibiu împreună cu 3 prietene. Incubator107 Sibiu este proiectul principal al asociației Tricycle al cărui vice-președinte sunt în prezent și este un proiect care facilitează educația non-formală în Sibiu fiind locul în care orice poate învăța pe orice, orice. Misiunea asociației este educația tinerilor așadar toate proiectele noastre se concentrează pe aceasta zonă. 

Interesul pentru antreprenoriatul social

Experiența profesională în zona de resurse umane și training m-a ajutat tot timpul în proiectele de voluntariat din zona educației și am avut ocazia să duc preocupare și în corporația în care am lucrat prin organizarea de campanii CSR pentru comunitatea locală. Pare că am avut înclinație spre antreprenoriat social dintotdeauna dar sincer, până nu cu foarte mult timp în urmă nu am știut să îl definesc și să mă identific cu acest tip de antreprenoriat.  

Prin voluntariat am fost în contact cu activități cu impact social și mi-am dorit constant să am un impact pozitiv asupra comunității. Cu incubator107 Sibiu am reușit să oferim în comunitatea din Sibiu o oportunitate de învățare din comunitate, pentru comunitate fiind facilitatorii dintre cei care au experiență, competențe sau pasiuni pe anumite domenii cu cei care sunt dornici să învețe.  

În ianurie 2022 am pornit o afacere care are un scop altruist la bază, care nu este exclusiv profitul, și care are un impact pozitiv asupra mediul și contribuie la un viitor mai verde pe Pământ. Daca ne uităm la definiția mai largă a antreprenoriatului social – LOOMescu este o organizație socială la început de drum. 

Pentru mine antreprenoriatul social este modul în care fiecare dintre noi, fie că pune bazele și construiește o organizație social, fie că susține și cumpără produsele afacerilor sociale, dăm înapoi comunității din care facem parte. Văd motivația altruistă care stă la baza tuturor organizațiilor sociale ca un combustibil pentru a ajunge împreună într-un viitor echilibrat. 

Care sunt proiectele la care ai contribuit și care dintre ele crezi că au avut cel mai mare impact în comunitatea ta?

Proiectul cu cel mai pare impact de până acum a fost cu siguranță incubator107 Sibiu – locul în care oricine poate învăța pe oricine, orice pentru că am reușit să mobilizăm zeci de oameni care au împărtășit în comunitate ceea ce știu să facă. Am organizat peste 300 de evenimente de învățare având mii de participanți – dacă după fiecare eveniment cel puțin un participant a început să pună în aplicare o idee sau un gând cu care a rămas cred ca este o realizare extraordinară. 

Prin diversitatea temelor ne-am propus să atingem un grup cât mai extins al comunității aducând împreună oameni interesați de aceleasi subiecte.  

Care este impactul pe care speri să îl ai în cadrul organizațiilor cu care vei lucra în toamnă?   

Rolul de ambasador este o mare responsabilitate față de comunitatea de antreprenoriat social local. Îmi doresc să le fiu ghid pentru a putea defini împreună următorii pași potriviți pentru organizația lor și să le pot împărtăși cât mai multe din experiențele mele trecute dar și din ceea ce am învățat de curând pe tema antreprenoriatului social. De asemenea îmi doresc să fiu un facilitator pentru a le oferi organizațiilor locale oportunitatea de a învăța unele de la alte. 

Aș vrea ca organizațiile din Sibiu sa aibă posibilitatea să participe la un astfel de bootcamp. Vreau să cunosc și să mă conectez cu oameni interesați de partea aceasta de antreprenoriat social.  

Cred că partea cea mai valoroasă este partea de metode de scalare deoarece scalarea este de fapt trecerea în etapa următoare pentru fiecare organizație și creșterea impactului social țintit. Desigur ajută înțelegerea tuturor tool-urilor cuprinse în boot-camp cum ar fi customer persona, business model canvas și value proposition canvas – care sunt împrumutate din mediul business dar care vor ajuta extrem de mult să fie aplicate în zona organizațiilor sociale. 

Din ce ai învățat în toți acești ani de antreprenoriat, ce ar fi util pentru antreprenorii de acum? 

Lărgirea zonei de confort trebuie să fie prioritate. Networking-ul ajută mult și fiecare greutate sau provocare are o rezolvare. De asemenea, este important să îți păstrezi viziunea și să îți perfecționezi în continuu modul de a o îndeplini. 


Înscrierile sunt deschise la Startarium 4GOOD: Local Editions! Vezi lista orașelor și trimite-ne aplicația ta! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail