Pénzügyi és banki eszközök, amelyeket a méretnöveléshez használhatsz

Ahogy nősz, úgy diverzifikálódnak az üzleti kihívások - szerencsére a lehetőségeid is, amikor méretnövelésre vágysz. Ebben a szakaszban jó, ha tudod, hogy olyan pénzügyi-bankrendszeri eszközökhöz is hozzáférhetsz, amelyek eddig nem álltak rendelkezésedre.

Egyesek segítenek az új üzleti partnerekkel való kapcsolatépítésben, mások olyan finanszírozási eszközök, amelyek segíthetnek, amikor a növekedésre összpontosítasz - ilyenek például az akkreditívek, a bankgarancia-levél, a lízing és a faktoring. 

Hitellevelek 

Az akkreditívek olyan fizetési eszközök, amelyek befolyásolják az operatív tevékenységet. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen formákban találhatod meg őket, és hogyan segíthetnek Neked. Az akkreditíveknek két típusa van:  

- Az okmányos akkreditív egy olyan bank fizetési kötelezettségvállalása, amelynek ügyfele bizonyos termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol, és amely bizonyos kötelezettségek teljesítését igazoló dokumentumokon alapul.   

- Ezeket az okmányokat a banki körforgásban küldik el: az eladó bankjától ahhoz a hitelintézethez, amellyel a vevő együttműködik. Az okmányos akkreditív felei a kérelmező, a kibocsátó bank, a kedvezményezett bankja és a kedvezményezett.  

- Ez a fizetési eszköz a helyi bankok által leggyakrabban kínált fizetési eszköz, amely nagyobb biztonságot nyújt mind a vevő, mind az eladó számára. 

- A vevő pénze alapvetően addig nem hagyja el a bankszámlát, amíg az eladó be nem mutatja a kötelezettségei teljesítését igazoló bizonyítékokat, azaz számlákat, ellenőrzési tanúsítványokat, származási bizonyítványokat vagy szállítási dokumentumokat stb. 

- A készenléti akkreditív egyesíti a bankgarancia- és az okmányos akkreditív feltételeit. Így a kibocsátó bank vállalja, hogy kifizeti a kedvezményezettet, ha a kérelmező nem teljesíti kötelezettségeit. 

- A készenléti akkreditív formájában kibocsátott bankgarancia, amelynek célja, hogy garantálja egy szerződéses kötelezettség teljesítését (pl.: a szerződés megfelelő teljesítése, a leszállított áru értékének kifizetése, az előleg visszafizetése, a hitelrészlet kifizetése, árverésen való részvétel stb.).  

- A kibocsátó bank vállalja, hogy pénzügyileg kártalanítja a kedvezményezettet, ha a kérelmező nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit. 

- Az okmányos akkreditívvel ellentétben a készenléti akkreditív csak akkor érvényesíthető, ha a kérelmező nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, és ezt a kedvezményezett az akkreditívben szereplő dokumentumokkal bizonyítja. 

Mindkét termékre a Párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara által kiadott nemzetközi szabályozási előírások vonatkoznak. 

Ne feledd, hogy az okmányos vagy készenléti akkreditívvel történő fizetés drágább, mint a fizetési megbízással történő fizetés. Ezenkívül az akkreditívvel történő fizetés folyamata időigényesebb lehet, és az akkreditívek feldolgozása az érintett bankok számára is időigényes. Mindazonáltal az akkreditívek garantálják az ügylet biztonságát, biztosítják a hitelképességet és alkupozíciót adnak a kérelmezőknek - és ez végső soron igazolja a magasabb költségeket. 

Bankgarancia-levél 

Ha még csak most kezdted a vállalkozást, és éppen most keresed a megfelelő partnereket a vállalkozásodhoz, az egyik kihívás valószínűleg az lesz, hogy bizalmi kapcsolatot alakíts ki velük. Mit tehetsz azért, hogy elnyerd a bizalmukat?  

A bankgarancia-levél az egyik lehetséges válasz erre a kérdésre. Ezek nagyobb bizalmat ébreszthetnek az induló vállalkozásban, amikor új üzleti partnerséget kívánsz kezdeni, pályázatokon veszel részt, vagy egyszerűen csak garantálod egy ügyfélnek a szolgáltatások jó teljesítését vagy bármilyen más szerződéses kötelezettséget. 

A bankintézet, amellyel a startup együttműködik, alapvetően visszavonhatatlan írásbeli kötelezettségvállalást tesz, amely garantálja az adott startup jó teljesítményét. Konkrétabban, a bank vállalja, hogy kifizet egy pénzösszeget a kedvezményezettnek, legyen az üzleti partner vagy ügyfél, ha a startup nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, azaz nem teljesíti az összes szolgáltatást, vagy csak bizonyos áruk egy részét szállítja le, amelyekért a startup már a teljes szerződéses értéket beszedte. 

Milyen típusú garancialevelek léteznek? 

- ajánlati garancia 

- előlegfizetési garancia 

- teljesítési garancia 

- Technikai jótállási garancia 

- Hitelgarancia 

- Vámok és egyéb költségvetési kötelezettségek garanciája 

- Fizetési garancia 

Hogyan juthatsz ilyen dokumentumhoz?  

Egy bank az ilyen levelek kibocsátását biztosíték letét vagy egyéb finanszírozási konstrukció (akár hitelkeret) meglététől teszi függővé, amelyet a hitelintézet igénybe vehet, ha a vállalat, amelynek garanciát nyújt, nem teljesíti kötelezettségeit. 

Egyes bankoknál a következő jogosultsági feltételeket kell teljesíteniük az ilyen levelek kérelmezőinek: 

- A vállalatnak legalább egy pénzügyi évet le kell zárnia; 

·    A vállalatnak üzemi nyereséggel kell rendelkeznie, és a legutóbbi mérleg számainak azt kell mutatniuk, hogy a vállalkozás növekszik; 

- A vállalatnak nem lehet más szerződéses hitelekből származó fizetési hátraléka, és az elmúlt hat hónapban nem szerepelhetett a Központi Fizetési Esemény-nyilvántartásban jelentős incidens; 

- A vállalatnak az elmúlt évben nem lehet 15 naptári napot meghaladó késedelme a szerződéses hitelek visszafizetésében; 

- A vállalat számláján nem lehet aktív letiltás, és nem szerepelhet semmilyen fennálló költségvetési tartozás a nyilvántartásban. 

Faktoring 

Vállalkozóként valószínűleg Te is ismered a számlák nyomását, a likviditás hiányát és a követelések nehézkes behajtását. Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott pénzforgalmat biztosíts a beszállítói és partnerei kifizetéséhez, néha igénybe veheted a faktoringot, amely a számlákat készpénzzé alakítja. 

Ez egy olyan banki szolgáltatás, amelyen keresztül a vállalatok a lejárat előtt engedményezhetik követeléseiket, cserébe készpénzt kapnak a bankoktól. Pontosabban, ha számlát állítottál ki egy vevőnek, és az ilyen számla fizetési határideje megnehezíti a többi beszállító kifizetését, lehetőséged van arra, hogy a kiszámlázott termékek vagy szolgáltatások értékét a megállapított határidőnél korábban beszedd. 

Mikor segít Neked a faktoring?  

- Ha az üzlet már beindult, és a vállalat új ügyfelekkel lépsz kereskedelmi kapcsolatba;  

- Ha partnereinek hosszabb fizetési határidőkre van szüksége, mint amennyit Te megengedhetsz magadnak;  

- Ha gyakori késedelmet tapasztalsz a Téged megillető fizetések beszedése során;  

- Mire használható?  

- Magasabb likviditás  

- Védelem a fizetés elmaradásának kockázata ellen.  

- Számla-portfólió tanácsadási szolgáltatások  

Milyen költségei vannak?  

 A művelet költségeit a bankok a faktoringműveletekhez igényelt kereskedelmi kapcsolatok alapján számítják ki, és az engedményezett követeléssel kapcsolatos kockázatok kezelésére, behajtására és ellenőrzésére számítanak fel. 

A művelet költségét általában a kereskedelmi kapcsolatok száma, a javasolt adósok minősége, a számlák száma és a faktoring által lefedett, teljesített forgalom befolyásolja. 

E finanszírozás néhány előnye a következő: a speciális behajtási és követeléskezelési szolgáltatásokhoz való hozzáférés; az adósok értékeléséhez, ellenőrzéséhez és nyomon követéséhez való hozzáférés, valamint az, hogy nem igényel anyagi biztosítékokat. 

Lízing induló vállalkozások számára 

Az előre nem látható kiadások nagyon gyakoriak egy induló vállalkozás életében. Legyen szó akár egy újabb kiszállító autóról, a gyártás egyszerűsítését szolgáló új berendezésekről, vagy egyszerűen csak különféle kiadásokról, amelyek abból adódnak, hogy a vállalkozás a vártnál gyorsabban növekszik, és néha a startup jelenlegi pénzügyi kapacitását meghaladó beruházásokat igényel. 

Ilyen helyzetekben egy, két vagy három évet várni, amíg a bankok által a hitelnyújtáshoz előírt pénzügyi feltételeknek megfelel, nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a vállalkozás megáll. Azon vállalkozók számára, akik nem hajlandóak várni és elfogadni az induló vállalkozás fejlődésének korlátozását, megoldást jelenthet a lízing. 

A lízing típusai  

A lízingnek két típusa van: a tőkelízing és az operatív lízing.  

·      A fő különbség a kettő között az, hogy az operatív lízing esetében a szerződés végén nincs kötelezettség a tulajdonjog átruházására (és a maradványérték megfizetésére), mint a tőkelízing esetében.  

- Egy másik fontos különbség, hogy operatív lízing esetén például egy autó megvásárlásakor a javítási költségeket, az autótulajdonosok számára kötelező felelősségbiztosítást és a teljes körű gépjármű-felelősségbiztosítást a lízingcég fedezi. 

A lízing és a bankkölcsön ugyanaz? 

Nem, nem azok! Ha hitelt veszel fel, az első naptól kezdve a megvásárolt eszköz tulajdonosa leszel. A lízing esetében ez a szerződés végén történik, ha élsz a lízingopcióval (vételi opcióval). Számviteli szempontból is vannak különbségek: hitel esetén az adóból levonható költségek az értékcsökkenés és a kamatköltségek, míg operatív lízing esetén a törlesztőrészletek bérleti díjként kezelendők és teljes mértékben levonhatók. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail