INFOGRAFIC - Antreprenoriatului feminin în România

Un sumar în cifre și imagini din multiple surse naționale și globale. Un material amplu și relevant pentru scena locală, dar fără pretenția de a fi un studiu exhaustiv, ci mai degrabă un subiect de gândire și o provocare la dezbatere: în România, ca și în majoritatea Europei, doar ~30% dintre antreprenori sunt femei.

Egalitatea de gen, cu tot ce înseamnă ea, este unul dintre cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă ale Națiunilor Unite – baza planului global de acțiune pentru “oameni, planetă și prosperitate” până în 2030. Una dintre temele importante asociate acestui obiectiv stă sub conceptul internațional #balanceforbetter, examinând importanța echilibrului, a egalității și a diversității pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a unei națiuni. Un mecanism pentru creșterea nivelului de trai atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Cu aceasta temă în vedere, ne îndreptăm privirea asupra ecosistemului antreprenorial românesc. Am adunat în continuare câteva dintre dintre cele mai importante cifre din Startarium și din multiple studii naționale și europene. Departe de a fi o analiză exhaustivă, sperăm ca acest sumar să servească drept bază de pornire pentru lărgirea perspectivei despre antreprenoriat a celor ce îl citesc; să vă provoace să puneți noi întrebări și să aprofundați în continuare propriile concluzii. Puteți începe chiar cu sursele acestui infografic, la finalul articolului.

CITEȘTE ȘI: Concluzii din comunitate - Antreprenori, mentori și consultanți din comunitate vorbesc despre raportul femei / bărbați în ecosistemul românesc

 


Sursele inforgraficului. Documentează-te în continuare:

  1. Raportul Global Entrepreneurship Monitor 2018
  2. Raportul Comisiei Europene
  3. Raportul Comisiei Europene - Egalitate de șanse în România
  4. Raportul Mastercard - antreprenoriatul feminin în 2018
  5. Analiza Harvard Business Review - antreprenoriatul feminin
  6. Studiu Metro - antreprenoriatul feminin în România
  7. Oficiul Național al Registrului Comerțului

Pasul următor: Concluzii, opinii și interpretări din comunitate

Am invitat antreprenori, mentori și consultanți din comunitate să ne împărtășească din experiența lor cu antreprenoriatului feminin: o colecție de idei despre cum ne putem ajuta reciproc să ne depășim provocările, atât ca femei cât și ca bărbați. Concluziile mai jos:

CITEȘTE ACUM: Cum interpretăm cifrele - Antreprenori, mentori și consultanți analizează raportul femei / bărbați în ecosistemul românesc


Descoperă întreaga serie #balanceforbetter

Peste 20 de materiale despre antreprenoriatul feminin: de la interviuri cu fondatoare care ne inspiră, la cursuri de mentorat și opinii despre egaliatea de gen în antreprenoriat:

EXPLOREAZĂ ACUM: Seria #balanceforbetter

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail