Publicul de astăzi poate fi la curent cu evenimentele culturale și poate cumpăra bilete cu ajutorul tehnologiilor digitale. Citirea unui ziar sau a unui roman, ascultarea de muzică sau vizionarea unui film online devin tot mai frecvente.
Digitalizarea operelor de artă
Digitalizarea a oferit artiștilor și persoanelor creative noi instrumente și modalități de exprimare. Arhitecții și designerii, de exemplu, beneficiază de programe specializate. Echipamentele fotografice și de filmare, instrumentele muzicale digitale/electronice, instrumentele de compoziție muzicală și tehnologia digitală sunt toate folosite de artiști pentru a crea artă vizuală, sculpturi imprimate 3D și opere de artă imersivă sau interactivă.
În anii 1950, au avut loc primele încercări de a folosi mașini/roboți pentru a crea sau a ajuta la crearea de opere de artă. În timp ce IA a fost concepută pentru a înlocui oamenii în activități banale și repetitive, în ultima vreme a fost introdusă muzica compusă de IA, arta vizuală creată de IA și scenariile de film sau cărțile scrise de IA.
Astfel de aplicații de inteligență artificială ridică o serie de probleme legate de procesul creativ, natura umană, potențialul inteligenței artificiale ca instrument de creație și limitele producției autonome asistate de inteligență artificială. Este atât interesant, cât și teribil să te gândești la asta.
Cum să digitalizăm cultura
Tehnologiile digitale deschid noi căi pentru conservarea conținutului cultural și pentru a face patrimoniul cultural mai accesibil unui număr mai mare de persoane. Muzeele și instituțiile culturale care adoptă tehnologia pot oferi experiențe unice pentru vizitatori, precum și permite publicului să vadă expozițiile de la distanță și să examineze conținutul care nu se află în expoziție.
Tehnologia digitală și internetul au dat o nouă viață patrimoniului cultural. Cetățenii pot accesa acum conținutul cultural prin intermediul internetului.
Locurile de patrimoniu cultural sunt readuse la viață de noile tehnologii. Vizitatorii muzeelor virtuale pot examina piese de artă în context și interacționa cu obiecte sau locuri care, altfel, nu sunt disponibile pentru publicul larg.
Când vine vorba de expoziții, piese de teatru, balet și operă, arta digitală încorporează, de asemenea, noi experiențe artistice; realitatea virtuală a devenit principalul instrument folosit pentru a proiecta astfel de întâlniri. Acum poți sta pe canapeaua din sufragerie și să te afli în mijlocul unui concert Vivaldi la Fenice din Veneția sau înconjurat de un tablou de Van Gogh. Poate acum să stai singur în fața creației artistice și să experimentezi cum e să te afli în mijlocul creației.
Multe muzee importante încearcă să profite de această schimbare tehnologică prin digitalizarea colecțiilor și arhivelor lor în 3D, un instrument de marketing nou și eficient. Acestea vor putea oferi clienților un acces simplu la colecția lor, dacă aceștia au o conexiune la internet. Asta înseamnă că vei putea să privești de aproape Mona Lisa fără a fi distras de alți turiști sau să studiezi în profunzime sculptura David a lui Michelangelo.
Iată câteva exemple pentru a te ajuta:
1. Soluție digitală: Platforme de publicare web pentru muzee
Cum ajută: Muzeele pot utiliza platformele de publicare web pentru a publica online colecții și expoziții.
Utilizare:
- Proces simplu pentru lansarea expozițiilor online, fără cunoștințe de programare.
- Capacitatea de a cataloga colecții muzeale și arhivistice.
- Posibilitatea de a adăuga funcții suplimentare prin intermediul unor plug-in-uri, de exemplu, permițând utilizatorilor să eticheteze favoriții.
2. Soluție digitală: Instrumente de accesibilitate
Cum ajută: Tehnologia digitală poate fi utilizată pentru a face din incluziune o prioritate. Accesibilitatea ar trebui să fie o caracteristică standard a ofertelor de produse. De exemplu, conținutul artistic și cultural poate fi accesibil publicului în propria limbă, precum și publicului cu deficiențe de vedere sau de auz. Printre inovațiile de luat în considerare se numără funcția de transcriere a Google Translate.
Utilizare:
- Traducerea în direct a spectacolelor în diferite limbi prin intermediul audio sau al subtitrărilor care apar pe ecran.
- Opere de artă adaptate pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care pun accentul pe caracteristicile audio și tactile.
3. Soluție digitală: Artă digitală
Cum ajută: Arta digitală utilizează tehnologia digitală pentru a produce și prezenta arta.
Utilizare:
- Generată pe calculator, de exemplu, artă algoritmică
- Instalații de artă digitală care sunt imersive, implicând caracteristici precum captura video în direct
- Pictură digitală
- Artă electronică
4. Soluție digitală: Inteligența artificială
Cum ajută: Cu ajutorul inteligenței artificiale, creativitatea umană în domeniul creației artistice este completată și îmbunătățită prin intermediul inteligenței mașinilor.
Utilizare:
- Artă generată de inteligența artificială care completează creativitatea umană
- Coregrafie cu inteligență artificială pentru a simplifica și îmbunătăți producțiile de artă scenică
- Muzică compusă de AI pentru a raționaliza și a adăuga o diversitate suplimentară compozițiilor și producțiilor artistice
- Arte literare și texte create de AI pentru a contribui la procesul de creație
- Proiectarea generativă: Inteligența artificială generează proiecte pe baza cerințelor specificate de oameni.
5. Soluție digitală: Expoziție de realitate augmentată (AR)
Cum ajută: Cu ajutorul AR, obiectele din lumea reală din expoziții sunt puse în valoare prin intrări generate de calculator. Printre instrumentele de luat în considerare se numără Artivive și Adobe Aero.
Utilizare:
- Îmbunătățește experiența reală a utilizatorilor în cadrul unei expoziții prin diferite modalități senzoriale.
- Exponatele din muzee ar putea prinde viață pe măsură ce vizitatorii le privesc cu ajutorul telefoanelor cu cameră foto.
- Intensifică angajamentul publicului față de operele de artă, de exemplu, oferindu-i publicului posibilitatea de a colora sau de a schița.
- Facilitează navigarea, cum ar fi atunci când pe ecranul telefonului apar ghiduri de navigare în muzee sau festivaluri.
În vremuri de izolare, muzeele, operele și locurile turistice din Europa și din întreaga lume pun la dispoziție tot mai mult conținut online pentru a face autoizolarea și distanța socială mai plăcute și mai liniștitoare pentru toată lumea.