Cu startup-ul la pas prin Orașul Antreprenorilor - 3 suveniruri cu care s-a îmbogățit Docav.ro

Câți dintre noi nu și-au dorit măcar o dată să-și pună rucsacul în spate și să plece în lume? Să se aventureze în necunoscut, să descopere locuri noi și de ce nu, să se descopere pe sine! Aflați ce legătură au antreprenoriatul, călătoria prin jurul lumii dar și care este povestea Docav.ro din Startarium, în articol.

TU, UN RUCSAC (STARTUP) ȘI O MULȚIME DE VISURI

Închide ochii și imaginează-ți o călătorie prin jurul lumii, doar tu, un rucsac și o mulțime de visuri! Simți cum te aventurezi în necunoscut, cum ți se deschid noi perspective, cum cucerești munții? Așa-i și cu antreprenoriatul, o călătorie plină de experiențe, motivată de o dorință puternică de a reuși, de a crea impact în jurul tău, de a învăța obiceiuri noi și de a cuceri obiective greu de imaginat.  

Înainte să pleci te documentezi, îți pregătești un itinerariu ca mai apoi să ajungi în locuri la care, până atunci, doar visai. ”Bucură-te și de călătorie, nu doar de destinație”, spune o vorbă din popor. Așa că, îți faci curaj, pornești la drum și deși crezi că ai planificat totul în cel mai mic detaliu, pe parcurs întâmpini situații inedite, momente în care trebuie să iei rapid decizii și să te adaptezi din mers. În același timp însă, descoperi locuri noi, îți pui la încercare limitele, întâlnești oameni cu tot felul de experiențe, aduni suveniruri, ca la sfârșit să ieși din această călătorie, o versiune mai bună și mai îmbogățită a ta. Apoi, povestești prietenilor, le recomanzi să încerce și ei și te gândești la următoarea destinație.

La fel este și călătoria unui startup. Visezi la o schimbare, planifici și te aventurezi. Dar drumul poate fi mai anevoios decât ai preconizat inițial. În Orașul Antreprenorilor, însă, găsești o serie de instrumente ce îți pot face acestă călătorie mai frumoasă. Am povestit împreună cu Alex Chiriță despre parcursul startup-ului său Docav.ro în Startarium, călătorie pornită la sfârșitul lui 2016. Ce s-a întâmplat de atunci și până în prezent și cu ce suveniruri a rămas Alex descoperiți în interviul de mai jos.  

ITINERARIU ANTREPRENORIAL 

Antreprenorii cu afaceri micro, mici sau mijlocii evită să apeleze la un avocat din cauza costurilor, ca mai apoi să realizeze că au avut de pierdut mai mult pe termen mediu şi lung. În 8 ani de avocatură am întâlnit sute de astfel de cazuri şi de fiecare dată mă întrebam dacă nu cumva există o variantă mai facilă pentru antreprenori să nu mai ajungă în astfel de situaţii.

docavDocav.ro este prima platformă juridică online dedicată antreprenorilor care oferă servicii complete. Ca orice idee de afacere, ea apare atunci când te confrunţi cu o problemă şi nu poţi să o rezolvi aşa cum ai vrea tu. Aşa a fost şi cu Docav.ro. Ca avocat, am întâlnit foarte mulţi clienţi care semnaseră contracte ce erau clar în dezavantajul lor. De regulă, antreprenorii ajung la un avocat când se lovesc de o problemă, iar la acel moment eşti limitat la condiţiile pe care acesta le-a agreat anterior în contract. Am întâlnit și cazuri în care au fost folosite contracte incorecte din punct de vedere juridic, unele făcând referiri la legi abrogate. Antreprenorii ce au afaceri micro, mici sau mijlocii evită să apeleze la un avocat din cauza costurilor, ca apoi să realizeze că au avut de pierdut mai mult pe termen mediu şi lung. În 8 ani de avocatură am întâlnit sute de astfel de cazuri şi de fiecare dată mă întrebam dacă nu cumva există o variantă mai facilă pentru antreprenori să nu mai ajungă în astfel de situaţii. Ne-am dorit să creăm o soluţie online în care orice om de afaceri să găsească răspuns la toate nevoile juridice ale antreprenorului. Aşa a apărut Docav.ro - Legal One Stop Shop.

Am căutat pentru Docav.ro - Legal One Stop Shop cea mai bună soluție pentru a crește deștept.

De Startarium am aflat de pe pagina de Facebook a Impact Hub. Eram conectat deja de hub şi urmăream evenimentele şi contentul oferit de acesta. Mi s-a părut o idee interesantă şi am fost plăcut surprins de calitatea platformei online. Am cautat pentru Docav.ro - Legal One Stop Shop cea mai buna solutie pentru a crește deștept.

De altfel, urma să lansăm platforma la sfârșitul lui 2016, unde doream să rămână în beta aproximativ 6 luni, asigurându-ne că este îmbunătățită constant. Întâmplarea face că exact în perioada apariţiei Startarium şi promovării Pitch Day, programam lansarea Docav.ro în beta. Ne făcusem un To do list şi după ce am văzut ce înseamnă Startarium ne-am decis să participăm la Pitch Day cu Docav.ro - Legal One Stop Shop.

CĂLĂTORIA CONTEAZĂ CEL PUȚIN LA FEL DE MULT CA DESTINAȚIA 

Am învăţat multe pe parcurs şi ne-a ajutat să îmbunătăţim modelul de business pe care îl creasem pentru startup. Am văzut unde greşisem şi care sunt punctele slabe, iar în acest fel ne-am putut corecta şi îmbunătăţi.

Itinerariul nostru inițial nu s-a schimbat foarte mult, însă a fost îmbunătățit considerabil ca urmare a experienței avute în Startarium.

Am început cu secțiunea Edu, mergând mai departe către Laborator. Am participat la Pitch Day şi a fost o experienţă benefică. Am avut şansa să primim ajutorul unui mentor extraordinar, Irina Ianculescu, care ne-a oferit un suport neprețuit în zona de marketing şi branding. În primăvara am explorat zona de Crowdfunding, unde am şi creat o campanie "Docav.ro - Legal One Stop Shop" ce s-a finalizat cu succes, în urma căreia am strâns 6.524 de euro de la 120 de susţinători.

Am învăţat multe pe parcurs şi ne-a ajutat să îmbunătăţim modelul de business pe care îl creasem pentru startup. Am văzut unde greşisem şi care sunt punctele slabe, iar în acest fel ne-am putut corecta şi evolua.

Întotdeauna voi reveni în secțiunea Edu. Niciodată nu poţi să cunoşti prea mult, iar ca antreprenor trebuie sa cauti mereu sa fii mai bun.

 SUVENIRURI DIN ORAȘUL ANTREPRENORILOR 

Am primit multe mesaje de încurajare și mai mult decât atât, au existat oameni care în mod voluntar și-au luat din timpul lor să testeze platforma și să ne spună ce ar trebui îmbunătățit.

Am fost impresionat de zona de Mentorat. În urma experientei pozitive avute alături de Irina, m-am decis să fac pasul următor și să ajut la rândul meu alţi antreprenori aflaţi la început de drum, având în spate experiență în zona de consultanță de business și am devenit mentor în Orașul Antreprenorilor.

În campania de crowdfunding Docav.ro - Legal One Stop Shop a depăşit targetul cu peste 20% din suma solicitată de 5000 de euro. Campania a durat 30 de zile, timp în care susținătorii campaniei puteau alege să sprijine proiectul fiind motivați de dorința de a ajuta mediul de afaceri românesc și de a beneficia de prețuri reduse la abonamentele docav.ro. Cele mai multe pachete vândute au fost cele de 14 euro care ofereau abonament pe o lună de zile cu o reducere de 30%, dar s-au achiziționat și 7 pachete de 720 de euro destinate antreprenorilor care administrează mai multe societăți.

Pentru noi succesul în campanie reprezintă validarea produsului, faptul că acesta este de utilitate pentru piața căreia i se adresează.

Când am început campania de crowdfunding, ne-am pus întrebarea dacă acest concept nou pentru România, cel de donare de fonduri pentru startup-uri, va avea sorți de izbândă. Docav.ro a avut succes peste așteptări, iar oamenii nu au ezitat să sprijine un produs online românesc care se adresează exclusiv antreprenorilor. Am primit multe mesaje de încurajare și mai mult decât atât, au existat oameni care în mod voluntar și-au luat din timpul lor să testeze platforma și să ne spună ce ar trebui îmbunătățit. Pentru noi, succesul în campanie reprezintă validarea produsului, faptul că acesta este de utilitate pentru piața căreia i se adresează. Cu ajutorul fondurilor strânse ne-am completat bugetul necesar pentru a deveni asistentul juridic complet care răspunde nevoilor antreprenorilor din România.

RECOMANDĂRI DIN CĂLĂTORIE 

În primul rând, este necesar un popas la Videotecă, urmat de o aprofundare la Articole, ca ulterior să îți poți construi ideea în Laborator.

Am recomandat deja prietenilor mei și i-aș recomanda oricui să navigheze prin Startarium. Este un instrument util pentru antreprenorii aflați la început și de asemenea ai posibilitatea de a afla lucruri esențiale în construirea unui model de business. În primul rând, este necesar un popas la Videotecă, urmat de o aprofundare la Articole, ca ulterior să îți poți construi ideea în Laborator.

URMĂTOAREA DESTINAȚIE PENTRU DOCAV.RO

Next step, Startarium Inc! Acum că avem un startup funcţional, am dori să intrăm într-o perioadă de dezvoltare şi pentru asta avem nevoie de sprijin. Avem convingerea că echipa Startarium Inc. ne poate ajuta prin intermediul workshop-urilor şi expertiza mentorilor înscrişi în program.

Considerăm că misiunea noastră este să oferim mediului de afaceri o platformă de tip „one stop shop” la cele mai înalte standarde și în concordanță cu legislația în vigoare, prin intermediul căreia să obţină orice servicii necesare desfăşurării activităţii prin câţiva paşi simpli. Vom construi un brand în jurul unei platforme de DIY, cu posibilitate de asistare de către profesionişti la preţuri reduse. Cea mai sigură cale de a ne îndeplini misiunea cu succes este parteneriatul cu personal specializat. Tendinţa întreprinderilor mici şi mijlocii este de a externaliza aceste servicii pentru a beneficia de mai mult timp in organizarea propriei activităţi şi pentru a-şi reduce costurile. Dincolo de ce este astăzi, Docav.ro îşi doreşte a deveni o resursă indispensabilă inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile publice. În acest sens, vom pune la dispoziţie Ghiduri şi documentele necesare realizării operaţiunilor în fata administraţiei publice pentru a reduce costurile şi timpul pierdut.

Click aici pentru a iniția o campanie de crowdfunding pentru afacerea ta

După ce ne-ai trimis propunerea ta, vom discuta prin email, telefon sau față în față pentru a ajunge la forma sa optimă. Când toate condițiile sunt îndeplinite și campania ta respectă termenii Startarium, suntem gata să pornim! Echipa noastra îți este alături; scrie-ne oricând pe contact@startarium.ro!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail