Practică | Six Thinking Hats

Six Thinking Hats este un instrument creativ simplu, dar foarte eficient, care implică echipa și care are scopul să aducă valoare în discuții, ședințe și întâlniri. Poate fi folosit și de echipe, și individual.

Eduard De Bono, creatorul acestei tehnici, susține că, prin separarea a șase tipuri diferite de gândire, putem avea o gândire mai clară și mai profundă.   

O pălărie de gândire este o metaforă pentru un anumit mod de gândire. Prin purtarea mentală a unor pălării de gândire diferite, oamenii sunt forțați să privească o problemă din perspective diferite. Astfel, este exclus un mod de gândire unilateral în cadrul grupului și astfel apar noi perspective. De Bono distinge șase cadre de gândire diferite care ne stimulează.

Scopul principal al acestui exercițiu este de a explora diferite modalități de rezolvare a problemelor. Uneori, ideile bune vin în pachete neobișnuite. Scopul brainstormingului este de a lăsa ideile să curgă - nicio idee nu este prea nebunească sau exagerată.

În această activitate, vei învăța un stil creativ și concentrat de brainstorming numit gândire paralelă, "încercând" pălării de culori diferite, care reprezintă moduri diferite de abordare a aceleiași probleme - gândind în paralel pentru a găsi cea mai bună soluție. 

Bonus: Instrucțiuni suplimentare și sfaturi și sugestii privind modul de desfășurare a acestei activități online.  Dacă vrei să folsești tehnica în offline, poți folosi documentul downloadabil din acest material. 

Pălăria albastră este folosită pentru organizarea gândurilor și pentru definirea problemei care urmează să fie discutată. Ea pregătește terenul pentru discuție.

Pălăria roșie semnifică sentimentele, intuițiile și intuiția. Atunci când folosești această pălărie, îți poți exprima emoțiile și sentimentele și poți împărtăși temeri, simpatii, antipatii, iubiri și ură. 

Pălăria albă furnizează informații cunoscute sau necesare despre situație. "Faptele, doar faptele." 

Pălăria Verde se concentrează pe creativitate; posibilități, alternative și idei noi. Este o oportunitate de a exprima noi concepte și noi percepții. Nu contează dacă ideea este practică sau posibilă, totul este permis! 

Pălăria galbenă simbolizează strălucirea și optimismul. Sub această pălărie explorezi aspectele pozitive ale subiectului pe care discuți cu ceilalți și cauți valoare și beneficii. 

Pălăria Neagră este judecata - avocatul diavolului sau toate motivele pentru care ceva ideea nu va funcționa. Identifică dificultățile și pericolele și unde lucrurile ar putea merge prost. Probabil cea mai puternică și mai utilă dintre pălării, dar care reprezintă o problemă dacă este folosită în exces. 

Fișă de lucru | Six Thinking Hats

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail