Kreatív készségek a gyakorlatban: a dobozon kívüli gondolkodás

"A kreativitás abból fakad, hogy képesek vagyunk a dolgokat többféle szemszögből látni." A dobozon kívüli gondolkodás közhely lehet, de sokszor minden kérdést újra és újra megforgatunk a fejünkben anélkül, hogy innovatív megoldást találnánk rá. Ez azért van így, mert hajlamosak vagyunk minden problémát ugyanúgy megoldani, legyen szó az előnyökről és a hátrányokról szóló listáról, vagy az anyukánk tanácsáról.

A sokféle mód egyike, amellyel elménk megpróbálja megkönnyíteni az életet, az az, hogy az első benyomás alapján megoldjuk a problémáról, amellyel találkozunk. Az emberekről alkotott első benyomásainkhoz hasonlóan a problémákkal és helyzetekkel kapcsolatos kezdeti perspektívánk is szűk és felületes. Nem látunk többet, mint amennyit megláttunk – és a sztereotip fogalmak blokkolják a tisztánlátást és kiszorítják a képzeletet. Ez minden figyelmeztetés nélkül történik, így soha nem vesszük észre.. 

Miután megállapodtunk egy perspektívában, csak egy gondolatmenetet zárunk le. Bizonyos típusú ötletek merülnek fel bennünk, mások nem. Mi van, ha a mozgássérült férfi, aki feltalálta a motoros kocsit, így határozta meg a problémáját: „Hogyan töltsem el az időmet az ágyban fekve?” ahelyett, hogy "Hogyan keljek fel az ágyból és mozogjak a házban?" 

A vállalkozás egy rendkívül kreatív folyamat, amely tapasztalati technikákat foglal magában, miközben a vállalkozók tesztelik az ötleteket, elfordulnak és újra tesztelik. Emiatt a vállalkozóknak szánt szándékkal kell kreatívnak  lenniük és kísérletezniük kell.  

Kreatív gondolkodók akcióban: 

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója: „Ha megduplázod az évente végzett kísérletek számát, megduplázod a kitalált dolgokat. A feltalálás lényege, hogy kitartónak és rugalmasnak kell lenni, többé-kevésbé egyszerre. Ha nem vagy kitartó, túl hamar lemondasz a kísérletekről. És ha nem vagy rugalmas, akkor a falba vered a fejed, és nem fogsz más megoldást találni arra a problémára, amit megpróbálsz megoldani." 

Marissa Mayer, a Yahoo elnök-vezérigazgatója, valamint a Google keresési termékekért felelős korábbi alelnöke: „A 'Googly' dolog az, hogy a Google Labs korai szakaszában bevezetünk egy terméket, majd iterálunk, megtanulva, mit akar a piac – és még jobbá tesszük. Az ilyen kísérletezés szépsége abban rejlik, hogy soha nem megy túl messze attól, amit a piac akar. A piac visszahúz." 

James Dyson, a Dyson alapítója: „Mindannyian a mágikus képletet keressük. Nos, tessék: kreativitás + iteratív fejlesztés = innováció." 


A kreativitás a képzelőerő képessége. A képzelet arra késztet valakit, hogy olyan területeket érjen el, amelyeket korábban soha nem fedezett fel. Üzleti értelemben egyedül a képzelet az, amit „a dobozon kívüli gondolkodásnak” neveznek. A képzelet segítségével félretehetjük a gyakorlati normákat, és valami kreatív és innovatív dologra gondolhatunk. 

A dobozon kívüli gondolkodás jól kapcsolódik a következőkhöz: 

  • A nyilvánvaló dolgokon túlmutató gondolkodás 

  • Új nézőpont mérlegelése 

  • Laterális gondolkodás 

  • Kreatív megoldások 

  • Ötletelés 

  • Kihívás önmagad számára 

  • Álmodozás 

  • Csapatötletek befogadása 

  • Hátrafelé történő munkavégzés 

  • Kimozdulni a holtpontról 

  • Feltárás 

  • Egy probléma újragondolása 

  • A legrosszabb forgatókönyv figyelembevétele 

 A dobozon kívüli gondolkodás NEM azt jelenti: 

  • Kiszámíthatatlan kockázatvállalás 

  • Feltételezések megfogalmazása 

  • Mások véleményének elutasítása 

  • Bátran vállalja a tervek megváltoztatását 

  • Vakon újító 

  • Improvizálás 

  • Szabályok megszegése 

  • A lázadók magatartás ösztönzése 

  • Pazarló befektetések 

  • Védekezés 

A szem csak azt látja, amire az elme készen áll. 

Henri-Louis Bergson 

Más perspektíva 

A zsenialitás gyakran abból fakad, hogy új perspektívát találunk. 

Úgy tűnik, ennek az illusztrációnak nincs értelme. Ha továbbra is a kezdeti perspektívádból nézed, nem fogsz látni semmit. Ha azonban hátralépsz a számítógéptől, és távolról vagy más szögből nézed az illusztrációt, egy üzenetet fogsz látni. 

Azáltal, hogy eltávolodtál a mintától, megváltoztattad a róla alkotott felfogásodat, megengeded magadnak, hogy olyasmit láss, amit egyébként nem láthatnál. 

Íme egy másik példa, egy klasszikus ajtó téglalap alakú keretekkel. Ha ránézel az X-re az ajtó közepén, és téglalapok helyett körökre gondolsz, a semmiből körök bukkannak elő. 

Változtasd meg, ahogyan a dolgokra nézel, és a dolgok, amiket nézel, megváltozik 

Nem mindig azt látjuk, amit látunk. 

A kreativitás megköveteli, hogy egy problémát a saját feltételei szerint közelítsünk meg, és keressünk  sokféle megközelítési módot és sokféle megoldást. 

Amikor egy problémával szembesülünk, megtanítanak arra, hogy analitikusan válasszunk egy megközelítést, az összes többit kizárva, és egy világosan meghatározott logikai irányban dolgozzunk a probléma megoldásán. 

Miért van szükséges a kereteken kívüli gondolkodás, és miért nem csak egy szimplán jó dolog? 

Íme néhány ok: 

  • A status quo megkérdőjelezése jó dolog. 

Ha mindenki elfogadná a dolgokat úgy, ahogy vannak, akkor soha nem lenne újítás vagy jobbítás a világban. 

Ha Thomas Edison megvonta volna a vállát, és azt gondolta volna, hogy a dolgok elég jók, elég nekünk a gázlámpal, akkor az izzók és az őket tápláló elektromosság talán soha nem fejlődtek volna ki. Ha nem gondolkodott volna a dobozon kívül, a világ nagyon homályos (szó szerint) hely lenne. 

A kereteken kívüli gondolkodással és a status quo megkérdőjelezésével folyamatosan azon fogsz gondolkodni, hogyan jobbíthatnál egy élményen, egy terméken vagy egy szolgáltatáson. Ez lehetővé teszi a folyamatos növekedést – és intelligens és előremutató döntésekhez vezethet az üzleti életben. 

  • Nagyobb perspektíva. 

A világ nagyon kicsivé válhat, ha zárkózott vagy. 

A kereteken kívüli gondolkodás kiszélesítheti a világképed, lehetővé téve, hogy nagyobb rálátást kapj a karriered (és az élet) eseményeire és történéseire. Ha hajlandó vagy más szempontokat és módszereket is mérlegelni, nyitottabb leszel a különféle nézőpontok és lehetséges megoldások iránt. 

A nagyobb perspektíva fogékonyabbá tehet a különböző elképzelésekre, ami azt jelenti, hogy nem fog korlátozni a kis világnézet. Ha nyitott vagy a korlátlan lehetőségekre, akkor azok valóban végtelenek! 

  • Magasabb minőségű munka. 

A szupersikeres vállalatok másképp közelítik meg a vállalati kultúrát. Vegyük például a Zappos divatkereskedőt. Az alkalmazottaknak olyan juttatást kínálnak, mint az ingyenes étkezés, az ingyenes wellness-szolgáltatások és akár a helyszíni cipőtisztítási szolgáltatás. 

Egyrészt könnyű lenne ezeket a dolgokat pénzkidobásnak és a vállalat nyereségére vonatkozó fenyegetésnek tekinteni. Azonban hosszú távra tekintenek. Látják, hogy ezen előnyök és juttatások felajánlásával jobb alkalmazottakat vonzanak és tartanak meg. A boldog és egészséges alkalmazottak általában produktívabbak, lojálisabbak és keményebben dolgoznak. 

Ha a vállalati kultúrájukon kívül gondolkodnak, akkor végül jobb alkalmazottakhoz és munkához jutnak, ami megéri azt a ráfordítást, amelyet ezekbe az ajánlatokba fektetnek. 

  • Kreatívabb problémamegoldás. 

Ha a dobozban gondolkodsz, nem azon kívül, a karriered növekedése megakadhat. Ha véges számú mód van a dolgok elvégzésére, az azt is jelenti, hogy van határa annak, amit elérhetsz. 

Alternatív megoldásként, ha a kereteken kívül gondolkodsz, hirtelen sokkal több lehetőség adódik. Ha minden lehetséges megoldást megengedsz, akkor valójában kreatívabb módszereket találhatsz ki a problémák megoldására. 

Vegyük például a Netflixet. Azzal, hogy megálmodtak egy alternatívát a szabványos videobolt-sablonhoz képest, ahol bérleti díj és késedelmi díjak voltak, világszerte szenzációt tudtak kelteni. 

  • Maradj alkalmazkodóképes. 

Akár író, akár kereskedő vagy, vagy egy büfékocsi alapítója, egy dolog biztos: a karriered idővel változni fog. A technológia, az emberek ízlése és mindenféle egyéb tényező folyamatosan fejlődik, és képesnek kell lenned a  változásra, hogy továbbra is releváns maradj. 

A kereteken kívüli gondolkodás talán egyik legfontosabb hatása az, hogy segít alkalmazkodni. Nem lesz elzárva az elméd az új ötletek, megoldások vagy helyzetek előtt, így jobban el tudsz majd eligazodni a folyamatosan változó üzleti életben. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail