6 surse de finanțare pentru startupul tău

Ai un startup și cauți modalități de finanțare pentru a îți crește businessul? Capitalul joacă un rol vital în procesul de înființare și operare a afacerii tale.

Fiindcă un startup are la dispoziție numeroase surse de finanțare (atât proprii, cât și externe), iată 6 modalități de finanțare care te pot ajuta să-ți duci startupul la următorul nivel:

1. Crowdfunding. În Startarium avem o secțiune dedicată acestui tip de finanțare, în care credem cu tărie și pe care o susținem ca și modalitate testată de a obține validare din piață pentru startupuri. Cu peste 70.000 euro strânși alături de mai mult de 630 de susținători în cadrul a 8 campanii, demontăm încet-încet mitul conform căruia crowdfunding-ul nu aduce rezultate în România.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre această modalitate de a îți finanța afacerea, vino la evenimentul Fast Forward Business Summit pe 27 septembrie, unde Oana Craioveanu (Cofondator Impact Hub Bucharest și Program Manager Startarium) va susține un workshop dedicat crowdfunding-ului românesc.

2. Business Angels. Se vorbește tot mai des despre îngerii investitori, care pot fi o sursă de finanțare importantă pentru afacerile noi. Un business angel câștigat ca partener se va implica personal în strategia afacerii tale, fie că este la stadiul de idee sau într-o formă incipientă și poate investi sume considerabile dacă afacerea este una cu potențial ce depășește rata de risc.

Află cum să setezi relația cu investitorii de la Sergiu Neguț, Business Angel şi decan asociat la şcoala de afaceri Maastricht School of Management:

3. Relația cu banca. Banca ar trebui să îți fie partener pe toată perioada business-ului, nu doar atunci când plănuiești să îți iei un credit. Spre exemplu, costurile contului ar trebui să fie minime, cum în cazul ING Profesional pentru Start-ups ai zero costuri de administrare în primul an de colaborare cu banca primești un cont curent, card manager Visa Business International, și acces gratuit la ING Home'Bank, și toți banii ce trebuie să ajungă la tine în cont ajung întregi pentru că nu plătești comision pentru încasări și depuneri la ATM.

Iar când vine vorba de lichidități, poți vorbi cu banca pentru refinanțarea unui credit care nu te mai ajuta, sau să găsești creditul potrivit pentru nivelul tău de lichidități, stadiul business-ului și veniturile estimate.

Mai multe detalii despre ofertele ING dedicate start-upurilor - https://www.ing.ro/microcompanii/start-up/ing-profesional-pentru-start-up.html

4. Fonduri de investiții. Fondurile de investiții îți oferă șansa de a primi finanțare pe baza unui parteneriat care se face pe o perioadă determinată. Fondurile câștigă bani din dividende, iar mai apoi din vânzarea acțiunilor din firmă.

5. Fonduri europene. Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „StartUp Nation România” oferă un maxim de aproximativ 44.000 de euro, reprezentând o contribuție de cel mult 100% din valoarea proiectului. Condițiile de eligibilitate sunt stabilite în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli care se doresc a fi efectuate. Evaluarea se realizează în ordinea punctajului, iar minimul este de 50 de puncte. Perioada de înscrieri pentru 2017 a fost finalizată, iar următoarea sesiune se va desfășura în 2018.

6. Public offering. Bursa de Valori București a lansat în 2015 noua piață AeRO (the Alternative Exchange in Romania), segmentul de acțiuni al sistemului alternativ de tranzacționare operat de BVB, dedicat finanțării IMM-urilor sau companiilor aflate la început de drum. Primele două condiții pentru listarea acțiunilor unei firme la bursă sunt organizarea sub forma societății pe acțiuni (SA) și statutul de societate deschisă (vânzarea unui procent din acțiunile firmei către public).

Ca sursă de inspirație pentru a te ajuta să decizi care este varianta cea mai potrivită pentru afacerea ta, te invităm să asculți poveștile antreprenorilor din panelul Startarium Pitch Day, care împărtășesc experiența lor cu diverse alternative de finanțare:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail