Interviu cu Sonia Micu, fondatoare NALU

Nalu este un brand 100% românesc, care a fost lansat în iulie 2016 din nevoia de a oferi o alternativă la unul dintre ultmele obiecte rămase încă ancorate în standarde învechite de estetică și confort: lenjeria intimă. Toate piesele sunt produse local, la o fabrica din Cluj, în sistem lohn. Descoperă povestea companiei de la fondatoarea Sonia Micu, în interviul de mai jos:

Povestea NALU

NALU este un proiect care produce obiecte simple care în mod normal sunt complicate inutil. A început cu lenjeria, i-a zis cineva la început lenjerie contemporană, cumva o aluzie că segmentul acesta rămăsese în urmă din punct de vedere al standardelor de funcționalitate și design.

Am păstrat acest nume de lenjerie contemporană. Ce înseamnă asta? Înseamnă că piesele pe care noi le producem la o fabrică din Cluj sunt niște piese simple. Nu există artificii inutile cum ar fi bureți, sârme. Mergem pe principiul că, corpul tău, așa cum este, este ok și nu are nevoie de nimic care să îl modifice după niște standarde învechite. De curând suntem câștigătorii PitchDay.

Primul an de NALU

La momentul la care am participat la PicthDay, în 2017, NALU exista deja de un an. Beneficiam de o mică comunitate în jurul nostru, oameni ca noi cu care făceam proiecte de alte brand-uri. Tocmai fusesem listați într-un magazin multi-brand din New York și sunt deja 7 luni de când suntem acolo. Fusesem listați într-un pop-art store în Londra.

Eram și în câteva concept stores în România. Ce se mai întâmplase la momentul respectiv – încheiasem o campanie de luptă împotriva violenței în familie de care eram destul de mândri pentru că banii adunați în acea campanie s-au dus către un centru de ajutorare a victimelor.

Experiența competiției Startarium PitchDay

Cred că totul a început de fapt la mesele de jurizare din preselecție. Acolo am simțit ce înseamnă tot evenimentul, cine sunt cei care jurizează, cine sunt cei care participă. La masa mea au fost niște idei foarte bune și juriul a fost extraordinar din punct de vedere al feedback-ului.

Am primit atât de multe informații despre cum putem îmbunătăți planurile noastre, încât ai putea zice că acela este unul din cele mai mari avantaje ale competiției. Am cunoscut mulți oameni, am avut șansa să văd și alte idei, am avut șansa să vorbesc despre NALU într-un context plin de oameni interesați de același lucru, anume ce se mai întâmplă în acest context local al start-up-urilor.

Sfaturi pentru viitorii participanți PitchDay

Cred că există un anumite lucruri care te ajută să câștigi. Mă gândesc la trei lucruri care m-au ajutat pe mine. Unul dintre ele a fost faptul că am apelat cât mai puțin posibil la imaginația juriului. Sigur, e ușor să faci asta atunci când ai o afacere care există deja de un an, e mai greu să faci asta când ideea este nouă și abia acolo o aduci în pitch.

Chiar și așa, există soluții și cred că e o variantă bună de pus în aplicare pentru cine își dorește să mai participe în anii viitori. Dacă ai un produs care nu există, poate poți să ai un prototip la momentul competiției. Dacă afacerea ta se ocupă de servicii, poate poți să testezi serviciile respective și să vii cu rezultatele. Apoi este totul cumva bazat pe încredere. Trebuie totul ambalat și prezentat în așa fel încât să arate pe ce se poate baza încrederea juriului. Asta înseamnă o bună stăpânire a cifrelor, niște planuri realiste, dar în același timp pline de speranță.

Al treilea lucru ar fi faptul că totul trebuie să fie un pachet. Trebuie să îți dai seama că nu va fi doar ideea sau entuziasmul tău de pe scenă, nu va fi vorba despre un singur aspect al proiectului.

Premiul a adus foarte multă atenție, și nu mă refer doar la presă aici, ci și la oameni cu care am făcut sau am gândit proiecte. Era pur și simplu un moment foarte fertil din punct de vedere al atenției celorlalți cu care ai putea să faci ceva. Dacă cineva ar vrea să participe la PitchDay, aș ține inclusiv acest aspect în minte. După competiție, fie că ai câștigat sau nu, oamenii știu mai multe lucruri despre tine și despre ce faci tu. Asta îți deschide niște uși.

Viața după PitchDay – viitorul NALU

Am închiriat un spațiu care s-a transformat în showroom, e vorba despre un apartament la etajul unei vile în Cotroceni, o vilă proiectată de prima femeie arhitect din România. Am putut să gândim și să producem un stoc destul de mare de costume de baie care vor fi lansate luna viitoare, să putem să facem față acestei cereri cu care nu ne descurcam până acum din lipsa unei finanțări.

Cred că ceea ce face special proiectul NALU este că scopul nostru nu este ca oamenii să cumpere mai mult și niciodată nu vorbim despre asta. Nu avem Black Friday, nu facem nici mesaje extraordinare de Crăciun. Nu credem că avem nevoie de mai multe obiecte. Proiectul acesta va crește din perspectiva faptului că mai mulți oameni vor afla despre el și un public mai larg va putea accesa aceste produse.

Deocamdată, publicul acesta larg vine din ce în ce mai mult din alte țări și pe asta o să ne concentrăm mai departe. Obstacolele de scalabilitate vin din altă parte, din resursele tale de a face față unei cereri dacă este mai mare, cum a fost în cazul nostru și de notorietate a brand-ului tău. Dacă noi vom vinde mai mult din magazinul online, ceea ce se întâmplă deja, vom avea nevoie de stocuri mai mari și de o echipă mai mare. Acesta este principalul lucru pe care ne concentrăm mai departe, să creștem echipa ca să putem face față comenzilor.

Când vine vorba de notorietate, în cazul unui proiect precum NALU, partenerii reprezintă retailerii, de fapt. Acesta este planul nostru, de a intra și în alți retaileri mai mari și în alte țări decât în cele în care suntem deja. Cifra de afaceri este cea care dictează cumva scara proiectului și asta se va întâmpla cu NALU mai departe. În 2018 ne propunem ca ea să crească de 3 ori și pentru 2022, anul în care planul este de a merge dincolo de lenjerie, ne-am pus acest obiectiv de a atinge un milion de euro cifră de afaceri.

Despre antreprenoriat în România

Să fii antreprenor în România vine cu bune și cu rele. Părțile bune sunt oportunitățile care există aici. Părțile rele sunt legate de birocrație și legislație care nu te ajută întotdeauna, mai ales dacă ești mic și la început. Ce pot să spun din experiența mea de fost corporatist crescut într-un alt sistem și care s-a trezit deodată în mediul antreprenorial este că entuziasmul și satisfacția pe care le ai față de lucrurile pe care le faci sunt incomparabil mai mari.

Sfaturi pentru antreprenorii la început de drum

Aveam mai multe frici înainte de a părăsi un mediu cald în care există foarte multă siguranță, apreciere, însă toate fricile pe care le-am avut, nu s-au concretizat în final. Nu știi exact de ce te lovești până nu începi. Au apărut cu totul alte obstacole. Dacă le-aș fi știut, probabil nu aș mai fi început nimic, m-ar fi copleșit. E bine că nu le-am știut.

Frica e bună pentru că ea ne învață să fim prudenți și în afaceri trebuie să fii prudent. Dar frica te poate paraliza, poți ajunge să nu mai faci nimic. De asta trebuie să înveți să te joci cu ea, e un lucru care trebuie gândit înainte de a te apuca de antreprenoriat. Am învățat mult făcând lucrurile de la început. A-ți lua acea perioadă de învățat sau de a găsi ideea perfectă poate să întârzie uneori așa de mult, încât să te sperii și mai tare de ideea de a începe ceva.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail