Afacerile sau proiectele din domeniul cultural/divertisment au putut accesa în 2019 o serie de oportunități de finanțare nerambursabilă. Iată care au fost acestea.
Fiecare dintre oportunitățile de finanțare are un termen-limită de aplicare, însă e bine să știi că, în general, apelurile de proiecte nu se deschid doar la început de an. Dacă te interesează obținerea de fonduri nerambursabile, e indicat să stai în permanență la curent cu știrile despre liniile de finanțare. Despre câteva dintre acestea am scris mai jos.
Programul RO-CULTURA: Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice
Termen limită aplicații: 07.10.2019
Programul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Acest apel de proiecte urmărește să contribuie la restaurarea patrimoniului cultural într-un mod inovativ, prin promovarea unor noi modele de guvernanță participativă în domeniul patrimoniului cultural și a unei abordări integrate a acestui patrimoniu.
În cadrul lui pot aplica ca solicitanți eligibili instituții publice, organizații neguvernamentale, societăți comerciale sau cooperative. Dacă un proiect este selectat, poate primi sume nerambursabile cuprinse între 200.000 și 2.000.000 de euro, sume ce reprezintă 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Informații suplimentare: site-ul programului
Programul RO-CULTURA: Consolidarea Antreprenoriatului Cultural și Dezvoltarea Audienței și a Publicului
Termen limită aplicații: Ultimul apel s-a terminat pe 15 iulie 2019. Detalii și noutăți pe pagina programului.
Programul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul său este acela de a consolida dezvoltarea economică și socială prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. În cadrul lui pot aplica organizații neguvernamentale, instituții publice de cultură, societăți comerciale sau societăți cooperative.
Dacă un proiect este selectat, poate primi sume nerambursabile cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, sume ce vor acoperi:
- În cazul proiectelor implementate de o instituție publică de cultură: 100% din costurile eligibile ale proiectului
- În cazul proiectelor implementate de un ONG sau de societăți comerciale/cooperative: 90% din costurile eligibile ale proiectului
Administrația Fondului Cultural Național - prima sesiunea de finanțare pentru 2020
Start depunere proiecte: 01.09.2019
Termen limită depunere proiecte: 30.09.2019
Aplicațiile pentru prima sesiune de finanțare a proiectelor culturale din 2020 vor lua startul anul acesta pe 1 septembrie. Pentru accesarea finanțării prin AFCN pot aplica asociaţiile, fundaţiile, instituţiile publice de cultură, persoanele fizice autorizate și societăţile comerciale care derulează activităţi culturale.
Sumele nerambursabile variază între 60.000 și 85.000 de lei, în funcție de tipul proiectului, iar aplicanții trebuie să poată acoperi co-finanțarea a cel puțin 10% din bugetul proiectului.
Informații suplimentare: site-ul programului
Startarium PitchDay 2019 - Înscrieri deschise acum!
În 2018, pe 6 Noiembrie, cea de-a tre-a ediție a adus împreună 50 de startup-uri în semifinala competiției, dintre care doar 10 au urcat pe scenă în marea finală pentru a câștiga premii cu o valoare totală de 120.000 de euro.
Ce trebuie să știi despre fondurile nerambursabile
- Depunerea aplicației nu garantează și acordarea fondurilor de care ai nevoie - fiecare set de documente este atent analizat și evaluat conform unei grile ce conține indici diferiți.
- Toate implică procese de aplicare detaliate, rapoarte de activitate și, în unele cazuri, de performanță. Un alt aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere este și că, în anumite proiecte, sumele nu sunt virate imediat sau în totalitate în contul proiectului (pot exista tranșe). Este important ca înainte să aplici să înțelegi termenii și condițiile impuse de programul respectiv.
- O parte dintre programe necesită co-finanțare din partea beneficiarilor, iar procentul acesteia variază de la caz la caz.
Ce alte informații despre finanțare te mai pot ajuta
Indiferent de domeniul din care face parte afacerea ta, este foarte important să știi care sunt tipurile de finanțare pe care le poți accesa, ce avantaje și dezavantaje prezintă și în ce stadiu de dezvoltare e recomandată accesarea lor. Te invităm să mai citești și:
- Mic dicționar de finanțare - o trecere în revistă a tipurilor de finanțare și ce presupun ele
- Cei 5 C ai cererii unui credit bancar
- Autofinanțarea: avantaje, dezavantaje și criterii
Finanțarea este importantă, însă reprezintă doar o parte din fundația unei afaceri sustenabile: pentru ca ea să crească, e nevoie de mai mult decât fonduri financiare. Pe Startarium, în secțiunea Edu, poți găsi sute de resurse de învățare care să te ajute în acest proces, iar în secțiunea de Consultanță - răspunsuri la întrebările tale, venite de la specialiști.