Startarium.Inc – tot ce trebuie să știi despre aplicația ta

Întâlnirea Startarium.Inc de marți seară s-a lăsat doar cu ceasuri bune, contrar mitului popular despre zilele de marți.

Întâlnirea Startarium.Inc de marți seară s-a lăsat doar cu ceasuri bune, contrar mitului popular despre zilele de marți. În plus, s-a finalizat cu o mulțime de clarificări legate de procesul de evaluare, despre rolul Advisory Board și despre ce urmează pentru cei care vor aplica la program.

Cei peste 80 de participanți au aflat detalii despre beneficii si structura programului, cu focus pe ceea ce urmează să se întâmple și pe procesul de selecție, apoi au putut adresa direct întrebările lor lui Cătălin Vasile (Head of Advisory Channels Management ING Bank) Sergiu Neguț (Business Angel și Decan MSM Romania), 2 dintre cei 8 membri ai Advisory Board Startarium.Inc , alaturi de Adina Crețu, coordonatorului programului de incubare. Iată tot ce trebuie să știi despre aplicația ta, prin prisma întrebărilor și răspunsurilor dezbătute la Info Session:

Dacă nu îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate enunțate, mai are sens să aplic?

Criteriile de eligibilitate nu sunt stricte, tocmai pentru că nu ne dorim să limităm șansele unei super-idei de afaceri. Cautam startup-uri deja operationale, cu primii clienti si echipe de 2-4 oameni. Nu există criterii de NE-eligibilitate, lucruri care să ne facă să exludem din start o aplicație. Dacă nu atingi toate criteriile enunțate de noi, înseamnă doar că vei avea mai mult de lucru pentru a ne demonstra că poți compensa și recupera elementul absent.  Așa cum a sintetizat Cătălin Vasile foarte bine: „Ce ne interesează foarte tare la un business? Să ne convingeți că VOI credeți în el.”

Ce obligații am dacă voi fi unul dintre startup-urile finaliste?

Să muncești mult. Da, vom semna un contract în care vom detalia toate obligațiile pe care le ai, dar acestea se leagă exclusiv de structura programului – va trebui să predai rapoarte ale activităților și rezultatelor, să te prezinți trimestrial în fața Advisory Board, să participi la activitati si sa muncesti si din spatiul Startarium.Inc, amenajat în cadrul Impact Hub Bucharest, să participi la workshop-uri și să îți planifici nevoile de mentorat. Nu vei avea nicio obligație financiară - programul este gratuit, cu o valoare de 40.000 de euro, din care 6.000 sunt in bani, pe care ii primesti chiar la inceputul programului. 

Concluziile emise de Advisory Board, în urma întâlnirilor trimestriale, sunt cu titlu obligatoriu?

Advisory Board-ul are un singur scop: să te ajute pe tine și afacerea ta să creșteți, precum și să vă faciliteze din timp pivotarea obiectivelor, dacă este cazul. Nu are rolul de a impune decizii și strategii, deciziile legate de cum îți conduci business-ul rămân exclusiv ale tale. Dar nu uita că în Advisory Board vei avea oameni cu o vastă experiență de business, așadar input-ul lor este unul din marile avantaje ale acestui program, profită de el! „Întâlnirea cu Advisory Board este acel check-point unde va trebui să structurezi ce ai făcut până atunci, care îți sunt rezultatele, ce ai învățat și vei primi un feedback valoros care îți va permite să îți îmbunătățești afacerea.” (Cătălin Vasile)

Dacă suntem una din echipele finaliste, putem să începem o campanie de crowdfunding după ce începem programul?

Da. Puteți face acest lucru cu sprijin și consiliere, direct pe platforma de crowdfunding Startarium. Participarea în programul de incubare este menită să vă faciliteze accesul la finanțări, nu să vi-l limiteze. „Voi trebuie să vă gândiți în permanență cum vă puteți accelera business-ul. Deseori, cea mai bună metodă de a o face sunt sesiunile succesive de finanțare.” (Sergiu Neguț)

Putem adăuga aplicației noastre, pe lângă business canvas, alte materiale pe care noi le credem relevante pentru afacere?

Da, vă recomandăm chiar să faceți asta. Dupa creearea contului, a Ideii și a Business Canvas în platforma Startarium, puteți vedea toate câmpurile pe care le are formularul de aplicație înainte să le completați. Veți observa că are și o secțiune unde puteți atașa materialele pe care le considerați relevante. Ar ajuta să includeți aici și informațiile din business canvas dar mai detaliat, despre potențialul de creștere și impactul afacerii voastre.

Cum definim un startup, care sunt limitele peste care o afacere nu mai poate fi considerată startup?

Sergiu Neguț a răspuns destul de simplu: „ Eu aș defini un startup ca fiind un proiect aflat la început și care se află într-o traiectorie ascendentă.” Așadar, nu, nu contează momentul în care ai înregistrat firma la Registrul Comerțului, ci cel în care ai început efectiv lucrul la proiectul cu care vrei să aplici la program. Dacă ești deja pe piață de 10 ani și acum vrei să dezvolți un spin-off al afacerii tale, cu acest spin-off ești eligibil pentru a aplica.

Programul se adresează unei nișe anume?

Nu. Programul este deschis tuturor startup-urilor, indiferent de domeniul de activitate. Cum știi dacă ți se adresează și ție?  „Dacă aveți un business care este la început și în care sfaturile unor oameni cu experiență v-ar prinde bine, dacă sunteți într-un punct de inflexiune în care știți că trebuie să accelerați dar nu știți cum, dacă vreți să vă găsiți drumul alături de un număr generos de mentori și un foarte serios Board of Advisers... e de aplicat!” - Sergiu Negut

Până pe 1 august sesiunea de aplicații este deschisă (daca nu ai cont poți intra aici, iar dacă ai cont poți intra aici).

Care este tot procesul de evaluare?

  • 27 iunie -1 august: Aplicații online. Ce evaluăm? Problema, Soluţia, Potenţialul de scalare, Program/Investment readyness, Echipa. Pe 4 august afli dacă te afli printre cele 60 de startup-uri care au trecut  în următoarea etapă
  • 8 – 16 august: Profilare. Pe baza chestionarului GRI (Growth Resources International), pe care toti membrii din top 60 echipe il vor completa online si care oferă informații despre roluri, comportamente și dinamica, vom selecta 15 startup-uri care vor ajunge în finală
  • 6 septembrie: Cele 15 echipe finaliste vor prezenta în faţa Comisiei de selecţie: Ana Maria Andronic, DLA Piper / Vlad Craioveanu, Impact Hub / Daniel Llano Manibardo, ING Bank / Michal Szczurek, ING Bank / Sergiu Negut, MSM Romania / Catalin Rusu R+B Brand Growers / Iulian Circiumaru, 7 Card.

Vă recomandăm să abordați procesul de aplicare ca pe o oportunitate în sine, ca pe un preview pe care programul vi-l oferă în ceea ce privește seriozitatea cu care vom trata lucrurile: „Procesul de aplicare în sine este o oportunitate de a te gândi la afacerea ta, de a structura un mesaj puternic care este în a-ți promova afacerea, așa că procesul de aplicare și mi se pare foarte valoros în toată această poveste.”. (Cătălin Vasile)

Dacă mai ai și alte întrebări care încă nu și-au găsit răspunsul, nu ezita să ne scrii pe adresa incubator@startarium.ro. Tot la cererea voastră am mai planificat un Info Session pe 25 iulie, pentru participare vă puteți înscrie GRATUIT aici.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail