În esență, o NFT este un obiect digital de colecție care are valoare atât ca criptomonedă, cât și ca piesă de artă sau de cultură. NFT-urile sunt privite ca o investiție care păstrează valoarea în același mod în care este privită arta. Dar cum se face acest lucru?
Să începem cu o definiție a expresiei. NFT reprezintă un token nefungibil, care este un fel de criptomonedă similară cu Bitcoin și Ethereum. Cu toate acestea, spre deosebire de o monedă normală din rețeaua Bitcoin, un NFT este unică și nu poate fi schimbată cu alte NFT-uri (prin urmare, non-fungibilă).
Deci, ce deosebește un NFT de o criptomonedă standard? Fișierul conține date suplimentare, ceea ce îl ridică deasupra banilor simpli și îi permite să fie folosit pentru, ei bine, orice. NFT-urile vin într-o varietate de forme și dimensiuni, dar pot fi o operă de artă digitală sau un fișier muzical - orice lucru unic care poate fi salvat digital și considerat valoros. În esență, ele sunt similare cu orice alt obiect de colecție tangibil, cu excepția faptului că, în loc de o pictură în ulei pe pânză pe care să o expui pe perete, primești un fișier JPG.
NFT-urile sunt stocate pe un blockchain, care este un registru public descentralizat care ține evidența tranzacțiilor. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu blockchain ca fiind tehnologia de bază care permite existența criptomonedelor. NFT-urile sunt cel mai adesea păstrate pe blockchain-ul Ethereum, deși pot fi stocate și pe alte blockchains (Binance Smart Chain, Flow by Dapper Labs, Tron, Tezos, Cosmos, EOS, WAX, Polkadot).
Un NFT este alcătuit din obiecte digitale care reprezintă atât obiecte tangibile, cât și obiecte eterice, cum ar fi: