Stop & Reflect - Rubik Hub | Ce am învățat în 2019

Rubik Hub este un spațiu de co-working în Piatra Neamț care dezvoltă programe educaționale pentru startup-uri. Cum a crescut echipa Rubik Hub în 2019 și ce lecții au învățat, afli mai jos.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019,  deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an.

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.


Rubik Hub este un generos spațiu de coworking, situat în Piatra Neamț, la poalele muntelui!

Activitatea noastră principală însă constă în dezvoltarea programelor educaționale pentru startup-uri.  În jurul nostru sunt din ce în ce mai multe inițiative pentru fondatorii de startup-uri, însă abordarea noastră se diferențiază prin faptul că ne adresăm atât celor care iau în considerare antreprenoriatul drept o oportunitate de carieră, celor care abia au lansat un startup, cât și startup-urilor aflate în faza de pre-accelerare sau scalare. Avem un set de programe pilot concepute pentru fiecare etapă din viața unui startup pe care le implementăm cu ajutorul mentorilor din comunitatea noastră, antreprenori cu experiență, din ecosistemul antreprenorial românesc și internațional

Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

Pentru Rubik Hub anul 2019 a fost un an al consolidării! Fiind al treilea an de activitate, putem spune că am ajuns într-un anumit stadiu de maturitate cu anumite programe/ proiecte, dintre care menționăm: RubikEdu, Startup Track @Codecamp, Office Hours, Startup Alley, Square1Bootcamp și Startup Spinner Makeathon.

Am găsit din fericire și resursele necesare pentru a crea programe noi, precum Startup Demo Hours sau Rubik Garage, care au venit ca o completare a activităților de până acum!

Odată cu programele, și echipa a crescut (acum suntem 11!!!), dar și comunitatea s-a extins! Ni s-au alăturat noi mentori și avem noi colaborări sau parteneriate cu alții ca noi, care au înțeles misiunea noastră și consideră că împreună putem contribui la dezvoltarea sănătoasă a ecosistemului antreprenorial (Startup Bootcamp, Orange Fab, Techcelerator, Beta-i, Spinlab, How to Web, etc)

Una din realizările mărețe de anul acesta este inaugurarea Rubik miniHub în Universitatea A.I. Cuza din Iași! Acesta nu este un simplu spațiu de coworking, dar unul dedicat dezvoltării și educării unei micro comunități de tineri care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră, care au inițiativă, sunt deschiși și pun accent pe creativitate și inovare.

Are o suprafață de 125 de mp și a fost amenajat ținându-se cont de elementele principale ale conceptului Rubik Hub: colaborare, creativitate, diversitate! Acest proiect a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și susținut de Orange Romania și Raiffeisen Bank Romania.

Aș putea spune că pentru noi provocările aproape sunt o chestiune cotidiană, dar se pare că reușim de fiecare dată să ne găsim echilibrul, ambiția și resursele necesare pentru a le depăși!

Ce am învățat anul acesta?

 

  • Că pentru o echipă ai căror membrii sunt diferiți, dar se completează ușor, sunt angrenați la aceeași misiune și aliniați la un set de valori comune...sky has no limits!
  • Că doar #împreună putem consolida ceva și aici mă refer la deschiderea pe care trebuie să o ai în a lăsa pe oricine să se alăture misiunii tale, dacă o face necondiționat și cu bune intenții
  • Că setarea și respectarea obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung cu siguranță va aduce rezultate pozitive!

Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

De la 2020 ne dorim multă putere, să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus! După cum au evoluat lucrurile până acum pentru noi, 2020 nu cred că va fi un an relaxat, însă cu siguranță va fi unul care va conta! Putem doar intui ce ne așteaptă și aș zice că lucrurile nu arată rău deloc! Însă încă nu am ajuns în acel punct în care tragem linie peste 2019 și ne punem pe făcut planuri mărețe! Mai vorbim peste vreo 2 săptămâni! :))

Programele Rubik Hub

Programele Rubik Hub sunt structurate în așa fel încât să răspundă nevoilor și cerințelor antreprenorilor aflați în diferite stadii de dezvoltare, astfel avem

  • Etapa Inspire. Educate. Start.
  • Etapa Build. Validate. Improve
  • Etapa Grow. Accelerate
  • Etapa Scale. Exit

 

Ne-am propus o mică reorganizare a programelor noastre pentru 2020, dar vom continua cu cele menționat mai sus și vom lansa și ceva nou! Stay tuned!

Resurse recomandate pentru antreprenori

Sunt câteva dintre cărțile care pe noi ne-au ajutat să creștem, să ne dezvoltăm și să învățăm cum să ne poziționăm! Și din fericire pe toate le găsești în biblioteca Rubik Hub!

Oportunități care merită urmărite în 2020

Cred că pentru un startup această chestiune poate fi o mare provocare! Sunt foarte multe oportunități, indiferent de zona în care te uiți! Însă noi apreciem tare mult munca celor de la How To Web, Techcelarator, StepFWD, Techsylvania, Codecamp, Collision, WebSummit, TechCrunch Disrupt Berlin & SF. Și să nu uităm de Hub Pass, noul proiect lansat de Orange Fab!


Mulțumim echipei Rubik Hub pentru colaborare și pentru toate lucrurile frumoase pe care le organizează pentru antreprenori. Te invităm să urmărești în continuare activitatea acestora pe:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail