Stop & Reflect - Raluca Jianu, fondator Epic Visits | Ce am învățat în 2019

2019 a fost un roller coaster. Cea mai importantă realizare a anului pentru noi este că am prins curaj: să încercăm, să învățăm. Au fost multe lucruri de validat și adaptat.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.


Povestea Epic Visits a început recent, într-o zi de toamnă, la malul mării. Vorbeam de viitorul Ferestroika și planificasem deja al doilea spațiu tematic împreună cu un partener. Ne gândeam care ar fi următorul nivel, cum am putea să aplicăm la o scară mai mare lucrurile pe care le-am învățat de la proiectul anterior. Și așa s-a conturat ideea unei platforme de booking pentru spații de cazare tematice.

Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

2019 a fost un roller coaster. Chiar râdeam cu Bogdan că Ferestroika noastră “comunistă” a fost cea mai intensă școală capitalistă de business pentru noi. Am făcut multe greșeli, am încercat să învățăm cât mai mult din ele și am reușit să punem bazele unui proiect sustenabil financiar, să formăm o echipă. Începutul a fost greu, nu știam cum să ne setăm obiectivele financiare cât mai realist, nu știam dacă formatul pe care l-am gândit este cel fezabil, nu știam cum să ajungem la vizitatorii străini și cum să-i convingem să viziteze un apartament situat în cartierul Militari, departe de centru. Au fost multe lucruri de validat și adaptat.

Cea mai importantă realizare a anului pentru noi este că am prins curaj: să încercăm, să învățăm. Faptul că Ferestroika s-a bucurat de succes ne-a deschis apetitul către turismul experențial, ne-a motivat să gândim un proiect scalabil (Epic Visits) prin care și alte spații valoroase, tematice, să fie mai vizibile. În plus, la nici un an distanță, ne pregătim să lansăm un al doilea spațiu tematic, care aduce tribut perioadei interbelice și suntem fericiți că avem alături un partener alături de care construim o nouă experiență.

Top 3 lecții învățate anul acesta

  1. Magia stă în execuție. Antreprenoriatul are regulile lui, nu e o chestiune abstractă care ține de originalitatea ideii sau de șansă.
  2. Fail Fast. Fiecare greșeală consumă resurse (umane, financiare) și e important să ne adaptăm/schimbăm ce nu merge.
  3. Echipa e crucială. Antreprenoriatul nu trebuie să fie un drum solitar, este o călătorie la care ai nevoie de un partener.

Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

În 2020, vom încerca să lucrăm structurat, mai organizat, cu obiective pe termen scurt și mediu, urmând totodată viziunea.

  1. De ce facem asta?
  2. Pentru cine facem asta?

Sunt două întrebări la care ne propunem să răspundem atunci când vrem să schimbăm sau să adăugăm ceva.

Legat de planuri, în prima parte a anului ne vom concentra pe lansarea celui de-al doilea spațiu tematic și conturarea unei strategii de experiențe și evenimente pentru Ferestroika. Apoi ne vom axa pe dezvoltarea platformei Epic Visits la nivel național (atragerea de spații și crearea unei comunități).

Despre ecosistemul antreprenorial românesc 

Mi-aș dori să văd mai multe programe naționale de pre/accelerare dedicate startup-urilor. Sunt o resursă rapidă de învățare și networking. Îți structurezi mai clar ideea/modelul de business. Pe noi ne-a ajutat mult participarea în programul StepFwd, în 6 săptămâni am trecut de la stadiul de idee la crearea unui MVP, am învățat să construim un pitchdeck și să-l prezentăm.

Mi-aș dori să existe un dram de educație antreprenorială în școli și licee. Care să te ajute să ai acel mindset. Florin Talpeș spunea că sistemul de educație românesc ne arată probleme definite, nu ne învață cum să descoperim noi problemele și să aflăm cauza lor.

Resurse pentru antreprenorii din comunitate

  • The Mom Test: How to talk to customers & learn if your business is a good idea when everyone is lying to you
  • The Lean Startup: How Today's Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses
  • Startarium

Mulțumim pentru gânduri și curaj, Raluca! Mult succes în continuare!

Te invităm să urmărești evoluția Epic Visits împreună cu noi pe www.epicvisits.com.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail