10 startupuri verzi s-au calificat la Romania ClimAccelerator 2024 – Seed Stage

În urma sesiunii online de pitching, juriul Romania ClimAccelerator a ales 10 idei de afaceri din categoria Seed Stage, care vor participa la programul de accelerare care se încheie în luna decembrie. Startupurile alese au deja un prototip și vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate, în funcție de nevoile lor punctuale.

Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu Raiffeisen Bank România, au anunțat lista celor 10 startupuri selectate în etapa Seed Stage, în cadrul celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor GreenTech din țara noastră, Romania ClimAccelerator. Acceleratorul are două categorii: Idea Stage (pentru startupurile în stadiu incipient, care au o idee pentru o afacere în domeniu) și Seed Stage (adresat companiilor care au dezvoltat prototipuri). 

Acesta sprijină dezvoltarea businessurilor care propun soluții inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor, tehnologii curate (CleanTech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, producție sustenabilă, transport și reciclare. În etapa Seed Stage s-au putut înscrie afacerile care au participat la accelerator în categoria Idea Stage în 2022-2024, dar și entități care nu au mai fost incluse în program. Cele 15 startupuri GreenTech calificate deja în Idea Stage au fost anunțate în luna iulie.

„Suntem încântați să susținem startupurile românești care aduc o contribuție valoroasă în societate prin inovații tehnologice. Felicitări tuturor celor care s-au calificat în etapa Seed Stage și le urăm succes în etapele următoare ale călătoriei antreprenoriale! Sperăm că ideile inovatoare se vor concretiza curând în soluții eficiente și în dezvoltarea de produse și servicii esențiale pentru un viitor mai verde și mai sustenabil”, transmite Alexandra Arsene (Director-Head of SME, Raiffesen Bank România).

Care sunt cele 10 startupuri finaliste?

Înscrierile s-au desfășurat în perioada 10 iulie – 13 septembrie, iar antreprenorii înscriși au participat la o sesiune online de pitching, pe 26 septembrie. Dinte cele 37 de companii care s-au înscris, doar 10 au fost selectate pentru Seed Stage. 

Startupurile s-au prezentat în fața juriului format din: Alexandra Arsene (Director-Head of SME, Raiffesen Bank), Ilinca Păun (Fondatoare Bravva Angels și Bravva Female Founders), Barbara Polak (Senior Project Manager, Digital Development & Innovations, OMV Petrom), Vlad Craioveanu (CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest), Iulian Oprescu (Fondator și Owner F21 Digital) și Cristian Cheru (Senior Project Manager, Digital Development & Innovations, OMV Petrom). 

Cele 10 startupuri calificate în Seed Stage sunt:

  1. Ativa. Soluție SaaS (Software as a Service) gândită pentru companii și angajații lor. Prin intermediul aplicației, angajații pot desfășura acțiuni de sustenabilitate, iar eforturile lor sunt reflectate în rapoartele ESG ale companiilor.
  2. Atomania. Platformă digitală de tip martketplace, prin care fermierii pot să utilizeze în comun utilaje agricole, echipamente și alte tehnologii, inclusiv operatori calificați la cerere. 
  3. Fortico Energy. Optimizează costurile pentru clienții B2B, prin trecerea la utilizarea energiei verzi și printr-un sistem de facility management optimizat.
  4. Marny Energy. Startup specializat în dezvoltarea soluțiilor de stocare a energiei electrice. Compania a dezvoltat un container echipat cu baterii second-life (reutilizate), pentru a gestiona surplusul de energie din surse regenerabile.
  5. Pedala Defensivă. Oferă o soluție de mobilitate urbană care permite utilizatorilor să pedaleze în siguranță. Aceasta include training-uri dedicate și navigare optimizată, chiar și în absența îmbunătățiri infrastructurii pentru bicicliști. Startupul a participat și în etapa Idea Stage din cadrul Romania ClimAccelerator. Datorită progresului înregistrat, s-a calificat și în Seed Stage.
  6. renewd. Startupul a lansat o platformă pentru transformarea finanțării sistemelor fotovoltaice, facilitând accesul la soluții energetice sustenabile și ajutând la atragerea capitalului lent către proiecte de încredere.
  7. Rowatt X. Facilitează tranziția către energia verde, prin soluții de încărcare a vehiculelor electrice. În același timp, oferă servicii și modele de cooperare pentru parteneri B2B. 
  8. SeedPods. Urmărește plantarea de păduri prin automatizarea procesului, cu ajutorul dronelor. Prin intermediul tehnologiei, pădurile plantate urmează direcții bine stabilite, potrivite reliefului, zonei, tipului de copaci.  
  9. United Chord. Comercializează tacâmuri 100% naturale, vegane și comestibile, ca o soluție alternativă împotriva risipei și a deșeurilor.
  10. WORMXSOIL. Prin folosirea râmelor de pescuit, deșeurile menajere vegetale sunt reciclate și transformate în îngrășământ de înaltă calitate (vermicompost). Startupul automatizează și scalează acest proces folosind roboți care industrializează procesul. 

Cele 10 afaceri de mai sus intră într-un program intensiv de accelerare, în perioada octombrie-decembrie 2024. În program sunt incluse workshopuri, peer sharing la nivel (inter)național și sesiuni de dezvoltare a afacerii. În plus, vor fi organizate și ședințe cu board of advisors, care vor analiza afacerile, oferind consultanță personalizată. Participanții au acces și la o comunitate extinsă de business, ceea ce le dă posibilitatea de face networking cu actori-cheie din ecosistem.

„Sesiunea de pitch-uri din etapa Seed Stage a confirmat o tendință interesantă în zona startupurilor locale: implicarea tot mai mare a experților în dezvoltarea de noi produse și servicii. Observăm destui antreprenori cu abilități tehnice și ani buni de experiență profesională, ceea ce face ca oferta lor să aibă un potențial mai mare de aplicare, datorită integrării multiplelor componente digitale. Totuși, un obstacol important, încă prezent în mediul antreprenorial, este faptul că multe afaceri se concentrează exclusiv pe dezvoltarea locală. Vedem însă o creștere a numărului de startupuri care elaborează modele de business internaționale încă din faza de design. Acest lucru le mărește oportunitatea de scalare și crește atractivitatea pentru investiții, accelerând astfel dezvoltarea lor”, explică Vlad Craioveanu (foto, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).

Acceleratorul se încheie pe 5 decembrie, cu evenimentul național Demo Day, în care finaliștii din categoria Seed Stage își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului. Cea de-a patra ediție a acceleratorului Romania ClimAccelerator beneficiază de suportul și expertiza EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană din domeniul inovației climatice.

Nevoia unui accelerator pentru startupuri verzi

Uniunea Europeană s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Atingerea acestui obiectiv conduce la schimbări fără precedent, sociale, economice și politice. Catalizatorul acestor schimbări este inovația, de aici și crearea acestui accelerator, unde companiile pot dezvolta cele mai bune soluții sustenabile pentru atingerea obiectivului european și global.

Prin combinația unică de beneficii, parteneriatele strategice la nivel european și național, structura solidă a programului, rețeaua extinsă de mentori experimentați, Romania ClimAccelerator se distinge ca cel mai complex accelerator din România pentru ecosistemul greentech. Romania ClimAccelerator a fost desemnat câștigător al Premiului III la categoria Mediu, în cadrul CSR Awards 2023. Informații suplimentare despre accelerator pot fi găsite pe pagina programului, unde sunt și detalii despre câștigătorii edițiilor anterioare ale Romania ClimAccelerator.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail