Au început înscrierile la Romania ClimAccelerator 2024, cel mai complex accelerator dedicat startupurilor greentech din țară

Startupurile cu idei și soluții inovatoare din zona greentech sunt invitate să se înscrie la a patra ediție a celui mai complex accelerator dedicat startupurilor verzi la nivel național – Romania ClimAccelerator!

Programul se adresează inițiativelor cu soluții scalabile și impact pozitiv asupra mediului, aflate în două stadii diferite de dezvoltare: startupuri aflate în stadiul incipient, care au o idee (categoria Idea Stage) și afaceri care au deja un prototip validat pe piață (categoria Seed Stage). Acceleratorul oferă sprijin în accelerarea afacerii, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori, investitori și oportunități de finanțare. Romania ClimAccelerator este organizat de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, cu sprijinul EIT Climate-KIC (cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice).

Romania ClimAccelerator este o rampă de lansare și creștere pentru inovatorii români care propun soluții tech din zone precum: cleantech, waste management, construcții sustenabile, gestionarea emisiilor de carbon, producție sustenabilă, energie regenerabilă, transport sau reciclare. În cele trei ediții organizate anterior, programul a primit pete 400 de aplicații din toate regiunile țării, a accelerat 80 de startupuri verzi, a reunit peste 85 de mentori și experți și a oferit finanțări totale în valoare de 600.000 Euro!

Primele două ediții ale acestui program au fost organizate sub numele de Black Sea ClimAccelerator, alături de partenerul Innovation Starter (Bulgaria). Din 2023, Black Sea ClimAccelerator a devenit Romania ClimAccelerator, iar acceleratorul își concentrează atenția exclusiv asupra ecosistemului local de inovatori.

Calendarul și beneficiile programului

Startupurile din categoria Idea Stage sunt invitate să se înscrie aici, în intervalul 5 iunie – 9 iulie. Ulterior, antreprenorii vor participa la un bootcamp, în urma căruia maximum 15 vor fi selectați pentru participarea în program. Timp de două luni, aceștia vor trece printr-o experiență complexă de accelerare, ce include: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și investment readiness, board of advisors, sesiuni de pitching și peer sharing.

Înscrierile pentru afacerile din categoria Seed Stage vor fi deschise în perioada 10 iulie – 13 septembrie. Cele mai promițătoare 10 startupuri vor fi selectate la finalul lunii septembrie, pentru participarea în program. Ediția 2024 a Romania ClimAccelerator se încheie în decembrie, cu evenimentul național Demo Day, în care finaliștii din categoria Seed Stage își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.

„Ne bucurăm să avem alături de noi parteneri care văd valoarea în susținerea startupurilor verzi, iar acest sprijin ne permite să îmbunătățim de la an la an experiența pe care o oferim participanților din program. Anul acesta, am decis să creăm un board of advisors format din experți în domeniul sustenabilității și antreprenoriatului, care vor oferi feedback valoros și diversificat startupurilor. Această abordare ne permite să adaptăm programul în funcție de nevoile specifice ale participanților.

În plus, am înlocuit webinarele standard cu o combinație de materiale educaționale online interactive și sesiuni de practică. Astfel, fiecare startup va putea accesa resursele necesare și va beneficia de îndrumare personalizată pe subiectele de care are nevoie cel mai mult. Credem că această schimbare va aduce o valoare adăugată semnificativă și va contribui la creșterea și scalarea soluțiilor inovatoare dezvoltate în cadrul Romania ClimAccelerator. Într-o lume în continuă schimbare, este esențial să fim flexibili și să răspundem prompt provocărilor actuale, iar prin aceste ajustări, ne asigurăm că startupurile din program sunt pregătite să facă față provocărilor viitorului și să contribuie la un mediu mai sustenabil”, a explicat Vlad Craioveanu (CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).

Rezultatele edițiilor anterioare

Uniunea Europeană s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Atingerea acestui obiectiv și trecerea la o societate și o economie neutră, cu emisii zero, necesită schimbări sociale, economice, politice, dar și adoptarea unor noi moduri de viață. 

Inovația poate fi declanșatorul în găsirea de soluții sustenabile la schimbările climatice. O dovedesc ideile participanților la edițiile anterioare din ClimAccelerator. În 2022, The Climate Change Company a propus transformarea deșeurilor din plastic și sticlă în infrastructură sustenabilă. Ulterior, businessul a câștigat Premiul I și 20.000 euro, la categoria Startup, în cadrul competiției de pitching Românii sunt antreprenori 2023 (foto).

În același an, startupurile Bluana Foods & Charger.ro au atras împreună o finanțare de 458.000 euro, pentru dezvoltarea soluțiilor prezentate la ClimAccelerator. Și trei startupuri din program au participat la conferințe internaționale prestigioase: Smart City Expo World Congress Barcelona 2022 (Spania), Ecomondo – The Green Technology Expo Rimini 2022 (Italia) și London Build 2022 Expo (Marea Britanie). În plus, în 2021, patru dintre startupurile înscrise în accelerator au participat la Hello Tomorrow Global Summit (Paris).

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail