La începutul pandemiei, am adunat o serie de resurse utile - materiale pentru o mai bună înțelegere a situației curente la nivel macro, studii de caz ale afacerilor care au pivotat din cauza că modelul lor de business nu mai era viabil, colecții de soluții propuse de alți antreprenori ca tine.
Luna martie a însemnat începutul unui moment de cotitură pentru noi toți - de la angajați care și-au mutat activitatea acasă, la antreprenori care caută să se adapteze noii realități economice și metodelor impuse de autorități pentru gestionarea mai eficientă a pandemiei de COVID-19. În situația curentă, incertitudinea (care face parte în general din viața de antreprenor) e acum dublată de îngrijorare.
Chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte dificilă, e important să ne amintim că la finalul său vor exista în continuare oportunități de start și restart și, în egală măsură, că și în aceste condiții sunt lucruri care își continuă ritmul. Startarium a fost încă de la începuturi un oraș online al antreprenorilor, în care se poate intra cu încredere întotdeauna. Miercuri am ținut un webinar online cu 180 de participanți, pe 26 martie urmează un altul. E important să avem grijă de noi și de ceilalți și să fim preocupați în continuare de oportunitățile din jur: de învățare, de businss, de a ne aduce cumva contribuția.
Deși ceea ce se întâmplă în prezent face să fie mult mai dificil de obținut claritatea de care e nevoie ca să ieșim din blocaj (”freeze mode”), există totuși resurse care ne pot sprijini în acest proces – materiale pentru o mai bună înțelegere a situației curente la nivel macro, studii de caz ale afacerilor care au pivotat din cauza că modelul lor de business nu mai era viabil, colecții de soluții propuse de alți antreprenori. Am adunat o parte dintre acestea în lista de mai jos.
Perspectiva de ansamblu
- Chiar dacă în general avem impresia stabilității și predictibilității, istoria ne-a arătat (așa cum o face acum) că oricând pot să apară schimbări majore, disruptive și foarte improbabile - Taleb le numește ”lebede negre”. Sequoia Capital, unul dintre cele mai importante fonduri de investiții din lume, a publicat un articol în care explică care sunt efectele pandemiei în economie și care sunt aspectele de business pe care trebuie să le iei în considerare în primă fază.
- Lecțiile extrase de Harvard Business Review din felul în care ecosistemul global gestionează situația - de comunicarea internă în cadrul companiilor, la cultivarea rezilienței și folosirea scenariilor pentru a prevenirea destabilizării viitoare în cazul unor situații similare
- Cum se resimte impactul situației curente în e-commerce – studiu realizat în România de 2performant
- Paralizia indusă de pandemie (Pandemic paralysis) și comportamentele consumatorilor în perioadă de criză (și de ce panica îi face pe oameni să își facă stocuri)
- Ce se va schimba în perioada următoare în ceea ce privește fondurile de investiții din Europa și ce alternative de finanțare au startup-urile
Ce poți face acum - soluții și perspective propuse de ecosistem
- Despre IMM-uri și felul în care se pot adapta acestei perioade de criză - cum să privești relația cu furnizorii și clienții tăi, la ce să te aștepți în privința termenelor de plată, dar și ce oportunități poți să reperezi din punctul în care te afli acum – materialul lui Costas Papaikonomou, Co-Founder Happen Group Part of Accenture
- Inițiativa Ialoc.ro de susținere a afacerilor mici prin facilitarea cumpărării voucherelor în avans, pentru produse sau servicii care vor fi folosite după încheierea perioadei de criză
- Problemele legale care vin la pachet cu imposibilitatea unor companii de a-și mai respecta contractele, cum le poți anticipa și cum poți traduce măsurile de siguranță luate de stat pentru a împiedica extinderea epidemiei, într-un webinar susținut de bpv Grigorescu Ștefănică. Înregistrarea webinarului este disponibilă aici.
- Studiu de caz: cum și-a schimbat un restaurant din Statele Unite modelul de business pentru a se adapta pandemiei de coronavirus
- De unde începi să îți stabilizezi afacerea tech: oameni, venituri și managementul finanțelor - idei centralizate de Gil Dibner (investitor Angular Ventures)
- Cum îți gestionezi finanțele afacerii tale în această perioadă - o serie de aspecte pe care să le ai în vedere, de la Cristian Tudorescu (CEO Explore Asset Management) pentru Business Insights
Instrumente și soluții pentru lucrul de acasă
- Tech against coronavirus- o colecție de insturmente pentru munca remote
- Sprijin gratuit oferit companiilor care își trimit angajații să lucreze de acasă - Bittnet. Pe o perioadă de test de 6 luni, acestea au acces la Microsoft Office 365 E1 Trial, segmentul Corporate sau Enterprise și Cisco Webex pentru organizații și persoane fizice.
- Instrumentele pe care le poți folosi pentru managementul comunităților și găzduirea online a evenimentelor care nu mai pot fi susținute offline.
De unde îți iei informațiile
În perioade de criză, e important să ai grijă ce știri consumi și să ai grijă ca ceea ce citești să vină din surse avizate. Iată câteva dintre acestea:
- Platforma StiriOficiale.ro, inițiativă a Code for Romania și Guvernul României
- Camera de comerț româno-germană
- Ministerul Sănătății