O practică importantă în filozofia Agile este dată de inspectarea și adaptarea continuă pentru a crește eficiența echipei. De aceea retrospectiva este un element cheie în atingerea acestui obiectiv. Află mai multe despre cum poți aplica această metodă în afacerea sau în departamentul tău, de la Eduard Budacu, sunt Agile Coach și fondator DOvelopers.
Astăzi vreau să împărtașesc cu tine câteva idei valoroase despre Agile și conceptul de retrospectivă. Idei care îți vor fi de ajutor în crearea unei culturi de feedback, îmbunătățire continuă și comunicare în echipă.
Să începem cu începutul: Agile este o filozofie cel mai bine descrisă de cele 4 valori ale sale.
Valorile Agile sunt:
- Indivizii şi interacţiunea înaintea proceselor şi uneltelor
- Software funcţional înaintea documentaţiei vaste
- Colaborarea cu clientul înaintea negocierii contractuale
- Receptivitatea la schimbare înaintea urmăririi unui plan
Deşi există valoare în elementele din dreapta, le apreciem mai mult pe cele din stânga.
O practică importantă în filozofia Agile este dată de inspectarea și adaptarea continuă pentru a crește eficiența echipei. De aceea retrospectiva este un element cheie în atingerea acestui obiectiv.
De cele mai multe ori ni se întâmplă să fim prinși în vârtejul muncii de zi cu zi, încât uităm să ne oprim și să ne gândim dacă ceea ce facem este productiv sau ar putea fi îmbunătățit.
Scopul acestei întâlniri este ca echipa să reflecteze la cum să devină mai eficientă, iar apoi să îşi adapteze comportamentul în consecinţă. Retrospectiva este un proces colaborativ, unde membrii echipei au șansa să își comunice opiniile într-o atmosferă deschisă și constructivă.
Un rol important îl are facilitatorul, el va trebui să stârnească dialogul și să îl mentină în zona constructivă. Totodată are responsabilitatea de a măsura de la o retrospectivă la alta progresul echipei.
Există momente când pot apărea conflicte și neînțelegeri, mai ales dacă sunt subiecte dureroase în discuție. De aceea recomand folosirea unui set de reguli, eu le numesc ‘working agreements’, către care să faci referire și sunt un bun mod de a interveni într-un conflict neconstructiv. Îți dau câteva exemple:
- # suntem într-un spațiu sigur
- # suntem deschiși la feedback
- # ascultăm ca să înțelegem, nu ca să raspundem
- # ne concentrăm pe soluție
- # nu ne plângem
- # ne concetrăm pe discuție și suntem prezenți (fără telefoane)
În echipele de software care folosesc Scrum, întalnirea se întamplă la fiecare final de sprint. Dacă vorbim de alte departamente, acestea pot fi o dată pe săptămâna, lunar sau la finalul unui proiect important. Depinde foarte mult de specificul activității și cum se organizează echipa.
Important este să te asiguri că retrospectiva are ritmicitate și se întamplă (de preferat în același loc și oră) indiferent de rezistența inițială la acest nou eveniment.
Retrospectiva include 3 întrebări esențiale:
- CE MERGE BINE?
Este important să apreciem efortul depus de colegi, să identificăm bune practici și procese care funcționează foarte bine.
- CE NU MERGE BINE?
Un exemplu poate fi estimarea unui deadline, sincronizarea în echipa pe anumite task-uri, lipsa cunoștințelor pe un anumit subiect.
- CE POATE FI ÎMBUNĂTĂȚIT?
Important este să ne concentrăm pe rezolvarea blocajelor actuale, iar rezultatul discuției să fie o serie de acțiuni ce vor fi puse în practică pentru a spori productivitatea echipei.
Pentru că răspunsul la întrebări vine de la membrii echipei aceștia se simt împuterniciți și responsabili să pună în practică ceea ce se discută. Rezistența la schimbare este diminuată de angajamentul întregii echipe de a lucra mai bine.
Un alt exemplu este modelul start - stop - continue sau mad /sad / glad pentru atunci când vrem să ne concentrăm pe starea de spirit a echipei. Desigur, aceste întrebări pot lua altă formă și există o mulțime de resurse valoroase puse la dispoziție de practicieni.
Din experiența mea personală, am văzut cum această întâlnire are un impact pozitiv asupra echipelor cu care am lucrat și au contribuit la o întărire a culturii organizaționale bazată pe comunicare și feedback.
Te îndemn să aprofundezi acest subiect, să reflectezi asupra lui și să îl experimentezi în cadrul echipei tale.
RESURSE:
- http://scrumguides.org/scrum-guide.html#events-retro
- https://www.mountaingoatsoftware.com/blog/a-simple-way-to-run-a-sprint-retrospective
- http://www.funretrospectives.com
- https://www.scrum.org/resources?search=retrospective
- https://luis-goncalves.com/agile-retrospectives
Cărți/Articole:
- Agile Retrospectives: Making Good Teams Great
- Book by Diana Larsen and Esther Derby
- Getting Value Out of Agile Retrospectives - A Toolbox of Retrospective Exercises
- Book by Ben Linders and Luis Gonçalves