Cu ce probleme te confrunți când recrutezi pentru un startup? Cum le poți transforma în oportunități? Cum să atragi oameni talentați în echipa ta, chiar dacă nu oferi cele mai mari salarii de pe piață? Am discutat cu Daniela Tancău, Fondator Improve Work, HR Consultant & Coach, despre provocările în materie de recrutare cu care se confruntă fondatorii de startupuri, dar și despre cum pot fi transformate în oportunități.
Un studiu Bamboo HR arată că 65% din startupuri nu au în structura lor organizațională o persoană sau o echipă dedicată resurselor umane. Astfel, de cele mai multe ori, fondatorul businessului poartă, printre altele, și pălăria de recrutor. Antreprenorii vin cu o viziune inițială și puterea de a transforma o idee într-un business. Mai devreme sau mai târziu însă, vor avea însă nevoie să strângă în jurul lor o echipă de angajați și consultanți care să contribuie la atingerea obiectivelor de business cu expertiza și skillurile lor.
În ultimii ani, focusul în procesul de selecție a candidaților s-a mutat de pe experiență și studii către „soft skills” – competențe cum ar fi gândirea critică, inteligența emoțională, self-managementul, lucrul în echipă și leadershipul. Am observat acest lucru din discuțiile cu specialiștii în recrutare pe care le aveam chiar în timpul pandemiei.
Când introducem în ecuație astfel de aspecte mai puțin „palpabile”, mai greu de cuantificat, găsirea candidatului perfect devine mai dificilă, asta într-un context în care deficitul forței de muncă se află în top 3 provocări ale companiilor antreprenoriale. Pentru a înțelege cum să găsim oamenii potriviți atunci când vremurile par a fi împotriva noastră, e important să aruncăm o privire atât asupra lucrurilor pe care le apreciază cei care lucrează în IMM-uri, cât și asupra așteptărilor pe care le au cei care fac tranziția din mediul corporate către o firmă mai mică.
Conform unui studiu Pluxee, cei care lucrează deja în acest mediu apreciază cultura organizațională, oportunitățile de avansare în carieră și posibilitățile de dezvoltare profesională. În schimb, pentru cei care lucrează în alte tipuri de companii, motivul principal care i-ar determina să se mute către un job într-un IMM este de ordin financiar, punând pe primul loc salariul și pachetul de beneficii financiare. Aceștia se așteaptă totuși să găsească în companiile mai mici o cultură organizațională aliniată cu așteptările lor, dar și un program de lucru flexibil.