Pentru majoritatea startupurilor din România, accesul la finanțare sau la programe prin care să ajungă la investitori este o provocare continuă. Fără sprijin, multe rămân blocate în stadiul de idee sau nu reușesc să se dezvolte. Pentru a le veni în ajutor, Impact Hub Bucharest și Startarium le oferă un spațiu de coworking gratuit și acces la acces la mentorat și acceleratoarele proprii.
Fondatorii de afaceri români întâmpină dificultăți în obținerea de investiții, fiind dependenți de fondurile proprii atât la înființarea unui business (peste 59%), cât și în faza de dezvoltare (peste 19%). Lipsa accesului la capital limitează creșterea, împiedică scalabilitatea și extinderea internațională – priorități vitale pentru o economie competitivă.
În acest sens, Impact Hub Bucharest (IHB) și Startarium au lansat programul Startup Impact Lab, o inițiativă strategică menită să susțină antreprenorii în construirea unor afaceri scalabile și de succes, indiferent de domeniu.
Ce este Startup Impact Lab
În procesul de selecție au prioritate startupurile aflate în stadiile seed și growth, care au un model de business clar, respectiv un prototip în curs de validare. Aceste startupuri au mari dificultăți în obținerea finanțării necesare dezvoltării. Cele mai multe dintre ele folosesc resurse proprii pentru finanțare și doar cele cu potențial ridicat reușesc să atragă investiții tip Angel sau Venture Capital.
Startupurile selectate vor beneficia de:
- până la 6 luni de coworking gratuit la IHB;
- acces prioritar, în funcție de eligibilitate, la programele de accelerare organizate de IHB, ca Empowering Women in Agrifood, ClimAccelerator, Innovators for Children, Impact Creators, She’s Next și nu numai;
- mentorat cu experți locali și internaționali din domenii diverse (marketing, vânzări, juridic, dezvoltare etc.);
- oportunități de finanțare.
Primele selecții încep din 1 aprilie 2025, iar înscrierile se fac aici. Afacerile care vor să fie sprijinite prin intermediul Startup Impact Lab trebuie să completeze toate detaliile despre stadiul afacerii și nevoile de finanțare. Echipa IHB va analiza cererile și va reveni cu un răspuns. Locurile sunt limitate, iar selecția finală este condiționată de disponibilitatea locurilor în spațiul de coworking. Dacă nu mai există locuri disponibile, există și opțiunea de a fi înscris pe o listă de așteptare.
„Startup Impact Lab a fost creat ca răspuns la datele care arată clar cât de dificil este accesul la capital pentru startupuri. Cele aflate la început de drum au nevoie de o rampă de lansare, iar noi venim exact cu resursele necesare. Statisticile arată că peste 90% dintre startupuri eșuează, însă cele 10% care reușesc generează suficiente resurse pentru a sprijini întregul ecosistem. Aici intervine inițiativa noastră, oferind startupurilor sprijinul necesar pentru a crește accelerat și a depăși aceste bariere. Ne propunem să transformăm potențialul în realitate, oferind resursele și sprijinul necesar antreprenorilor care au viziunea și curajul să scaleze”, explică Oana Craioveanu (foto, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).
Potrivit raportului anual al IHB, 73% dintre membri spun că networkingul la Impact Hub Bucharest le-a ajutat afacerea să evolueze. De altfel, hubul are un Net Promoter Score de 57, fiind clasificat ca „excelent” în rândul comunității de antreprenori. Promovarea afacerii este – de altfel – principala preocupare a antreprenorilor români: studiul „Profil de antreprenor” 2024 evidențiază faptul că, în ultimul an, majoritatea și-au canalizat investițiile spre operațiunile curente și promovarea afacerii (23,03%). 18,79% au investit în definirea produsului/serviciului, iar alți 16,52% și-au direcționat resursele către optimizarea modelului de business.
Alte oportunități marca IHB
Impact Hub Bucharest face parte dintr-o rețea globală cu peste 110 locații în 68 de țări și, din 2012, joacă un rol esențial în susținerea ecosistemului antreprenorial din România. Prin programele și serviciile sale, oferă startupurilor acces la resurse, mentorat și oportunități care le sprijină creșterea și dezvoltarea.
De exemplu, în 2024, IHB a implicat peste 1.842 de participanți și 172 de experți în cadrul a 14 programe de accelerare, axate pe sprijinirea antreprenoriatului, sustenabilitate și generarea de impact social. În prezent, echipa de programe a hubului lucrează îndeaproape cu un număr semnificativ de fondatori de startupuri aflate în diverse etape de dezvoltare. Aceștia fac parte dintr-o comunitate activă de peste 1.150 de antreprenori care, de-a lungul celor 13 ani de activitate ai IHB, au beneficiat de sprijin strategic și finanțări ce depășesc 5,3 milioane de euro.
Impact Hub Bucharest nu este doar un spațiu de coworking, ci o comunitate activă cu peste 500 de membri, unde startupurile găsesc sprijin, resurse și oportunități de creștere. Un astfel de exemplu este competiția „Românii sunt antreprenori” 2025 (RSA), care va avea loc pe 15 mai, la Radisson Blu Hotel din București.
Ai o afacere de 2-5 ani?
Hai cu ea la Românii sunt antreprenori 2025!
Premii în valoare totală de 50.000 €
Organizat de Startarium în parteneriat cu Pluxee, RSA 2025 este unul dintre cele mai importante evenimente din ecosistemul local și oferă fondatorilor de afaceri șansa de a câștiga premii nerambursabile în valoare totală de 50.000 de euro, în urma unei competiții de pitching – la care încrierile se fac aici (până pe 16 aprilie). Evenimentul va reuni investitori, fondatori de startupuri și lideri din business, oferind un cadru pentru networking și discuții relevante despre ecosistemul antreprenorial. Participarea la RSA 2025 este gratuită, cu înregistrare prealabilă aici.