💊 Pastila #9: un nou startup AI românesc pe radar + oportunități și opțiuni de finanțare pentru firme

Biden se retrage din cursa pentru președinția Statelor Unite, bucureștenii se înghesuie să semneze pactul lui George Simion sperând la locuințe ieftine și - surpriză! - a plouat iar la Electric Castle (și nu numai). Avem totuși și vești bune – de la noi programe de antreprenori, până la instrumente de investiții pentru firme. De oriunde ne-ai citi sau asculta, noi îți urăm bine-ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!


  • Early Game Ventures investește un milion de euro în CogniSync, un startup AI creat de o echipă de fondatori români. CogniSync oferă asistență operațională, de conformitate sau juridică în timp real, putând deveni astfel o resursă valoroasă pentru companiile și echipele aflate în creștere rapidă, economisind timp și bani. 

  • Revolut lansează în România un instrument de investiții pentru antreprenori și firme, cu o componentă de economisire. Fondurile Flexibile de Investiții au un risc scăzut și sunt protejate pentru sume de până la 22.000 de euro. 

  • 862 de milioane de ambalaje au fost returnate prin Sistemul de Garanție Returnare în cele 7 luni de la implementarea acestuia. Doar în luna iunie consumatorii au returnat  350 de milioane de ambalaje SGR, cu 41% mai multe decât în luna mai.  Află din episodul #9 ce provocări mai sunt de trecut, dar și ce presupune sistemul RetuRO din punct de vedere logistic. 

  • SeedBlink lansează Funding Sprint - un nou program de finanțare și coaching pentru startupuri în 3 etape, care oferă o combinație de pregătire și finanțare directă, simplificând procesul de atragere a fondurilor. 

  • Începe numărătoarea inversă pentru Femeia Antreprenor 2024: pe 30 iulie, de la ora 10:00, se deschid aplicările în program pe minimis.imm.gov.ro. Află aici care sunt condițiile de eligibilitate și criteriile care îți pot aduce cel mai mare punctaj! 

În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o doză de inspirație antreprenorială: 

Știai că... Termenul de „Angel Investor” a apărut pe Broadway, unde producțiile teatrale erau finanțate adesea de afaceriști bogați, care erau plătiți doar dacă piesa avea succes? Un Angel Investor oferă unui startup capital de tip pre-seed, în schimbul unui procent din acțiunile companiei respective, motivat fiind de o rată de rentabilitate mai mare decât în cazul unor investiții tradiționale. Un Business Angel nu-ți impune cum să-ți administrezi afacerea, dar poate fi un mentor care îți oferă mentorat, experiența lui și conexiuni vitale. I se mai spune Seed Investor.   

Dacă ai pășit în lumea antreprenoriatului și nu știi exact la ce tipuri de finanțare poți apela ca să susții creșterea proiectului tău, ți-am pregătit un articol în care îți explicăm exact ce înseamnă Business Angel, Venture Capital, fonduri Private Equity și la cine poți apela în funcție de stadiul în care se află startupul tău. 

Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.       

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.      

Grafica: Adina Stroe      

Muzica: Catch It - Yurii Semchyshyn pentru Pixabay 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail