Mult a fost, puțin a mai rămas! 2024 a fost un an greu, dar dificil, vorba unui mare clasic în viață. 😁 Ce s-a întâmplat săptămâna asta pe la noi? Printre altele, Revolut a devenit bancă românească, Bucharest International School of Management (BISM) a creat ECHO School, prima facultate din țară dedicată formării noii generaţii de dezvoltatori de jocuri, iar Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și principalul acționar al clubului de fotbal, a preluat celebrul club de fotbal italian Genoa. Însă mai avem destule știri despre preluări, fuziuni și investiții.
-
Grupul Autonom, creat de antreprenorii Marius și Dan Ștefan, preia 30% din compania de taximetrie bucureșteană Meridian Taxi. Fondurile vor fi direcționate către creșterea și înnoirea flotei auto, precum și îmbunătățirea continuă a experienței utilizatorilor și șoferilor.
-
60% din acțiunile 5 to go au fost cumpărate de 2 fonduri de investiții europene. Noul parteneriat susține atât extinderea internațională celei mai mari rețele de cafenele din Europa de Est cât și consolidarea poziției pe piața locală.
-
Altex a cumpărat Brico Dépôt România. 31 de magazine din 24 de orașe s-au vândut cu 70 de milioane de euro.
-
Compania românească de distribuție Aquila a cumpărat o mare firmă de profil din Ungaria, KITAX Kft, cu 14 milioane de euro, și își extinde astfel ambițiile regionale.
-
Nu în ultimul rând, divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România a fost cumpărată de compania maghiară MVM, controlată de guvernul lui Viktor Orban.
-
Startupul clujean Nordensa face campanie pe SeedBlink pentru 490.000 de euro. Nordensa este prima platformă din lume prin care suporterii pot sprijini financiar cariera tinerelor talente din fotbal. După ce a primit din partea investitorilor 1,8 milioane de euro, startupul oferă și investitorilor de pe platforma SeedBlink ocazia să participe la dezvoltarea businessului, cu tichete minime de 2.500 de euro, și să câștige până la 8% din veniturile unui jucător de fotbal în primii ani de activitate, dacă acesta semnează contracte bune.
-
Databricks, un startup din SUA cu fondatori români, a primit o investiție de 10 miliarde de dolari. Compania dezvoltă tehnologii pentru baze de date și a fost fondată în 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre aceștia se numără Ion Stoica, actualmente președinte executiv al companiei, și Matei Zaharia, CTO.
-
Cât costă să ai un angajat în România? Află din ultimul episod din „Pastila de antreprenoriat” de anul acesta!
-
În anul care se încheie, autoritățile au introdus, în medie, o schimbare fiscală la două zile. 178 de modificări au fost făcute în primele 11 luni ale anului. Mediul de afaceri a criticat instabilitatea legislativă, care afectează strategiile și investițiile pe termen lung și a determinat antreprenorii să stea mai mult cu ochii pe legi decât pe propriile afaceri.
-
Previziunile Comisiei Europene arată pentru 2025 o creștere economică între 1,4 și 2%, mai mare ca în anul anterior. Prețurile de consum ar urma să își tempereze creșterea, cu o inflație mai mică în 2025, însă nici salariile nu se vor majora în același ritm ca până acum – cu procente de două cifre. Deficitul bugetar ar urma să rămână în jurul nivelului de 8%. Astfel, chiar dacă economia va tura motoarele în perioada următoare, România va mai avea nevoie de câțiva ani pentru a reinstaura disciplina fiscală și a reduce deficitele majore create în special în anul electoral 2024.
Doza de inspirație
În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o doză de inspirație antreprenorială:
Astăzi vorbim despre două businessuri românești care abordează în moduri foarte diferite provocările de mediu. Ambele au făcut parte din programul Romania ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România.
Seedpods vine cu o soluție pentru reîmpădurirea zonelor defrișate sau în pericol de deșertificare. Cum? Prin lansarea din drone de proiectile biodegradabile care conțin puieți de arbori. Software-ul Seedpods folosește date din satelit pentru monitorizarea zonelor împădurite, oferind informații detaliate despre sănătatea copacilor, creșterea lor și capacitățile de captare a carbonului.
Apoi intră în scenă drona Leonardo, proiectată și produsă cu cele mai noi tehnologii de imprimare 3D. Ușoară, adaptabilă și concepută pentru producție rapidă, Leonardo maximizează eficiența procesului, fiind capabilă să planteze 500 de copaci zilnic, pe terenuri accidentate.
Cu 9 drone, Seedpods poate planta un milion de copaci în fiecare an, iar modelul de business include un fel de „zero cost reforestation”: echipa concesionează terenuri de la administrațiile locale, plantează copaci și își recuperează investiția din certificatele de carbon pe care le obține pentru reîmpădurire.
Problema pe care o atacă al doilea startup, WormXSoil, sunt deșeurile organice nevalorificate, care ajung la groapa de gunoi și produc gaze cu efect de seră. Soluția lor este să folosească râme – dar nu orice râme, ci niște specii foarte eficiente, numite viermele roșu de California și nightcrawler-ul european – pe care le hrănesc cu resturi alimentare, frunze, crengi și cartoane.
Bine hrănite, râmele produc vermicompost – un îngrășământ foarte eficient pentru agricultură și grădinărit. Planul de business include, pentru început, vânzarea unei cantități de râme pentru pescuit către un mare retailer. Cu banii obținuți, fondatorii WormXSoil vor să achiziționeze un robot care să pregătească precompostul, să manevreze cutii cu râme și să separe îngrășământul, iar ulterior să dezvolte un algoritm AI care să determine dacă vermicompostul sau biohumusul este gata sau râmele mai au de muncă.
De anul următor, vor să înceapă să comercializeze îngrășământul către magazine mici și mijlocii și poate chiar pe eMag sau Amazon.
Recomandarea săptămânii
Recomandarea acestui episod este Inside Hero, primul joc românesc de dezvoltare personală.
Un an pe cât de intens, pe atât de provocator stă să se încheie. E important să ne luăm o pauză și să profităm de aceste momente de liniște ca să reflectăm asupra lucrurilor care au mers bine (sau mai puțin bine) în 2024 și să ne recalibrăm pentru 2025, să ne redesenăm prioritățile și să ne asigurăm că ceea ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi se aliniază cu valorile noastre. Cel puțin asta e teoria! Ca să ne ajute în acest proces și să ne și distrăm un pic, am găsit... un joc. Așadar, ultima noastră recomandare pe acest an este Inside Hero, un joc de jucat în tihnă, alături de familie sau prieteni, sau de făcut cadou celor dragi.
Inside Hero este în același timp un boardgame și un instrument de dezvoltare personală, care îmbină instrumente de autocoaching cu puterea creativității personale. Cu ajutorul său, spun creatorii, poți să-ți atingi mai ușor aspirațiile prin setarea de obiective SMART, poți învăța cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile, să creezi relații profunde și autentice cu ceilalți, îți dezvolți creativitatea și gândirea „out of the box” găsind soluții la diverse probleme și să afli lucruri inedite despre ceilalți – toate astea în timp ce vă distrați împreună.
„Inside Hero” creează prin gamificare un mediu propice în care să te dezvolți, provocându-te să ieși din zona de confort. Potrivit pentru adulți, dar și pentru adolescenți, jocul cuprinde întrebări a căror dificultate crește treptat, de la Etapa inocentului, când crezi că deții adevărul absolut și că tot universul se învârte în jurul tău, până la Etapa Maestrului, când accepți prezentul, așa cum este el.
Gazdele noastre, Maria Bercea (Content Curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest) și Irina Bădescu (Content Writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest) îți mulțumesc că ne-ai fost alături anul acesta și îți doresc să ne auzim cu bine și în 2025, pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium! Sărbători liniștite! 🎅
La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea și Sînziana Mihalache (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.
Grafica: Adina Stroe
Muzica: Stocktune