S-a încheiat nebunia cu Black Friday, când consumatorii români au plasat, potrivit Biz, comenzi în valoare totală de aproape 900 de milioane de lei doar pe eMag. Printre produsele speciale cumpărate pe 8 noiembrie se numără 6,1 kg de aur, 17 autoturisme, 47 tone de carne de porc și mezeluri, 2.000 de nopți de cazare, 3.500 de vouchere de avion și 2.000 de pachete de sănătate. Însă dincolo de aceste curiozități, avem și alte știri interesante pe radar săptămâna aceasta. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
-
1,4 miliarde de euro au fost investite în startupuri AI în Europa Centrală și de Est între 2023 și 2024, potrivit celei de-a doua ediții a raportului despre starea investițiilor în inteligența artificială în Europa Centrală și de Est, realizat de The Recursive. În primele luni ale anului 2024, suma totală investită în ecosistemul de inovație AI din România este de 68 de milioane de euro, mai mică decât în 2023, dar are potențialul să o depășească. Printre rundele notabile se numără investiția seed de 2,8 milioane de euro primită de FilmChain - și cea pre-seed de 1,8 milioane de euro primită de Genezio.
-
Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație pentru ferme piscicole. Chiria variază între 4 și 6 bani pe metru pătrat, iar cei interesați vor putea amplasa ferme piscicole sau de scoici la aproximativ 2 km de mal. Întinderea lor va fi de minimum 20.000 de metri pătraţi. 3 loturi au fost deja închiriate pentru o perioadă de 20 de ani. Urmează o a doua rundă de licitație, cu 150 de hectare disponibile. Documentația poate fi depusă până pe 26 noiembrie.
-
S-a lanst prima chitară smart românească. Este vorba despre Nobl, o colaborare dintre fabrica Hora și Doru Radu, antreprenor pasionat și fondator al companiei de tehnologie Iviteb. Chitara este creată în special pentru împătimiții muzicii și pentru colecționari, fiind disponibilă pentru moment în ediție limitată de doar 50 de exemplare. Pe lângă o comunitate activă pe care creatorii își doresc să o formeze în jurul instrumentului, acesta va veni și cu o aplicație mobilă dedicată ce aduce o dimensiune de gamificare, cu template-uri pentru beat-uri, backing tracks și multe alte funcționalități menite să inspire creativitatea și să facă procesul de învățare mai dinamic și captivant.
-
Programul Golin Private Fireside Chats debutează în noiembrie cu sesiuni despre brand citizenship pentru toate brandurile și companiile determinate să-și folosească resursele cu cel mai bun randament al investiției în termeni de impact pozitiv în comunitate, economie și dezvoltarea businessului. Brandurile pot rezerva gratuit sesiunea dedicată Golin Private Fireside Chats, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, printr-un e-mail la adresa cbutunoi[at]golin.ro.
-
Vrei să devii angel investor? Avem cursul potrivit pentru tine. Dacă ai niște capital lichid și vrei să înțelegi ce eforturi și ce randamente poți obține din investițiile în startupuri din domeniul tech, Bucharest International School of Management ți-a pregătit un curs dedicat. „Become an Angel Investor: a hands-on venture capital course” va avea loc pe 4 și 5 decembrie la sediul BISM și va fi susținut de Ilinca Păun, fondatoare Bravva Angels. Nu ai nevoie de un anumit background educațional, nici de un portofoliu de investiții acumulat anterior, însă trebuie să te grăbești: locurile sunt limitate, iar biletul costă 650 de euro + TVA.
Doza de învățare
În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o doză de inspirație antreprenorială:
Pe Startarium am început o serie de articole în care abordăm tot ce trebuie să știi despre fondurile europene nerambursabile. Astăzi vorbim despre pașii necesari și detalii la care să fii atent când aplici pentru astfel de finanțări.
Fondurile nerambursabile dedicate mediului de afaceri pot fi accesate de IMM-uri (microîntreprinderi, întreprinderi mici sau mijlocii), deci și de startupuri.
Indiferent de stadiul de dezvoltare a afacerii tale, trebuie să-ți cunoști foarte bine direcțiile de dezvoltare și investițiile de care ai nevoie pentru demararea sau dezvoltarea afacerii, înainte să începi să cauți un program operațional sau un apel de finanțare potrivit. Toate aceste informații trebuie conturate într-un plan de afaceri pe care îl poți dezvolta și adapta ulterior, în funcție de cerințele aferente apelului ales.
Ca să fii la curent cu apelurile, informează-te doar din surse oficiale, treci prin toată documentația și asigură-te că ai mereu ultimele versiuni ale documentelor. Află mai multe despre locurile unde poți găsi oportunități de finanțare, despre procesul de aplicare propriu-zis și despre cele mai frecvente greșeli pe care le fac antreprenorii când aplică pentru finanțări nerambursabile din articolul de pe Startarium.
Iar dacă vrei să afli de unde vin banii europeni nerambursabili, câți bani a primit România de la UE până acum, dar și câți bani merg spre investiții publice și câți spre proiecte de afaceri, te invităm să citești și primul articol din serie.
Recomandarea săptămânii
Intră în următoarea ședință pregătit cu insighturi de la cei mai experimentați oameni din marketing și împrumută din trucurile lor ca să-ți îmbunătățești strategia.
Recomandarea noastră de săptămâna aceasta este podcastul lui Daniel Murray. Daniel este creatorul The Marketing Millennials, un fenomen care a strâns peste 1 milion de followeri pe social media și peste 100.000 de abonați la newsletter, și fondatorul Authority B2B, o agenție de LinkedIn growth și de brand-building pentru B2B.
În podcastul Marketing Millennials, Daniel explorează în profunzime subiecte importante precum brandingul personal, strategiile de influencer marketing, retail media și community building, cum să organizezi evenimente de succes, cum să crești un newsletter profitabil și să scalezi pe TikTok sau cum să te obișnuiești să-ți asumi riscuri creative.
În fiecare săptămână, vei afla tot ce te interesează despre cum să crești un business sustenabil de la oameni care conduc afaceri ce generează venituri de 9 cifre, gestionează comunități de peste 20 de milioane de oameni și execută campaniile care îți apar zilnic în feed. Shopify, Typeform, Sephora sau Wistia sunt doar câteva din firmele binecunoscute pentru care lucrează invitații lui Daniel.
Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.
La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea și Sînziana Mihalache (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.
Grafica: Adina Stroe
Muzica: Stocktune