4GOOD Ambassadors: Interviu cu Silvia Petre

Un fizician reconvertit în inspector resurse umane, jurnalist, profesor de limba engleză, funcționar public, trainer, project manager și nu în ultimul rând, în antreprenor social. Silvia lucrează de aproape 15 ani în proiecte multinaționale de educație nonformală și are o activitate de 30 de ani în ONG-uri și de 11 ani în economia socială.

Despre Silvia

Sunt un fizician convertit în tot felul de ocupații care nu au legătură cu fizica dar au, toate, legătură cu oamenii. După primul meu job în resurse umane am continuat să lucrez în presa scrisă și audiovizual, în învățământ (pentru o scurtă perioadă) și în administrație publică – în servicii de relații publice și proiecte europene.  

În 2005 am creat Asociația Pro Xpert împreună cu alți doi profesori, unul de fizică și unul de geografie. De atunci, Pro Xpert este meseria, pasiunea și aproape modul meu de viață. Am implicat asociația în câteva zeci de proiecte locale și regionale, finanțate din surse proprii sau fonduri nerambursabile (ca de exemplu, Phare, POSDRU, Lifelong Learning și Erasmus+), având ca ”fir roșu”, educația – formală, dar mai ales non-formală. 

Activez ca trainer din 2005, când am urmat un Train of Trainers organizat de Delegația Comisiei Europene în România, dar am derulat și înainte câteva activități de facilitare (în cadrul Pro Democrația). Am experimentat cam toate posturile din ”culisele” activității de training - de la aranjat mese, căutat prize, organizat mape, curățenia de după, la mediat conflicte între participanți. 

În prezent coordonez un parteneriat strategic Erasmus + cu parteneri din 7 țări, axat pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale și IT în rândul artizanilor seniori. Mai sunt implicată în alte 3 parteneriate Erasmus: unul axat pe dezvoltarea cetățeniei europene în rândul seniorilor și persoanelor cu dizabilități, prin utilizarea metodei autobiografice și alte două axate pe dezvoltarea competențelor civice în rândul tinerilor și îmbunătățirea participării lor la viața comunității și o platformă utilă de promovare a poveștilor de succes la nivel european

Interesul pentru antreprenoriatul social

Relația mea cu economia socială a început în 2011, când am avut șansa de a participa la un curs de o lună organizat de FDSC în cadrul proiectului Prometeus. A fost un milestone în viața mea, pentru că am participat la sesiuni foarte valoroase, susținute de experți ai European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises (EURICSE), combinate cu vizite de studiu la diferite întreprinderi sociale dar și la câteva evenimente conexe, mai ales câteva prelegeri susținute de personalități importante la nivel mondial în domeniul economiei în general dar mai ales, al economiei sociale.

De atunci, preocuparea mea pentru economie socială a intrat în cotidian. Asociația Pro Xpert a devenit membră într-o rețea a organizațiilor active în economia socială, creată tot de FDSC prin PROMETEUS. Am aplicat în cadrul unora din ultimele apeluri POSDRU dedicate special întreprinderilor sociale cu 2 proiecte – ambele au fost aprobate dar organizația pentru care lucram a considerat că nu are capacitate operațională de a le implementa, așa că au ales doar unul, prin care au fost create 11 întreprinderi sociale în regiunile Sud-Vest, Centru și Est, 3 dintre ele fiind gestionate de Propert. Am participat la mai multe evenimente dedicate economiei sociale și chiar am organizat câteva seminarii, dezbateri și scurte programe de training în acest domeniu (inclusiv unul internațional). 

Consider că am acumulat în cei aproape 30 de ani de activitate în ONG-uri și 11 ani de activitate în economia socială, destulă experiență și cunoștințe pe care îmi doresc foarte mult să le împărtășesc cu cât mai multă lume. Fac asta zilnic în propria organizație și comunitate, dar nu scap nicio ocazie să o fac la o scară mai mare. De fapt, cel mai mult îmi place să învăț lucruri noi, dar am descoperit că învăț cel mai bine atunci când îi învăț pe alții, nu doar pentru că îmi consolidez ceea ce știu dar și pentru că fiecare participant la training e o sursă de învățare pentru mine. 

Mi-a rămas în minte finalul unei prezentări a Corinei Murafa de la Ashoka: prin asistență socială dăm pește, prin educație învățăm oamenii să pescuiască, dar prin economie socială revoluționăm industria pescuitului. Nu garantez pentru exactitatea primelor 2 afirmații dar de a treia sunt sigură, și descrie atât de clar ceea ce cred eu despre importanța antreprenoriatului social.

Care sunt proiectele la care ai contribuit și care dintre ele crezi că au avut cel mai mare impact în comunitatea ta?

De-a lungul timpului am fost implicată în 4 parteneriate strategice Erasmus + (din care unul coordonat de Pro Xpert, organizația unde activez ca președinte), 6 mobilități de tineret Erasmus și 17 proiecte pentru educația adulților în cadrul programului Lifelong Learning (în perioada 2008–2015, Asociația ProXpert a fost implicată în 14 dintre acestea). 

La nivel local/regional am fost implicată în 8 proiecte finanțate prin Phare, POSDRU și POCU (cel mai recent fiind un proiect derulat de Primăria Călimănești în vederea îmbunătățirii situației romilor din comunitate, proiect de aproape 6 milioane de euro și cu peste 600 beneficiari). Nu în ultimul rând, din 2011, când am participat, timp de o lună, la un training pe teme de economie socială, organizat la Trento de către FDSC și EURICSE în cadrul proiectului PROMETEUS, m-am implicat în mai multe activități de promovare a economiei sociale, inclusiv un proiect finanțat prin POSDRU în care au fost create 11 întreprinderi sociale în județele Vâlcea, Sibiu și Vaslui. 

Din perspectiva antreprenoriatului social cel mai de impact proiect a fost ”ACTINT – Activarea – Activarea grupurilor vulnerabile prin lanțuri valorice integrate, de întreprinderi sociale”, pentru că a avut impact nu doar în Râmnicu Vâlcea, acolo unde au fost create 3 structuri de economie socială (SES), ci și în Drăgășani, unde au fost create 4, dar și în Sibiu și Huși, unde am creat 3, respectiv, o astfel de structură. La acel moment, am oferit locuri de muncă pentru 45 de persoane din diferite grupuri vulnerabile la nivelul întregului proiect, 11 fiind în cadrul celor 3 SES din Râmnicu Vâlcea. Dintre cei 11 angajați ai noștri, unul și-a deschis propria afacere iar restul și-au găsit job-uri în economia clasică, unul din ei chiar în afara României. 

Din perspectivă educațională mai amplă, toate proiectele realizate de Pro Xpert au avut impact relevant asupra participanților, știm asta pentru că monitorizăm constant persoanele implicate în proiectele noastre. Dar cel mai aproape de mine este seria de proiecte derulate în perioada 2011–2014 în cadrul programului Grundtvig – schimb de voluntari seniori. Acesta ne-a permis să trimitem 24 seniori în programe de voluntariat de o lună în Italia, Suedia și UK. Pentru cei mai mulți dintre ei a fost prima dată când au ieșit din țară, iar întâlnirea cu o altă cultură și alt mod de viață a produs o schimbare puternică în plan personal la nivelul tuturor participanților, schimbare care s-a reflectat apoi în comunitățile din care fac parte (în special în mediul rural din Vâlcea). 

Care este impactul pe care speri să îl ai în cadrul organizațiilor cu care vei lucra în toamnă?   

Adun oameni, îi învăț lucruri și învăț lucruri de la ei. Mă alătur celor ca mine, pentru a pune lumea în mișcare, pentru a face lucrurile să se întâmple. Când am citit apelul de pe Startarium mi-am dat seama că apartenența mea la o asemenea echipă ar completa frumos sensul carierei și vieții mele. Că aș putea face, la o altă scară, ceea ce fac de multă vreme în mica mea comunitate și, mai ales, că aș fi parte dintr-o echipă grozavă de oameni pe aceeași lungime de undă cu mine.

Cea mai mare (și mai frumoasă) parte a vieții mele este aceea în care învăț. Și cel mai bine învăț atunci când transmit și altora din ceea ce știu. Simt că am acumulat cunoștințe și experiențe pe care mi-aș dori să le împart cu cât mai multă lume, mai ales cu tineri care au mult mai mult timp în față decât mine. 

E important ca organizațiile care derulează deja afaceri cu impact social să știe că pot crește și se pot dezvolta, că își pot consolida relațiile pe care le au cu comunitatea și, mai ales, că putem, împreună, schimba opinia generală a românilor cum că afacerile sunt în general bazate pe necinste și imoralitate, pe focus exclusiv asupra câștigului. 

Din ce ai învățat în toți acești ani de antreprenoriat, ce ar fi util pentru antreprenorii de acum? 

Să nu renunț la primul eșec. Nici a al doilea, nici la al nu știu câtelea, atât timp cât ceea ce faci este în concordanță cu TPVM-ul personal (Talente, Pasiuni, Valori și Motivații). Să trăiești în România e o provocare în sine. Să fii antreprenor în România e o provocare, de sute de ori mai mare. Da, e greu, dar lucrurile ușoare au fost făcute deja de oamenii mai puțin inteligenți ca noi. So keep fighting! 


Înscrierile sunt deschise la Startarium 4GOOD: Local Editions! Vezi lista orașelor și trimite-ne aplicația ta!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail