4GOOD Ambassadors: Interviu cu Mihai Căprioară

Mihai are o experiență de 20 de ani în mediul ONG. În prezent este fondator al Fundației Comunitare Bacău și trezorier al Federației Fundațiile Comunitare din România. Este implicat în susținerea antreprenoriatului, în calitate de trainer, finanțator și consultant în scrierea și implementarea proiectelor.

Despre Mihai 

Curios din fire, îmi place să deschid drumuri noi. Nu explorez insule necunoscute, ci idei noi și reușesc, de multe ori, să conduc un proces de la o idee la o antrepriză. Uneori ca antreprenor, uneori ca fondator, alteori ca finanțator, consultant sau cercetător.

Am 19 ani experiență în învățământul superior, lucrez într-o universitate, ca profesor de retorică și sociologie, însă sunt și Director al Fundației Comunitare Bacău, Trezorier al Federației Fundațiile Comunitare din România, dar și consultant în scrierea și implementarea planurilor de afaceri.

Cu o experiență de 10 ani de training, în special în zona de competențe antreprenoriale și scriere proiecte, am lucrat ca trainer în proiecte ale Fundației Post Privatizare, Camera de Comerț Bacău, OTP Consulting, Universitatea George Bacovia. Am susținut procese de facilitare la nivelul Fundației Comunitare Bacău, Federația Fundațiile Comunitare din România în consiliere individuală pentru organizații și facilitare evenimente. Pe lângă asta, am experiență în dezvoltarea de programe educaționale (proiectare, scriere, realizare suport de curs, traininguri de impact), atât în online, cât mai ales, în întâlniri directe. 

Interesul pentru antreprenoriatul social

Profesional, sunt conferențiar la universitate și trainer pe zona de antreprenoriat. Cred că “am moșit” câteva zeci de firme și ONG-uri, dezvoltând ideile fondatorilor, operționalizându-le în proiecte, obținând finanțare și asigurând mai apoi asistență în implementare.  

Sunt de părere că binele nu se întâmplă de la sine, iar oamenii cu inițiativă și moralitate contribuie la crearea unui ecosistem social echilibrat, care generează oportunități. 

Domeniul antreprenoriatului social este important  pentru că e un antreprenoriat cu valori, pentru că rezolvă probleme sociale, utilizând inițiativa și creativitatea celor afectați, dar și pentru că nu creează dependență, ci inovează comunitar. 

Care sunt proiectele la care ai contribuit și care dintre ele crezi că au avut cel mai mare impact în comunitatea ta?

Sunt implicat în întreprinderea socială Academia CLAR. Aici am dezvoltat programul #școliconștiente prin care ne propunem introducerea în școală a unui instrument de conștientizare și gestionare a emoțiilor (Kit de educație emoțională CLAR). Programul propune instrumente și programe de educație psihologică care sprijină transformarea emoțiilor negative în resurse pentru viață conștientă, liberă, autentică, responsabilă. Credem în dezvoltarea unui sistem educațional în care școala oferă instrumente și suport emoțional indispensabil elevilor și studenților. 

Care este impactul pe care speri să îl ai în cadrul organizațiilor cu care vei lucra în toamnă?   

În calitate de director executiv al Fundației Comunitare Bacău am finanțat zeci de organizatii și grupuri de inițiativă din Bacău, dar mi-a lipsit mereu un program structurat de consiliere în dezvoltarea organizațiilor. 

Îmi doresc să contribui la dezvoltarea unei societăți civile sustenabile și cred că în rețea, lucrurile se dezvoltă mai repede. Startarium este un loc unde informația, instrumentele dezvoltate și comunitatea antreprenorială se aliniază pentru a dezvolta programe de impact. 

Propun un proces în care participanții vor lucra aplicat la rezolvarea provocărilor proprii. Răspunsurile adecvate la probleme vin din activarea resurselor proprii, într-un climat creativ și suportiv, iar valoarea programului e dată de identificarea, structurarea și prioritizarea acțiunilor necesare operaționalizării misiunii sociale. Fiecare va lucra la ideea proprie, dar va experimenta și contribui prin feedback și brainstorming la antreprizele celorlalți. 

Din ce ai învățat în toți acești ani de antreprenoriat, ce ar fi util pentru antreprenorii de acum? 

Succesul este un mix de creativitate, planificare și rigoare. Dacă ideea de afacere este viabilă și scalabilă, finanțarea nu e o problemă. 


Înscrierile sunt deschise la Startarium 4GOOD: Local Editions! Vezi lista orașelor și trimite-ne aplicația ta!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail