4GOOD Ambassadors: Interviu cu Aura Cășaru

Aura este implicată în proiectele Fundației Comunitare Buzău cu rolul de coordonator de program în proiecte de activism civic și formarea grupurilor de inițiativă.

Despre Aura 

Sunt Aura și iubesc oamenii optimiști cu vise mărețe și acesta este un lucru care mă reprezintă și mi-a trasat parcursul. Am copilărit la poalele munților, în Bisoca, un loc izolat de care m-am atașat foarte mult, unde am creat mai târziu un ONG și un brandul local Zestrea Bisoceană ce urmărește dezvoltarea comunei prin valorificarea patrimoniului cultural tradițional și meșteșugăresc.  

Pasiunea pentru științele exacte m-a făcut să urmez facultatea de matematică având experiența de cadru didactic, dar mai puternică a fost dragostea pentru industria binelui și pentru oameni. Am studiat antropologia și folclorul pentru a putea dezvolta visul creat la Bisoca. După aproape 10 ani petrecuți în București, am decis sa revin la Buzău unde am pus bazele Fundației Comunitare Buzău împreună cu alți prieteni, aceasta fiind un model antreprenorial care are puterea să aducă la un loc donatori, oameni cu inițiativă, proiecte pentru comunitate și voluntari creând un județ mai bun pentru noi și copiii noștri.

Interesul pentru antreprenoriatul social

În Fundația Comunitară Buzău am fost implicată din iunie 2018 până în mai 2022 ca membru fondator și apoi director executiv în tot ceea ce a însemnat înființarea legală a organizației, fundraising, dezvoltarea de fonduri, crearea unei rețele de ONG-uri, grupuri de inițiativă, sponsori și diferiți stakeholderi. În perioada petrecută la Fundația Comunitară Buzău am organizat și moderat evenimente de socializare, evenimente de învățare pentru ONG-uri, procese de jurizare a aplicațiilor  pentru diferite fonduri.  

Cred în puterea exemplului și în efectul bulgărului de zăpadă atunci când vorbim de implicare civică și schimbări pozitive în comunități. Acest lucru mi-a fost demonstrat de nenumărate ori până acum. Antreprenoriatul social este o constantă în viața mea încă din 2010, de când am descoperit conceptul și m-am împrietenit cu primii antreprenori sociali. Proiectul Zestrea Bisoceana creat în satul natal urmărește îndeaproape principiile economiei sociale, iar crearea și contribuția în fundațiile comunitare m-a adus în legătură directă cu domeniu. Însă, cel mai important, este conectarea la o întreagă rețea de ONG-uri locale care schimba comunitățile în care activează.

Cred în învățarea contiuă și în nevoia oamenilor de a învăța individual, dar mai ales împreună în contexte care să accelereze procesul și să îi motiveze. Iubesc să dau mai departe din cunoștințele mele și să facilitez procese de învățare pentru ceilalți.

Antreprenoriatul social este despre oameni și puterea lor de a contribui la binele comun. Să poți să îți urmezi vocația de antreprenor și în același timp să practici într-un mod foarte ecologic principii de responsabilitate socială, să pui în centrul afacerii tale comunitatea cu care lucrezi sau nevoile pe care le-au identificat angajații tăi.

Acesta este un exemplu de maturitate și inteligență cognitivă și emoțională ce contribuie la crearea unei mentalități a colaborării și parteneriatului. 

Care sunt proiectele la care ai contribuit și care dintre ele crezi că au avut cel mai mare impact în comunitatea ta?

Un proiect de suflet în care mă implic începând cu 2016 este Zestrea Bisoceană, o asociație și un brand conceput pentru promovarea tradițiilor și meșteșugurilor locale din comuna natală Bisoca, o comună izolată aflată la poalele munților în județul Buzău, acolo unde am transformat o casă și un grajd vechi în spații expoziționale, loc de întâlnire și ateliere de meșteșuguri. Tot aici am creat diferite activități de implicare a locuitorilor, precum crearea de șezători, școli de meșteșuguri, hora satului dar și activități de producție și vânzare a produselor meșteșugite.

Care este impactul pe care speri să îl ai în cadrul organizațiilor cu care vei lucra în toamnă?   

Unul din lucrurile care m-au făcut să aplic pentru a deveni ambasador este și cunoașterea din interior a mediului ONG din Buzău, înțelegerea nevoilor, provocărilor și resurselor din prisma experienței acumulate în Fundația Comunitară Buzău, dar și în cadrul propriului ONG.  

Cred că planificarea, structura și acțiunea sunt cele mai importante lucruri pentru succesul unei proiect. Studiile spun că în momentul în care scrii ceea ce vrei sa realizezi, șansele de reușită îți cresc cu 60%. În acest program vom lucra împreună ca visul fiecăruia să devină realitate și să ia acea formă cât mai apropiată de sufletul organizației.

Puterea lui "împreună" este combustibilul schimbării, iar bootcamp-ul este despre a ne aduna la un loc, oameni cu aceleași viziuni și dorință de implicare, de a trasa direcții de acțiune, de a valida idei și de ne lua energia de care avem nevoie pentru a crea în comunitățile fiecăruia organizații solide. Bootcamp-ul este despre învățare continuă, dezvoltare și conectare. 

Din ce ai învățat în toți acești ani de antreprenoriat, ce ar fi util pentru antreprenorii de acum?

Antreprenoriatul este un proces care te transformă și te duce pe un drum al învățării continue. Te învață să acționezi acum, să îți planifici acțiunile, să le pui uneori la îndoială, să te consulți cu specialiști, să ieși din zona de confort. 


Înscrierile sunt deschise la Startarium 4GOOD: Local Editions! Vezi lista orașelor și trimite-ne aplicația ta! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail