Când ai control asupra fluxului de numerar, ești mai pregătit să gestionezi posibilele crize (așa cum este pandemia, de exemplu). Află cum poți face asta de la Iancu Guda, Președintele Analiștilor Financiari din România, Director General Coface Servicii, lector ASE și Institutul Bancar Român.
Antreprenorii trebuie să planifice nu doar veniturile și cheltuielile, ci și încasările și plățile, să observe vulnerabilitatea companiei atunci când au șocuri externe negative și să își rezerve timp pentru a găsi soluții optime. Când ai control asupra fluxului de numerar, ești mai pregătit să gestionezi inclusiv crizele (așa cum este pandemia, de exemplu).
Într-o țară ca România, marcată de foarte multe incertitudini fiscale și hotărâri de urgență peste noapte care afectează dramatic bugetul companiilor, antreprenorii au nevoie ca de aer de predictibilitate. Aceasta implică planificarea bugetelor de venituri și cheltuieli, ceea ce întâlnim la majoritatea antreprenorilor. Ce am observat foarte rar, în schimb, este planificarea corectă a fluxului de numerar.
- Ai fost prins nepregătit de creșterea din scurt a salariului minim pe economie?
- Ai fost dat peste cap de neîncasarea unor facturi de la clienți importanți?
- Ai avut probleme de lichiditate din cauza vânzării tardive sau expirării stocurilor ori a creșterii dobânzilor la bancă?
- Sau poate a diminuării marjei brute din cauza concurenței agresive?
Dacă da, atunci toate acestea sunt semne că nu ai o planificare corectă a încasărilor și plăților în contextul unor șocuri externe neprevăzute.
Ce se întâmplă în lipsa unei planificări corecte
În general, antreprenorii realizează mult prea târziu că nu mai au bani suficienți pentru achitarea datoriilor scadente și atunci dau din colț în colț. Fie amână furnizorii la plată, eșalonează datoriile fiscale sau plătesc salariile la negru.
În orice caz, soluțiile pentru intervenție sunt întotdeauna costisitoare și au efecte colaterale negative precum decredibilizarea companiei, dobânzi ridicate la bancă sau rotația mare de personal din cauza pierderii încrederii angajaților în companie.
În acest mesaj, mă adresez antreprenorilor pentru a discuta despre prevenție și cum să își planifice corect fluxul de numerar în scenarii de stres.
Cum poți planifica mai bine
Plecând de la trecutul apropiat, orice antreprenor își poate planifica lunar, pe parcursul anului evoluția:
- veniturilor
- cheltuielilor cu mărfuri sau materie primă, depinde dacă este producător sau distribuitor
- salariilor ori a cheltuielilor de subcontractare pe care le are la furnizori.
Apoi trebuie să estimeze:
- dobânzile plătite la bancă conform scadențarului
- impozitele, taxele plătite la stat
- contribuțiile și impozit pe profit sau venituri, după caz
- variația creanțelor care afectează negativ lichiditatea
- variația stocurilor
- variația furnizorilor, acestea din urmă având un efect pozitiv asupra lichidității.
Tocmai ce am scris formula pentru metoda indirectă folosită în vederea estimării fluxului de numerar. Aceasta îți arată cam câți bani poate să producă compania din activitatea de bază.
De asemenea, te ajută să simulezi scenarii de stres precum:
- scăderea veniturilor mai mult decât s-a anticipat
- diminuarea marjei brute din cauza concurenței agresive ori creșterea salariilor (precum s-a întâmplat de foarte multe ori, mai exact 15 ori în ultimul deceniu, majorarea salariului minim pe economie, întotdeauna din scurt neanticipată)
- creșterea dobânzilor la bancă din cauza presiunilor inflaționiste
- modificarea taxelor
- neîncasarea unor facturi de la clienți (așa este, se mai întâmplă în business să nu îți încasezi la timp toate facturile)
- unele stocuri să crească pentru că ele se vând mai lent sau sunt perisabile și ajung la termenul de expirare.
Anticiparea acestor șocuri negative care sunt incerte ajută antreprenorul să câștige cea mai importantă resursă, respectiv timpul. Te poți pregăti, anticipezi sau poate previi, acolo unde poți sau este cazul, și vei lua cea mai bună decizie, pentru că întotdeauna prevenția este mai bună decât intervenția.
Sunt Iancu Guda și astăzi am vorbit despre gestiunea eficientă a încasărilor și plăților. Antreprenorii au nevoie să anticipeze fluxul de numerar într-o țară ca România unde avem foarte multe surprize și majoritatea din scurt și neplăcute.
Întotdeauna prevenția este mai sănătoasă decât intervenția și antreprenorii trebuie să planifice nu doar veniturile și cheltuielile, ci și încasările și plățile, să observe vulnerabilitatea companiei atunci când au șocuri externe negative și oferind mai mult timp să caute soluții optime.
Iancu Guda este Director General al Coface Credit Management Services și autorul volumului ”De ce eșuează companiile? 10 greșeli și 100 soluții”, apărut la Editura Publica. Cartea marchează primii 10 ani de experiență profesională în managementul riscului de credit și este documentată prin analiza declarațiilor financiare ale celor 100.000 de companii care au intrat în insolvență pe durata experienței profesionale a autorului.
Pe blogul său personal (www.IancuGuda.ro) publică săptămânal analize și materiale din sfera economică.
Din anul 2013 este lector asociat la Institutul Bancar Român, unde predă cursuri de analiză financiară avansată și finanțe corporative în cadrul programului CEFA. Membru activ și președinte al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România), Iancu mai este și membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.