Educația financiară - 8 principii de urmat

"Educația financiară nu e despre bani, e despre viață." Asta a descoperit Adrian Asoltanie, după ani de antreprenoriat și lecții despre finanțe. Așa a ajuns la 8 principii de urmat privind organizarea banilor. Descoperă-le în cursul de mai jos:

Astăzi vorbim despre organizarea banilor personali. Ideea principală este că educația financiară nu este despre bani, ci este despre viață. Asta am înțeles după 7 ani de încercări și studiu.


La mijlocul lui 2010, după un an și jumătate de criză economică, adunasem datorii de peste 200.000 de euro la bănci, prieteni, rude, cămătari. Mă împrumutasem ca să susțin firma, fiind ferm convins că va trece repede criza, firma o să își revină și totul va fi ok. Soția știa doar de o mică parte din acest dezastru, iar momentul sincerității a fost dur. Îi sunt recunoscător că mi-a rămas alături și în următorii 5 ani, am muncit împreună ca să facem curățenie în finanțele noastre. Am hotărât atunci că primisem o lecție prea valoroasă ca să nu o dau mai departe.


Așa am început să susțin cursurile de educație financiară în companii și în școli, pentru copii de la clasa I și până la facultate. Am dezvoltat produse care să ajute practic adulții și copiii să își organizeze banii, le-am folosit personal în familie cu soția și copiii mei și am văzut ce rezultate bune au. Zecile de cărți citite, cursurile și seminariile la care am fost, anii de experiență m-au învățat câteva lucruri importante: 

  • Înțelege cine ești. Când vine vorba de personalitatea financiară, există 4 categorii: spender, saver, avoider și monk (călugăr). Un tip care înțelege că are adevărate probleme cu băutura, stă departe de cârciumă. Un spender ar trebui să stea departe de mall-uri și ar trebui să folosească mai des banii cash ca să îi simtă cum se duc. Un saver înfocat are nevoie de un sistem simplu care să îl împingă să se și bucure de banii pe care îi câștigă.

Ca de exemplu, un fond de 5-10% pentru distracție. Un avoider ar trebui să își facă un sistem și să revadă măcar o dată la trei luni un buget personal sau al familiei. Un călugăr ar trebui să înțeleagă că banii nu sunt nici buni, nici răi. Ei vin atunci când oferi valoare. În perechile soț-soție sau între frați, vom găsi întotdeauna perechi complementare.

Odată ce înțelegi cine ești, celălalt îți va deveni partener de echilibru, nu o sursă constantă de certuri și frustrări. Le spun mereu cursanților mei că pentru o limonadă delicioasă e nevoie și de zeamă de lămâie, dar și de miere de albine.

  • Controlează-ți cheltuielile. Cea mai ucigașă creatură din lume nu e leul sau rechinul alb, ci tânțarul. Micile cheltuieli din fiecare zi pe care le ignori, te storc de resurse.

Învață să te gândești pe un an, chiar pe 10 ani. Adună și înmulțește cu curaj și vei avea o altă perspectivă asupra lucrurilor. Degeaba aduci venituri mai mari dacă nu astupi găurile acestei site prin care ți se scurg banii.

  • Fă-ți un buget. Scrie pe hârtie veniturile și cheltuielile lunare. Poți descărca gratuit formularul de buget de pe site-ul meu adrian.asoltanie.com. înmulțește pe 12 luni.

Înmulțește cu 120 de luni. O să descoperi că muncești 3 luni pentru șnițelul cu cartofi de la prânz și încă 2 luni pentru fum. Mai pune 3-4 luni pentru rata la mașină și munca ta pe un an s-a dus. Nu e despre bani, e despre viață.

  • Banii sunt diferiți. Una din principalele greșeli financiare făcute de antreprenori, inclusiv de mine mulți ani de zile, este că amestecă banii firmei cu banii personali.

Știu că firma e a ta și contul e al firmei, dar asta nu înseamnă că poți lua din ei oricând și oricât. Stabilește o sumă lunară ca un salariu și lasă restul să se adune la sfârșitul anului. Când vine vorba de finanțele personale, deși arată la fel, banii sunt diferiți. Suta de lei pentru rata la bancă este mai importantă decât suta de lei de la berea cu colegii.

Eu și soția mea am dezvoltat și folosim de 4 ani Money Map, un sistem de 10 plicuri în care împărțim în fiecare lună veniturile. Durează 3 minute pe ziua de întâi a lunii să îi punem pe categorii. Economii 15%, cheltuieli vitale, locuință, transport, fondul de urgență, timp liber și așa mai departe. De atunci nu am mai avut nicio ceartă de la bani. Dacă preferi conturile, poți face același lucru prin mai multe conturi separate, principiul e același: nu țineți banii la grămadă. O să pară mulți în ziua de salariu, fiecare începe să ia și după două săptămâni începe drama. Discuțiile financiare sunt principala cauză de stres și divorț în familie sau business. Am descoperit că e mai bine să le spunem noi banilor unde să se ducă la începutul lunii, în loc să ne întrebăm la sfârșit pe ce s-au dus.

  • Scapă de datorii. Nimic nu e mai frustrant decât să fii trezit în fiecare dimineață și trimis la muncă de rata la bancă, de leasing, de cardul de credit. Cel care se împrumută devine sclavul celui de la care a împrumutat. Am simțit asta din plin și garantez că nimic nu e mai dulce ca sentimentul de libertate de după.

Fă o listă cu datoriile și atacă-le cu ură în ordine crescătoare. Când vine vorba de creditele ipotecare, acestea se achită cel mai eficient prin plăți anticipate cu reducerea duratei creditului, nu cu reducerea ratei. Inamicul tău principal este timpul.

  • Plătește-te pe tine primul. Singurii bani care sunt cu adevărat ai tăi sunt cei pe care i-ai economisit în prima clipă când ai luat salariul. Eu cred că meriți măcar un 15%. Restul banilor nu sunt ai tăi de fapt.

Nu vei putea economisi niciodată ce rămâne la sfârșit pentru că, de obicei, nu mai rămâne nimic. Transferă automat 15% din salariu într-un cont de economii. Tu ești principalul tău furnizor, plătește-te pe tine primul,

  • Fă-ți un fond de urgențe. Știu oameni cărora dacă li se strică toasterul, trebuie să-și facă rată la bancă. Lucrurile se strică, oamenii se îmbolnăvesc, companiile se restructurează.

Un fond de urgență de 1000-2000 lei îți acoperă 95% din urgențele vieții. Pentru restul de 5%, ai nevoie de o rezervă echivalentă cu veniturile de pe 3-6 luni.

  • Educă-te și investește. Majoritatea oamenilor promit să economisească și să investească atunci când o să câștige mai mult. Asta e ca și când aș învăța să conduc după ce o să îmi iau Ferrari.

Să economisești și să investești înseamnă să vezi dincolo de ziua de azi, înseamnă să înțelegi că viața nu se termină mâine, că nu vei putea să fii activ până la 70 de ani. Investițiile tale fac ceea ce tu nu vei putea să faci niciodată. Lucrează pentru tine ziua, noaptea, de sărbători. Profită de dobânda compusă, cea de a 8-a minune a lumii. Cu cât începi mai devreme, cu atât creșterea va fi mai consistentă.

De exemplu, la 100 de lei pe lună, adică 3 lei pe zi investiți cu 10% dobândă compusă sau în alte active, după 40 de ani vei avea în cont 630.000 de lei din care tu ai contribuit doar cu 48.000 de lei. Restul sunt dobândă compusă, adică fiecare 10 lei investiți devreme sunt, de fapt, 150 de lei randament. Investește câte puțin, dar constant, pe termen lung și rezultatele te vor uimi.

Ca antreprenor, nu uita că una din principalele greșeli financiare, pe care am făcut-o și eu, este să amesteci banii firmei cu banii personali. Mult succes!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail