Cum poate ajunge echipa ta la performanță

Ai găsit oamenii potriviți, sunt parte acum din echipă și e timpul să vă apucați de treabă. Pentru că un business crește odată cu oamenii care îl construiesc, e important să aloci resurse și pentru dezvoltarea echipei tale. Cum poți face acest lucru încă de la început îți explică Ștefan Pălărie, președintele organizației Școala de Valori.

Am văzut prea multe visuri fantastice rămase la nivel de idee din lipsa unor colegi sau oameni care să contribuie la proiect. Pentru că am vazut prea multe organizații faine ce rămân la un stadiu mic doar pentru că antreprenorul nu are o echipă pe care să se bazeze. Mai devreme sau mai târziu, toți trecem prin “proba echipei”, iar cei care nu trec examenul rămân mici sau mor ca organizații.

Ce înseamnă echipa?

Am să vă dau definiția Terezei, fetița mea de 6 ani, răspunsul ei la întrebarea “care este pentru ea secretul unei echipe de succes”. Și mi-a spus, citez: “Dacă într-o echipă, fiecare vrea să facă ce vrea – unul vrea ceva, altul altceva, unul vrea să plece într-un loc, altul să mănânce un biscuite, iar altul întarzie… nu poți avea niciodată o echipă. Trebuie ca toți să vrea ACELAȘI LUCRU.”

Așa că hai să pornim de la definiția asta a Terezei. O echipă este cea în care TOȚI își doresc același lucru – dezvoltarea lor și a business-ului.

Hai să pornim de la premiza că echipa este deja formată. Fie că este formată din angajați, fie din prieteni, echipa este compusă. Pornind de aici, întrebarea este ce facem mai departe și ce rețete ar fi valoros să aplicăm?

5 principii – lecții ale creșterii echipei

  • Nevoia este cel mai bun învățător

Am învățat asta ca tata, anume că nu poți să ii faci tu pe copii să învețe să meargă. Pot să învețe doar ei. La fel, nu poti sa îi dezvolți tu pe oameni, se pot dezvolta doar ei.

Am întalnit multe organizații în care antreprenorul – model erou salvator le înăbușea colegilor orice șansă de creștere pentru că EL sau EA salvează tot.

E greu să faci diferența când să intervii și când nu, dar de cele mai multe ori e valoros să îi lași pe membrii echipei să o facă, să vada rezultatul și apoi sa internalizeze bucla învățării. Am văzut antreprenori care merg cu un coleg mai tânăr în vânzări, iar acolo preiau conversația, dau discounturi (depașind grila internă stabilită), și construiesc o relație personală directă cu clientul bazându-se pe surprusul de maturitate și autoritate pe care ei îl au. Acel coleg mai junior nu va învăța NIMIC din această întâlnire. Dimpotrivă, va acumula frustrare și amărăciune. Un exemplu clasic de antreprenor erou care NU își lasă oamenii să crească. Așadar, nu uita, NEVOIA e cel mai bun învățător.

  • Provoacă experiențe de creștere pentru echipa ta, dincolo de business-ul de zi cu zi

Noi în Școala de Valori, în fiecare lună aducem învitați externi în întâlnirile noastre. Organizăm dezbateri pe teme sensibile sau pe marginea unor dileme morale. Organizăm programe de dezvoltare – cursuri de prim ajutor, de fundraising, cursuri de vânzări. Organizăm întâlniri cu beneficiarii programelor noastre, nu doar pentru a învăța, dar și pentru a intra în contact cu rezultatele muncii noastre. Și când e de bine, și când e de rău. Organizăm “Fuck Up Nights” - dacă sunteți familiari cu conceptul, daca nu, îl găsiți pe internet la www.fuckupnights.com

S-ar putea să ți se pară că nu ai timp de așa ceva. Business-ul are nevoie de toată atenția ta, mai ales la început. Dar dacă nu îți rupi din timp să organizezi un climat al învățării, el nu o să se petreacă. Provoacă lunar învățarea!

  • Creează un fond de dezvoltare al echipei

Pune în fiecare an o suma concretă de bani ce va fi folosita pentru dezvoltarea echipei. La finalul anului să știi câți bani ai cheltuit pentru asta, și să te întrebi – cât de bine au fost acești bani cheltuiți. Clayton Cristensen - professor emerit la Universitatea Harvard are o carte – “How will you measure your life” în care spune că în viața personală, ca și în strategia de companie, trebuie să pui banii și resursele acolo unde spui că e important – Put your money where your mouth is! Creează așadar un fond de dezvoltare, evaluează cheltuiala și impactul la final de an.

  • Fii un exemplu personal de dezvoltare personală și creștere

Nu poți cere altora ceea ce tu NU faci. Citește cărti – și împărtășeste celorlalți ce ai învățat. Adu cărțile la birou și roagă-i și pe ei să le citească.

Participă la evenimente, cursuri, seminarii și împărtășește cu colegii ce ai învățat și ce ai înteles nou despre lume. Trimite-i pe colegi la evenimente și cursuri – folosindu-te de fondul de dezvoltare. Roagă-i să împărtășească. Fii un exemplu personal!

  • Ai răbdare și încredere

Unii copii merg in picioare la 1 an. Alții încep la 10 luni. Alții învață târziu, dupa 18 luni. Cum ar fi să-ți iei copilul la rost... că se împleticește cam mult. Sau că te doare spatele să mai stai aplecat.

Orice creștere și dezvoltare durează. Dar dacă folosești corect mixul de nevoie, oportunități provocate, fonduri alocate, exemplu personal și răbdare, lucruri bune se întâmplă.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail