În 2015, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a aprobat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda are 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), de la educație sau egalitatea femeilor, până la schimbările climatice sau proiectarea unor orașe mai durabile.
Scopul acestor 17 ODD este de a promova prosperitatea și bunăstarea umanității și a planetei pentru a le atinge până în 2030. Provocările abordează probleme globale care necesită soluții, iar în cadrul fiecărui obiectiv există 169 de ținte specifice care se concentrează pe modul în care pot fi atinse obiectivele.
Cele 17 ODD vizează următoarele domenii:
-
Eradicarea sărăciei: Sărăcia extremă a fost redusă la mai mult de jumătate din 1990 - cu toate acestea, mai mult de 1 din 5 persoane trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi. Sărăcia este mai mult decât lipsa veniturilor sau a resurselor - ea include lipsa serviciilor de bază, cum ar fi educația, foametea, discriminarea și excluderea socială și lipsa participării la luarea deciziilor.
-
Zero foamete: Asigurarea securității alimentare și a unei nutriții îmbunătățite și promovarea agriculturii durabile. La nivel mondial, 1 din 9 persoane sunt subnutrite, iar marea majoritate a acestor persoane trăiesc în țările în curs de dezvoltare.
-
Sănătate și bunăstare: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele. S-au înregistrat realizări semnificative în ceea ce privește creșterea speranței de viață și reducerea mortalității infantile și materne și s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește creșterea accesului la apă curată și la canalizare. Cu toate acestea, doar jumătate dintre femeile din țările în curs de dezvoltare au primit îngrijirea medicală de care au nevoie. Un obiectiv important este reducerea numărului de decese și de îmbolnăviri cauzate de bolile legate de poluare.
-
Educație de calitate: Asigurarea unei educații de calitate incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți. Accesul nu înseamnă întotdeauna calitate a educației sau finalizarea școlii primare. În prezent, 103 milioane de tineri din întreaga lume nu au încă abilități de alfabetizare de bază, iar peste 60 % dintre aceștia sunt femei.
-
Egalitatea de gen: Realizarea egalității de gen și emanciparea tuturor femeilor și fetelor. Asigurarea accesului egal al femeilor și fetelor la educație, asistență medicală, locuri de muncă decente și reprezentare în procesele de luare a deciziilor politice și economice va alimenta economii durabile și va aduce beneficii societăților și omenirii în general.
-
Apă curată și salubritate: Asigurarea disponibilității și a gestionării durabile a apei și a instalațiilor sanitare pentru toți.
-
Energie curată și la prețuri accesibile: Asigurarea accesului tuturor la energie modernă, fiabilă, durabilă și la prețuri accesibile.
-
Muncă decentă și creștere economică: Promovarea unei creșteri economice susținute, favorabile incluziunii și durabile, a ocupării depline și productive a forței de muncă și a muncii decente pentru toți.
-
Industrie, inovare și infrastructură: Construirea unei infrastructuri rezistente, promovarea unei industrializări incluzive și durabile și încurajarea inovării.
-
Reducerea inegalităților: Reducerea inegalității veniturilor în interiorul și între țări.
-
Orașe și comunități durabile: Asigurarea unor orașe și așezări umane favorabile incluziunii, sigure, rezistente și durabile.
-
Producție și consum responsabil: Asigurarea unor modele de consum și de producție durabile
-
Acțiuni în domeniul climei: Să ia măsuri urgente pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora prin reglementarea emisiilor și promovarea dezvoltării energiei regenerabile.
-
Viața sub apă: Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, a mărilor și a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă
-
Viața ecosistemelor terestre: Protejarea, refacerea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, oprirea și inversarea degradării terenurilor și stoparea pierderii biodiversității.
-
Pace, justiție și instituții puternice: Promovarea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii pentru o dezvoltare durabilă, asigurarea accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și favorabile incluziunii la toate nivelurile.
-
Parteneriate pentru atingerea obiectivelor
Ce pot face antreprenorii pentru a contribui la ODD?
Antreprenorii joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a ODD, datorită puterii lor imense de transformare, atât în mediul de afaceri, cât și în sectorul creativ.
Organizațiile sunt alcătuite din persoane care, la rândul lor, fac parte din societate, relaționează între ele și cu mediul înconjurător, consumă și au un impact prin obiceiurile pe care le au.
De aceea, este important să fie integrat în strategia de afaceri și, de asemenea, este imperativ ca fiecare persoană din echipă (mică sau mare) să internalizeze importanța acestor obiective și să cunoască liniile directoare și acțiunile care trebuie implementate pentru a le atinge.
Prin urmare, există măsuri pe care startup-urile le pot lua, atât pe plan extern, cât și intern, pentru a contribui la îndeplinirea ODD-urilor:
-
Sensibilizarea și formarea tuturor membrilor echipei cu privire la ODD, astfel încât să se stabilească valori comune.
-
Identificarea ODD-urile care au legătură cu obiectivul strategic al proiectului și care pot fi abordate în mod coerent și cuprinzător.
-
Dezvoltarea de alianțe cu alți antreprenori și organizații.
-
Extinderea mesajului ODD în afara echipei tale, în rândul părților interesate, al sectorului de afaceri în ansamblu și al publicului larg.
-
Colaborarea cu persoane și organizații din același sector pentru a căuta inovații pe baza criteriilor de durabilitate și modalități specifice prin care sectorul să contribuie la ODD.
-
Promovarea parteneriatelor pentru dezvoltarea și schimbul de tehnologii, cunoștințe și modele de afaceri pe baza criteriilor de durabilitate.
-
Sprijinirea dezvoltării întreprinderilor locale
-
Crearea de instrumente și inițiative comune de colaborare.
-
Participarea la conferințe, evenimente și ateliere de lucru pentru a face schimb de bune practici privind ODD.