5 tendințe în graphic, web design și nu numai, de urmărit în 2016

Artele vizuale par să transpună sentimentul perioadei în care se conturează. Secolul ăsta totul pare să fie despre culori puternice, reducerea la esențial, tehnologie și adaptabilitate.

De ce ar trebui să fie acest subiect important pentru tine, dacă nu ești designer? Pentru că poate ai afacerea ta, ești freelancer sau construiești un proiect nou.Un material de prezentare care demonstrează calitate și atentie la detalii scoate în evidență mesajul tău. Mai jos găsești câteva direcții care ar putea să te ghideze anul ăsta:

Stilul retro "modern"

Se pare că tendințele vechi revin într-o formă nouă. Stilul retro "modern" combină elemente de design și tehnologie din anii '70 - '90 (perioada popularizării computerelor personale și a apariției jocurilor video) cu design-ul plat, minimalist, high resolution. Limbajul vizual e de actualitate dar împrumută forme care îi dau un gust aparte.

Cam în același fel în care hipsterii actuali par să fie o versiune modernă a hippy-ilor americani din perioada anilor '60. O versiune nouă, mai adaptată realităților sociale contemporane.

Culori bogate și puternice

Apariția limbajului vizual "Material Design" construit de echipa Google și "Bootstrap" construit de cei de la Twitter au adus cu ele palete de culori care par să "pună punctul pe i" atunci când vine vorba de culori la modă dar funcționale în același timp.

Paletele de culori predefinite tind să ușureze munca oricărui designer și conturează din ce în ce mai clar o direcție general acceptată de cum "ar trebui să fie" o paletă de culori modernă.

Designul flat

Mai de grabă o atitudine decât un limbaj vizual clar, ideea de flat susține simplitatea în design și concentrarea pe experiența utilizatorului.Scoate din ecuație umbrele, texturile, marginile stilizate și păstrează doar informația pură, structurată clar.Un exemplu bun de design plat e Google Now care aranjează calupurile de informații cu scopuri clare, în carduri separate, ușor de parcurs.

2016 pare să fie anul în care design-ul plat câștigă în sfârșit bătălia cu design-ul realist.

Stilul minimalist, abstract

Spațiul gol este o parte importantă a designului de calitate.Foarte mult spațiu gol, dus chiar până la absurd, pare să pună foarte mult accent pe elementele care rămân în pagină.Informația rafinată astfel până la refuz devine parcă mai usor de digerat, în bucăți mici, rând pe rând.

Designul adaptabil, începând cu ecranul unui telefon

O bună perioadă de timp design-ul web a fost creat doar pentru ecrane desktop standard și eventual adaptat pentru ecrane mai mici sau mai mari.Odată cu apariția mult prea multor mărimi de ecrane care afișează cam același continut a apărut și nevoia dezvoltării unui limbaj vizual adaptabil care să acopere bine de la cel mai mic ecran pe mobil până la cel mai mare ecran desktop.

Pentru că în momentul ăsta internetul este folosit mai mult de pe mobil decât de pe desktop, prioritatea revine structurării informației astfel încât să poată fi parcursă ușor pe ecranul unui telefon mobil.Identificarea clară a informației esențiale și folosirea din abundență a spațiilor goale și a designului flat fac posibilă genul ăsta de adaptabilitate.

Urmărirea trendurilor doar de dragul de a fi la modă nu este o idee bună în general.Orice ai încerca asigură-te că transmite ce trebuie publicului tău țintă și că te ajută să ajungi acolo unde vrei în cele din urmă.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail