Cum definim publicul țintă?

Cum definești publicul țintă și la ce te ajută în construirea unei comunicări eficiente? Care sunt elementele principale ale unei poziționări? Află din cursul de mai jos, susținut de Andreea Teodorescu. Andreea face parte din rețeaua de consultanță în strategie de business și marketing The Network.

Cum să targetezi

Ne raportăm la piață. Piața reprezintă totalul persoanelor care au nevoia, disponibilitatea și abilitatea de a ne cumpăra produsele din categoria noastră. Îi vrem pe toți? Da, firesc. Dar la acest răspuns poate să fie și cea mai mare capcană. Din dorința noastră de a-i câștiga pe toți, cei care cumpără categoria respectivă, vom transmite un mesaj generic care nu va fi relevant pentru nimeni.

Dacă un competitor de al nostru adresează, prin produsul sau serviciul pe care îl oferă și comunicarea pe care o face acestuia, ceva mult mai relevant doar anumitor persoane, cel mai probabil îi va câștiga. Se aplică perfect zicala ”cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul”. Așadar, este foarte important să ne conturăm un public țintă.

Cum definim publicul țintă?

Publicul țintă se definește ca acea grupare de persoane, omogen din punct de vedere nevoi și comportament, pe care, prin acțiuni de marketing, îl putem motiva să cumpere produsul sau serviciul nostru și să ne crească astfel business-ul. E foarte important să ne uităm în interiorul grupului țintă pe care l-am identificat la nevoile și interesele acestuia și abia după aceea la aspectele demografice. Când descriu publicul țintă, este bine să mă raportez la el ca la o persoană adevărată.

Luăm o persoană reprezentativă, îi dăm un nume, încercăm să îl definim din punct de vedere al vârstei, al sexului, al venitului, al educației și încercăm să ne imaginăm o zi din viața lui obișnuită (ce face el, când se trezește de dimineață, are serviciu, când pleacă, are copii sau nu) și apoi, să ajungem la conexiunea pe care el o are cu categoria noastră. De ce ne cumpără produsele din categorie, ce îi place la aceste produse și ce bariere de cumpărare sau de consum are.

Ce este un insight

Un insight este acel aspect emoțional care leagă marca noastră de publicul țintă, așa cum ni l-am definit. Insight-ul este important pentru că ne ajută să construim poziționarea mărcii într-o manieră relevantă și motivantă pentru grupul țintă ales.

Insight-ul se construiește plecând de la o observație directă în legătură cu publicul țintă: ce face publicul țintă, ce spune el? Insight-ul vine după mai multe întrebări de ce. De ce a făcut, de ce a spus publicul țintă așa și nu altfel? Vom descoperi astfel insight-ul, care este o explicație care ne ajută pe noi să înțelegem motivația din spatele unui comportament.

Exemplu: Nike. Care ar fi o posibilă explicație în jurul mărcii Nike? Tinerii poartă deseori același echipament sportiv ca vedetele lor preferate, deoarece admiră încrederea de sine și talentul acestora. Purtând același echipament sportiv, este un mod de a se încărca cu energia și încrederea de sine a acestora. Este un insight posibil pentru Nike.

Pentru a fi valoros, un insight trebuie să fie neapărat acționabil, adică să ne dea prilejul să construim pe acesta o poziționare cât mai motivantă și cât mai relevantă pentru publicul țintă.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail