Cărți, podcasturi & more: 30 de recomandări de la antreprenori pentru antreprenori

Oricum ar arăta lista ta de obiective pentru anul acesta, învățarea trebuie neapărat să se afle printre obiceiurile pe care le cultivi. Doar e unul dintre cele mai la îndemână instrumente prin care îți poți crește afacerea!

Indiferent de modalitatea de învățare pe care o preferi, ai acces cu siguranță la un mulțime de resurse care te vor ajuta să te dezvolți. Am rugat antreprenori din comunitate și oameni-resursă din ecosistem să împărtășească din materialele despre care ei cred că pot aduce valoare altor antreprenori. Descoperă-le pe toate mai jos și spor la învățat! 

Cărți 

Pentru ca o companie să reușească, este nevoie ca întreaga organizație să știe care e motivul pentru care ea există - iar acest lucru trebuie să fie clar în primul rând pentru cei care au fondat-o. Cartea lui Sinek ”oferă o structură pe care organizațiile pot construi, cu ajutorul căreia mișcările pot fi conduse, prin care oamenii pot fi inspirați”. 

Cum conturezi un model de afaceri corect și sustenabil și de unde începi? Business Model Generation a fost creată cu ajutorul a 470 de utilizatori din 45 de țări ai instrumentului și vine cu pași concreți pentru antreprenorii care vor să își deschidă un business sau care vor să îmbunătățească modelul folosit până la punctul respectiv.  

Dacă vrei să completezi și tu un Canvas, nu uita că poți face acest lucru în secțiunea dedicată din Startarium. Înainte să începi, poți urmări și cursul care să te ajute în completarea sa!

Dacă ești curios să afli despre cum s-au construit comunitățile unora dintre cele mai mari branduri din lume, volumul lui Sachs explică felul în care ele și-au construit poveștile și ce impact a avut apoi acest lucru.  

  • Rework – Jason Freid, David Heinemeier Hansson 

Rework este o perspectivă practică și clară asupra antreprenoriatului, relațiilor de business și a felului în care sunt construite echipele într-o companie nouă.  

Nicholas Taleb este om de afaceri și expert în domeniul riscului şi probabilităţilor în economie - în Antifragil, autorul arată cum instabilitatea, factorii de stres și dezordinea pot veni cu o serie de beneficii într-un sistem și explică felul în care într-un context aparent nefavorabil pot fi găsite elemente care încurajează și stimulează inovația.  

Concret, de aici vei învăța care sunt pașii de urmat când vrei să pui bazele unui produs, cum ceri corect feedback și ce faci apoi cu observațiile primite de la potențialii tăi clienți.  

Una dintre cărțile de referință în antreprenoriat, The Lean Startup include experiența autorului în construirea și lansarea mai multor business-uri, alături de insight-uri valoroase legate de inovație. 

Negociem și în viața personală, și în cea profesională - de la limite, la contracte sau timp acordat celor din jur. Dacă vrei să știi cum poți face acest lucru mai sănătos și mai eficient, cartea lui Voss te poate ajuta. 

Parte din metodologia Lean Startup, pașii explicați de Cooper și Vlaskovits reprezintă un instrument valoros în validarea produsului la care lucrezi. 

Hooked este o resursă utilă pentru cei ce vor să înțeleagă mai bine cum produsele pe care le folosim ne pot influența comportamentul. 

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre viitorul inteligenței artificiale și felul în care va influența evoluția economiei în anii ce urmează, cartea lui Kurzweill este una dintre cele mai complexe volume pe această temă. 

Un manifest pentru necesitatea și importanța inovației, De la zero la unu explică ce poate urmări o afacere nouă în direcția inovării, dar și cum business-uri existente pot să vină cu servicii sau produse noi. 

Metodologia prezentată de Aulet în lucrarea sa cuprinde pașii pe care un antreprenor aspirant îi poate parcurge de la idee la o companie inovativă. 

Crossing the Chasm explică felul în care pot fi promovate produsele high-tech ale companiilor early stage. 

Dacă gestionarea timpului propriu este o provocare, cartea lui Octavian Pantiș te va ajuta să te organizezi mai eficient și mai conștient.  

Crearea de noi obiceiuri, disciplină și menținerea concentrării - provocările care pot influența și rezultatele afacerii pe care o construiești. James Clear arată cum poți să înlocuiești obiceiuri nocive cu altele noi, care să te ajute să fii mai productiv și eficient. 

Publicații și emisiuni online 

Y Combinator este un program de accelerare din Statele Unite. Pe canalul lor de Youtube pot fi găsite fragmente din conferințele organizate de ei, resurse despre cum începi o afacere și lucrurile de care trebuie să ții cont când faci acest lucru.  

Este o publicație americană dedicată startupurilor și tehnologiei, în care găsești cele mai recente știri și analize din industrie. 

De la management, economie, la leadership sau tendințele pe care le anticipează formatorii de opinie din sectorul de afaceri, HBR este una dintre cele mai respectate și complexe surse de informare folosite la scară globală.  

Mai mult decât o expunere a misiunii proprii, manifestul include o perspectivă asupra inovației în domeniile care ne modelează viitorul și ce plus valoare poate fi adusă în felul în care ele evoluează.  

Podcasturi  

În fiecare ediție, un antreprenor român povestește despre provocările și lecțiile primite în primii 3 ani în care au pus bazele afacerilor pe care le conduc.  

Andrei este Personal Life Strategist. Din podcastul lui vei înțelege mai bine cum îți poți îmbunătăți autodisciplina și focusul și vei afla mai multe despre motivație, acțiuni și felul în care ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă. 

Esther Perel este psihoterapeut și autoarea a mai multe cărți despre psihologia cuplului. În podcastul său, explorează relația noastră cu munca, cu cei cu care lucrăm și cum găsim sensul a ceea ce facem. 

Laurie Segall este o jurnalistă americană cu experiență în subiectele care țin de tehnologie. În podcastul său analizează, alături de invitați din industrie, relația dintre oameni și tehnologie și ce schimbări aduce aceasta. 

Un show care prezintă insight-uri din "culisele" unui pitch al unui startup, povestea fondatorilor și tot procesul de pregătire înainte de a lua o finanțare, dar și după ce o obțin. 

Newslettere  

Marketing Takeover este un newsletter realizat de Irina Ianculescu și Natalia Manolescu, marketing specialists. Bilunar sunt trimise analize ale site-urilor, proceselor de onboarding și strategiilor de achiziție ale startupurilor din România. În plus, ele propun și posibile optimizări sau îmbunătățiri care să eficientizeze experiența de ansamblu. 

#punctCOMM este singurul newsletter de comunicare pentru business-uri antreprenoriale. Newsletterul realizat de agenția The Crafters și include periodic conținut bine documentat, opinii și idei de la alți specialiști, recomandări și resurse utile pentru orice antreprenor la început de drum, care vrea să înțeleagă cum poate comunica mai bine despre ceea ce face.

Dacă vrei să stai la curent cu cărțile pentru antreprenori sau de business în special, dar și cu cele de dezvoltare personală, în newsletter-ul Cristinei Chipurici poți găsi mai multe resurse care să te ajute.  

Andreea este jurnalist, inițiatoarea evenimentelor The Vast and the Curious și trainer Effectuation Way. Newsletterul ei conține recomandări de articole, cărți de business sau dezvoltare personală și interviuri cu oameni de afaceri și antreprenori. 

Lunar, îți aducem în inbox cele mai noi resurse de pe Startarium: o sinteză a tuturor oportunităților din ecosistem de neratat (programe, acceleratoare/incubatoare, finanțare, evenimente), doza de inspirație venită din experiența antreprenorilor care au reușit, cursuri care să te ajute să treci la următorul nivel, sau articole care să te ajute să stai la curent cu lucrurile care influențează industria ta. 

Bonus: instrumente care să te ajute să ai un an productiv și organizat sau care îți pot face viața mai ușoară  

  • Project management, ca să ai o privire de ansamblu asupra tuturor proiectelor în desfășurare: Asana, Trello
  • Time tracking, ca să poți evalua concret care e durata unor sarcini și cum le prioritizezi: Toggl 
  • Social media planning: Hootsuite, Later, Buffer, Plannable - ele te ajută să îți planifici postările pe diferitele canale de Social Media și să poți avea o privire de ansamblu asupra prezenței tale online.
  • Materiale grafice, colaje foto sau video: 

Canva - îți permite să creezi materiale atunci când nu lucrezi încă cu un grafician specializat. Ai template-uri disponibile și elemente grafice gratuite în varianta neplătită, în timp ce în varianta premium poți folosi o arie largă de template-uri, imagini și instrumente. 

Kawping - un editor video pe care îl poți folosi în browser (îți permite să tai video-uri, să le redimensionezi sau să adaugi elemente grafice peste el). 

Mulțumiri pentru recomandările primite merg către Evelina Necula, Oana Craioveanu, Ioana Zvâc și Laura Ionescu, Sebastian Gabor, Raluca Jianu, Alex Lăpușan, Mihai Raneti, Andrei Dudoiu, Mircea Popa, Dragoș Smeu, Rubik Hub.  

De asemenea, dacă și tu ai recomandări de resurse sau instrumente care te ajută în ceea ce faci, dă-ne de știre și le adăugăm în listă!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail